ŠKOLU GAĐALI JAJIMA

Šibenik: Učenici digli bunu protiv 'ravnatelja diktatora'

 Nikša Stipaničev/CROPIX

ŠIBENIK - Golema većina od 430 učenika šibenske Tehničke škole u srijedu ujutro je umjesto u klupama bila na ulici i prosvjedovala protiv ponašanja ravnatelja škole Josipa Belamarića.

Okupljeni učenici su nam kazali kako ravnatelj provodi diktaturu u školi, zbog čega su se odlučili na mirni prosvjed. - Ravnatelj zaključava školu u 8 i 14 sati, te učenicima daje neopravdani sat ako zakasne i pet minuta. Potom zahtjeva dolazak roditelja u školu na razgovor, iako većina roditelja nije u mogućnosti doći u školu zbog obaveza. Na svaki nedolazak roditelja ravnatelj svakodnevno kažnjava učenika sa sedam neopravdanih sati što je protuzakonito -kazuju prosvjednici.

Učenici su uvjereni da se ravnatelj ne drži ni odredbi pravilnika koje je donijelo resorno ministarstvo. Eksplicitno tvrde da im Pravilnik omogućuje kašnjenje na svaki školski sat po pet minuta i nikakva ih uvjeravanja da to baš i ne "drži vodu", nisu mogla smesti.

- Smijemo kasniti pet minuta na svaki sat, no to ravnatelja ne zanima, baš kao što ga ne zanima što su učenici prisustvovali svakom od tih sati. Bez obzira na to, učenicima daje sedam neopravdanih izostanaka. Kućni red Tehničke škole kaže da učenik smije zakasniti pet minuta na sat, a putnici 10 minuta te da se moraju ispričati profesoru zbog kašnjenja. No, to je nemoguće iz razloga što ravnatelj krši kućni red kojeg je sam donio zaključavajući jedini preostali ulaz u školu. Naime, kako su u tijeku radovi na proširenju škole, glavni ulaz je sada dio gradilišta koje je ograđeno i u koji je nemoguće stupiti, tako da je jedini preostali ulaz sporedni. No, ravnatelj zaključava i sporedni ulaz, što je također protuzakonito jer svaka škola mora imati i sporedni ulaz - samo je dio problema koje su nam jednoglasno iznijeli učenici.

Oni napominju kako se nastava odvija u nemogućim uvjetima uz buku pikamera i drugih teških strojeva. - Učenici ulaze u školu na sporedni ulaz ispod kojeg je skela na kojoj rade radnici. Nedavno se zbog kiše voda ispumpavala s krova te je puštana točno na ulaz u školu, uslijed čega je jedna daska pala pokraj ulaza. Padali su i komadi metala teški i po nekoliko kilogarama. Srećom nitko nije nastradao... Budući da škola nema svoju dvoranu za tjelesnu kulturu, učenike se šalje na obližnje vanjsko igralište i po lošme i hladnom vremenu...- mogli bismo tako naše probleme nabrajati u nedogled kazuju učenici Tehničke škole.

Oni napominju kako je ovo prva godina ravnateljeva mandata, te kako do ove školske godine nikad nije bilo problema u školi.

- Ako se stanje ne promijeni mi ćemo ići i na resorno ministarstvo te pisati peticiju za ravnateljevu smjenu. Mi samo želimo da nam se omogući školovanje u adekvatnim uvjetima, a ne da trpimo nečiji teror- zaključuju učenici.

Ravnatelj Josip Belamarić kaže kako će dok je on na čelu škole u njoj vladati rad, red i disciplina. I to kako među učenicima, tako i među nastavnicima.

- Ja ne vidim problem u tome što inzistiram da učenici dolaze na vrijeme u školu. Prije se događalo da nastava počinje s deset ili petnaest minuta zakašnjenja a da su okolni kafići puni. Bili smo škola sa strahovito puno izostanaka, koje sam drastično smanjio. No, očito nekima na odgovara red, rad i disciplina. Prava je istina da učenici moraju doći na nastavu do osam sati. Tada se vrata škole zaključavaju na pet minuta kako bi nastavnici evidentirali tko je na nastavi. Nakon toga vrata se ponovno otključavaju- kazao je ravnatelj Belamarić.

U četvrtak redovna nastava

Nakon prosvjeda, predstavnici učenika i ravnatelj sjeli su za 'pregovarački' stol. Dogovoreno je da se vrata škole ubuduće ne zatvaraju od osam do osam sati i pet minuta, te da ravnatelj ukine mjeru po kojoj učenici dobivaju sedam neopravdanih sati za svaki dan, ukoliko roditelji ne opravdaju njihovo kašnjenje na nastavu. Ipak, vodit će se stroga evidencija izostanaka. Također, dogovoreno je da će nakon 15 dana zajednički napraviti analiza izostanaka. Budući da je postignut dogovor, u četvrtak će učenici redovno pohađati nastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:31