UTAKMICA HRVATSKA-MAĐARSKA

SIGURNOSNA AKCIJA GODINE: SPLIT JE 'OKUPIRAN GRAD'! Policajci u civilu snimaju situaciju i u centru grada, dizat će se dronovi i helikopter

 
 Saša Burić, Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Fotoreporter Cropixa jučer se prijepodne provozao na motoru pokraj stadiona Poljud u Splitu.

Stao je, podigao aparat i okinuo nekoliko fotki stadiona pa krenuo dalje. Brzo je iza sebe čuo policijsku sirenu. “Tko ste i što radite?” bilo je pitanje policajca nakon rješavanja generalija oko vozačke dozvole.

“Pa upravo vas tražim”, odgovorio im je kolega koji je želio snimiti policijske pripreme oko stadiona uoči nogometne utakmice Hrvatska - Mađarska koja će se igrati sutra navečer. “E nećeš nas vidjeti”, poručili su mu uz smijeh pripadnici policije. Još jučer povećana policijska prisutnost oko stadiona i u samom Splitu nije bila vidljiva.

Prometni kaos

Policija stadion diskretno drži pod kontrolom izvana i iznutra, a takva je i prisutnost policije u samom gradu. Novinske informacije da su za osiguranje ovog sportskog događaja angažirane enormne policijske snage u Splitu jučer su izazvale podsmijeh i zlobne komentare. Iz “okupiranog grada” su javljali da nigdje nema policije, a kamoli helikoptera, dronova i ratnih brodova. No, u pozadini se odvija jedna od najvećih policijskih operacija osiguranja sportskog događaja u Splitu.

Sigurnosne mjere koje se pripremaju diljem Hrvatske mogu se usporediti s onima primijenjenim prije šest godina, kada je u Zagreb stigla reprezentacija Srbije. Tada je Zoran Cvrk, HNS-ov šef za sigurnost, rekao da će biti angažirane najveće snage u povijesti i da će u osiguranju utakmice sudjelovati frapantan broj ljudi. Slično je bilo kada je 2008. u Zagreb stigla Engleska. Tada je uključeno 1400 policajaca, 700 zaštitara i 100 redara. Zbog iste reprezentacije dvije godine prije bilo je angažirano 1000 policajaca i 600 zaštitara.

Podstrana, 081019. 
U hotelu Le Meridien Lav okupila se Hrvatska nogometna reprezentaciaja pred kvalifikacijske utakmice za Euro protiv Madjarske i Walesa.
Mjere osiguranja su velike medjutim oko hotela se moze uociti mali broj policajaca.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Ista situacija se priprema sutra u Splitu, ali i u ostatku Hrvatske. Procjenjuje se da će Hrvatski nogometni savez troškove osiguranja platiti oko 3 milijuna kuna.

Prema dostupnim informacijama, angažirano je oko 1500 pripadnika policije. Osim policajaca iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, tu su i njihovi kolege iz ostalih triju “morskih” policijskih uprava. Policija će koristiti i svoj helikopter te dronove. Pravilo je da na utakmicama visokog rizika na 100 gledatelja bude jedan redar.

Procjena je da će na Poljudu biti oko 33.000 gledatelja. No, redara će na stadionu i oko njega biti oko 500. Prve prometne blokade prometa oko stadiona počinju se postavljati danas u 16 sati, kada će šetnica oko njega biti zatvorena za promet. Sutra, na dan utakmice, uspostavit će se još dva sigurnosna prstena oko stadiona u kojima neće biti dozvoljen promet. Najširi prsten bit će oko kilometar oko stadiona.

Dva sigurnosna prstena oko stadiona uspostavljaju se i u vrijeme nekih jačih Hajdukovih utakmica, ali ovaj treći namijenjen je onim najrizičnijim. Upravo je takvom proglašena sutrašnja utakmica.

Podstrana, 081019. 
U hotelu Le Meridien Lav okupila se Hrvatska nogometna reprezentaciaja pred kvalifikacijske utakmice za Euro protiv Madjarske i Walesa.
Mjere osiguranja su velike medjutim oko hotela se moze uociti mali broj policajaca.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska reprezentacija prvi će put nakon sedam godina igrati pred navijačima na Poljudu. Zbog svih poznatih događaja na relaciji Hrvatski nogometni savez - Hajduk i Torcida te incidenta sa svastikom na poljudskom travnjaku, sada se želi izbjeći i najmanji incident. Sigurnosne pripreme u svoje ruke potpuno je preuzela policija uz podršku Sigurnosno-obavještajne agencije.

Pripreme za “operaciju Split” traju mjesecima jer, osim “običnih” navijača, na utakmicu dolaze i najviši hrvatski dužnosnici, a pozvan je i mađarski premijer Viktor Orbán. Dolaze i oko dvije tisuće mađarskih navijača. Policija je već obavila preglede prostorija Torcide i druga okupljališta navijača Hajduka u Splitu, ali i u drugim mjestima.

Na granici

Predstavnici HNS-a i policije prije nekoliko su dana preuzeli stadion te pregledali i najmanju rupu u kojoj bi mogla bi skrivena zabranjena pirotehnika.

Podstrana, 081019. 
U hotelu Le Meridien Lav okupila se Hrvatska nogometna reprezentaciaja pred kvalifikacijske utakmice za Euro protiv Madjarske i Walesa.
Mjere osiguranja su velike medjutim oko hotela se moze uociti mali broj policajaca.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Spomenutih oko 1500 policajaca neće biti angažirano samo u Splitu. Dio njih bit će raspoređen na graničnim prijelazima prema Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Pretpostavka je da će policija organizirane skupine mađarskih navijača preuzeti već pri ulasku u Hrvatsku i prepratiti ih do stadiona.

One druge preuzet će vjerojatno na Lučkom. Iz Hercegovine sigurno dolazi barem 400 navijača koji su putem Udruge navijača iz Mostara “Uvijek vjerni BiH” kupili ulaznice za utakmicu. O dodatnom broju navijača iz susjedne BiH može se samo nagađati. Zato će policija posebno nadzirati granične prijelaze prema susjednoj državi, kao i dionice Jadranske magistrale i autoceste prema Splitu, a velik broj njih bit će razmješten na samom ulazu u grad.

Pod strogim policijskim nadzorom već je hotel Meridien Lav u Podstrani, gdje je smještena hrvatska reprezentacija, a isto očekuje i hotel Radisson Blu u kojem će biti mađarska. Policijske zračne snage s barem jednim helikopterom i nekoliko dronova bit će razmještene radi zračnog nadzora situacije oko stadiona, ali i kako bi spriječile bilo kakav zračni incident poput onog na utakmici Srbije i Albanije ili nedavni na utakmici Europske lige između Dudelanga i Qarabaga u Luksemburgu, kada je dron iznad stadiona donio armensku zastavu.

Podstrana, 081019. 
U hotelu Le Meridien Lav okupila se Hrvatska nogometna reprezentaciaja pred kvalifikacijske utakmice za Euro protiv Madjarske i Walesa.
Mjere osiguranja su velike medjutim oko hotela se moze uociti mali broj policajaca.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Policajcu u civilu 'operiraju' po Splitu

Splitska policija u srijedu je, dan uoči nogometne utakmice hrvatske i mađarske nogometne reprezentacije pred ispunjenim Poljudom na kojem se očekuje 33 tisuće navijača, započela sa sigurnosnim kontrolama s obzirom da je utakmica proglašena kao visokorizična.

Policajci u uniformi i 'civilu' pojačano su nazočni na splitskim ulicama, budući da se prvi dolasci navijača očekuju tijekom poslijepodneva.

Na raspolaganju je veći broj policajaca i iz drugih policijskih uprava, helikopter, dronovi i sve ostalo što im može pomoći u detektiranju i sprječavanju eventualnih incidenata.

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić izjavila je Hini da su njihovi policajci raspoređeni na svim ključnim punktovima u gradu, odnosno na mjestima gdje će se okupljati navijači.

Ponovno pozivaju građane na suradnju i da im dojave ako uoče bilo kakve nerede.

"Navijače očekujemo, ali i očekujemo da oni neće svi biti navijači istih navijačkih skupina. Očekujemo ih ne samo u Splitu, već i na području cijele županije. Isto tako očekujemo i strane navijače. Molimo građane da ukoliko uoče bilo kakvo sumnjivo ili protupravno ponašanje da odmah nazovu 192. Smatramo da nam u ovom trenutku mogu pomoći i građani", istaknula je Lolić.

Policija u svom redovnom radu osiguranja utakmice kontrolira i društvene mreže, na kojima su se posljednjih dana pojavile dvosmislene informacija koje ne ukazuju na direktnu ugrozu, ali moraju biti provjerene.

Najveći rizik: Utakmicu Hrvatska - Srbija osiguravalo je 2.500 policajaca

Dosad najveći angažmani policije u osiguravanju jednog sportskog događaja uvijek su bili vezani uz nogometne susrete.

Procjenjuje se da je najveći broj policajaca, njih oko 2500, angažiran 2013. godine, kada je u Zagrebu gostovala reprezentacija Srbije. Pet godina prije toga u organizaciji utakmice Hrvatska - Engleska sudjelovalo je 1400 policajaca, 700 zaštitara i 100 redara. Zbog dolaska iste reprezentacije u Zagreb 2006. godine bilo je angažirano 1000 policajaca i 600 zaštitara. Sve je to ništa prema 5000 policajaca koliko je susjedna Srbija 2012. angažirala za polufinale rukometnog Europskog prvenstva u Beogradu između Srbije i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:28