PROSLAVA

Šibenik manifestacijom "Light is life" obilježio 123 godine elektrifikacije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.08.2018. u 23:35

Sibenik, 280818.
Na sibenskoj rivi odrzana svjetlosno zabavna manifestacija Light is life povodom obiljezavanja 123 godine od dolaska elektricne energije , struje.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

 

Manifestacija "Light is life" kojom se treću godinu zaredom obilježava dan kada je Šibenik prije točno 123 godine, 1895. godine dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, održana je u utorak navečer na šibenskoj rivi.

Hidroelektrana Jaruga puštena je u rad 28. kolovoza 1895. godine. Bilo je to svega dva dana nakon što je proradila slavna hidroelektrana na Niagarinim slapovima u SAD-u, no njezinu energiju stanovništvo je počelo koristiti tek naredne godine.

 

Organizatori su manifestaciju posvetili obnovljivim izvorima energije, te njome žele podsjetiti na ulogu i značaj struje za Šibenik, ali i čitav ljudski rod.

Hidroelektrana Jaruga izgrađena je na inicijativu šibenskog gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, njegovog sina Marka i inženjera Vjekoslava Meichsnera. Meichsner je izradio projekte za izgradnju hidroelektrane, 11,5 kilometara dugog dalekovoda za prijenos električne energije i gradske mreže za rasvjetu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo