PRIVATNA DRAMA PJEVAČICE

SEVERINA 'Zlostavljaju mi sina, tražim novu školu' OTAC PROZVAO IGORA KOJIĆA, U ŠKOLI KAŽU DA POŠTUJU SUDSKI NALOG Zbog incidenta zvali i policiju

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Mojeg sina zlostavljaju ravnateljica i učiteljica u školi, započela je u četvrtak u hotelu Westin potpuno neočekivano press konferenciju Severina koja je novinare pozvala da bi govorila o svojoj novoj regionalnoj turneji “The Magic Tour”, ali onda ih šokirala emotivnom i otvorenom ispoviješću o privatnoj drami koju proživljava.

Prije svega prozvala je vodstvo internacionale škole “Matija Gubec” u Zagrebu koju pohađa njen sin.

‘Doživio traumu’

- Prošlog petka u školi se dogodio incident. Mom suprugu koji uredno sam preuzima dijete, nakon nastave iz škole nisu dali moje dijete. Učiteljice škole zaključale su sina u školu, navlačile, tjelesno i psihički povrijedile i tako su ga držale puna dva i više sati. Iako po sudskom sporazumu moj suprug ima pravo preuzeti dijete iz škole, ravnateljica Ljiljana Klinger, koja ima dosta tužbi od ostalih majki, zajedno s ocem dogovorili su da nitko osim mene ne smije preuzimati dijete iz škole - rekla je i dodala kako je ona jedina majka koja ne može obavljati svoj posao, jedina koja ne može biti bolesna te da je nitko iz škole još uvijek nije nazvao, a istovremeno dobiva prijeteće mailove od Milana Popovića koji je otac njenog djeteta i bivši suprug.

- Sin ne želi ići u školu jer je doživio veliku traumu, prepao se i misli da će cijelo to vrijeme biti zadržan u školi. Vukli su ga za ruku, ramena, stomak, a to sve imam i u liječničkom nalazu, te mu prijetili da će dobiti batine. Čak su ga i vlastitim tijelom sprječavale da izađe iz razreda. Tek nakon dva i pol sata maltretiranja, ravnateljica koja se nije pojavila u školi, rekla je da je otac dao dozvolu da moj suprug preuzme dijete - kazala je Severina.

Nakon toga okrenula se prema Centru za socijalnu skrb Maksimir, za koji kaže da je već pet puta tražila da se izuzme iz slučaja oko skrbništva, a čiji je djelatnici “ne doživljavaju kao ženu, majku i osobu”, a sve to zbog utjecaja oca njenog djeteta Milana Popovića.

- Kad sam ih prvi put prijavila, onda su normalne susrete i viđanja s ocem podigle na pola-pola i čak mu dale da dijete živi s njim. Dijete nije živjelo s njim do treće godine, jer je on tako odlučio. Čak je na sudu rekao da u prvih godinu dana djetetova života, muškarac djetetu nije potreban. Sve to se događa jer je otac mog djeteta uz pokušaj Centra za socijalnu skrb, podružnica Maksimir i još nekih ustanova rekao da će mi uzeti dijete koje sa mnom živi od rođenja - nastavila je paljbu i spominjala ministre, premijera i mnoge druge koje je prozvala za nečinjenje.

Napomenula je i kako je Milan Popović već godinama maltretira preko pojedinih srpskih tabloida, čije klevete i laži ponekad prenesu i hrvatske novine, a sve s ciljem da joj oduzme dijete i profesionalno je uništi.

Obavijestila premijera

- Ne znam zašto se čudim sustavnom psihičkom silovanju od strane institucija i oca kad u ovoj zemlji niti žene niti djevojčice nemaju sudsku niti društvenu zaštitu i podršku za fizičko silovanje. Kao što smo vidjeli neki dan na sudu u Zadru. Slično ‘silovanje’ sam i sama prošla na Županijskom sudu u Splitu, i to u sudskom postupku po tužbi oca radi oduzimanja djeteta meni kao majci i dodjele ocu.

Nakon završetka tiskovne konferencije u zasebnom razgovoru za Jutarnji, Severina je naglasila kako je svoj problem iznijela i premijeru.

- Ja sam prije dvije godine apelirala na premijera, a on mi je rekao da institucije rade svoj posao, što je njihova floskula kad ne znaju što će reći. Ali, očito ne rade, jer mislim da su svi ti ministri, svaki kojem sam se ja obraćala, smijenjeni.

Mislim da imam iste probleme kao svi drugi ljudi, ali imam sreću što sam imala danas tiskovnu konferenciju, na koju se uopće nisam spremila za ono po što sam došla, da pričam o svojim koncertima koji će biti odlični, i što sam mogla upotrijebiti svoju poznatost i kao obična mater reagirala, jer u toj školi gdje je postavljena ta ravnateljica vlada strahovlada, puno majki je nastradalo u toj školi, puno ih je dizalo tužbe, neke su i zatvarane u učionice - iznova je ponovila. Sina će, napominje, vjerojatno preseliti u drugu školu kako mu ne bi ostale traume.

Reakcije škole i Milana Popovića nisu izostale. Prema njegovim riječima čitav je incident vezan uz sporni petak 11. listopada, insceniran i iskonstruiran od njenog supruga Igora Kojića.

Nema sumnji

- Ne bih ulazio u detalje jer nisam bio prisutan, a nemam ni očitovanje škole, ali prema informacijama koje imam incident je bio insceniran od Igora Kojića koji se, koliko sam čuo, ponašao neadekvatno i neprimjereno, zbog čega je škola pozvala policiju na uviđaj. Svaki roditelj, pa tako i ja, nakon toga ne bih želio da takva osoba više dolazi u školu.

Čuo sam se i s djetetom i nemam nimalo sumnje da se radilo o ikakvom zlostavljanju, inače bih stao na stranu majke da zajednički zaštitimo svoje dijete. Škola ‘Matija Gubec’ postupila je na najprofesionalniji način. Sve je to izvođenje senzacije radi promoviranja ‘Black Magic’ turneje. Ponovno, kao i svih dosadašnjih godina, majka djeteta pred donošenje važne presude radi pritisak na sustav - zaključio je.

S pjevačicom ne komuniciraju, napeto je od prvog dana, kažu

Ravnateljica škole Ljiljana Klinger demantirala je sve Severinine navode s tiskovne konferencije.

- Ne želim davati dodatne izjave jer je to naprosto u interesu djeteta - kratko je ispričala Klinger.

Kako neslužbeno doznajemo iz škole, vodstvo je odmah od početka odlučilo strogo se pridržavati procedure budući da su odnosi, kako kažu, od početka loši.

Škola nema nikakav kontakt sa Severinom, cijeli proces ide preko suda i odvjetnika. Razlog? Otac i majka imaju podijeljeno skrbništvo i prema sudskom nalogu odvođenje i dovođenje sina u školu imaju tri dana jedan, te tri dana drugi roditelj.

Severina je, doznajemo u školi, u jednom trenutku predložila da kada je ona odsutna, da to umjesto nje učine prijateljice, no budući da se otac tome protivio to nije bilo moguće. Isti je slučaj s njezinim sadašnjim suprugom Igorom Kojićem koji nema dozvolu suda da odvodi Severininog sina iz škole. Po tome su i postupili u petak.

“Ne tražite zaštitu preko medija, mi sve pritužbe šaljemo Centru za socijalnu skrb”

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, podsjeća da sva djeca imaju pravo na zaštitu svih svojih prava te da zaštita dobrobiti i najboljeg interesa djeteta podrazumijeva, ne samo pravo na zaštitu privatnosti, već i sva ostala prava, poput prava na zaštitu od nasilja, prava na zajedničku roditeljsku skrb, na obrazovanje, zdravlje itd.

- Nijednom roditelju ne preporučujemo da zaštitu prava svojeg djeteta traži putem medija jer ga na takav način izlaže novim rizicima i mogućim neugodnostima.

Međutim, svjedoci smo toga da se roditelji ponekad obraćaju medijima smatrajući da je upravo to način na koji će potaknuti brže i djelotvornije postupanje nadležnih institucija i tako ostvariti bolju zaštitu djeteta.

U takvim situacijama, a pogotovo kad su roditelji osobe poznate u javnosti, oni bi trebali biti svjesni nužnosti zaštite djetetove privatnosti i poželjno je da se suzdrže od objavljivanja pojedinosti o sudskim postupcima i obiteljskim prilikama djeteta, a pogotovo od iznošenja podataka zbog kojih bi dijete moglo doživjeti neugodnosti.

Naš Ured najčešće reagira na temelju pritužbi roditelja i članova obitelji, tako da upućujemo preporuke, najčešće nadležnom centru za socijalnu skrb, te pratimo njegovo postupanje u zaštiti dobrobiti i prava djeteta - odgovara Helenca Pirnat Dragičević Jutarnjem.

Centar za socijalnu skrb:

- Kad roditelji trajno ne žive zajedno, roditeljsku skrb uređuju zajedničkim planom

- Dužni su razmjenjivati informacije o dosljednosti u odgoju te informacije u vezi sa školskim i izvanškolskim obvezama djeteta.

- Ako to nije slučaj, jedan od roditelja prijavi problem pa centar poduzima daljnje mjere za zaštitu djeteta: upozorenje na pogreške i propuste, stručnu pomoć i potporu te žurnu mjeru izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji.

- Centar pisanim putem upozorava roditelje na nedostatke u skrbi, upućuje ih na zdravstvene, edukativne i stručne programe

- Centar mjeru stručne pomoći provodi kad utvrdi da roditelji nisu u stanju samostalno ostvarivati roditeljsku skrb

- Centar će gore navedenu mjeru provesti samo ako život i zdravlje djeteta nisu ugroženi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:44