ZAŠTITA OD KORONE

SIGURNOST I ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU Važni savjeti za vožnju u vrijeme pandemije: Evo kojih se jednostavnih mjera morate držati ako idete na putovanje

Ilustracija
 Emica Elvedji / CROPIX

Premda vrijeme epidemije nije trenutak za putovanje, ponekad ga ne možemo izbjeći, posebice ako ste profesionalni vozač, prijevoznik ili zbog poslovnih i obiteljskih razloga morate na put. Najvažnije u planiranju putovanja jest kontinuirana informiranost, posebice praćenje preporuka Kriznog stožera civilne zaštite, prometnih informacija HAC-a i HAK-a ili mjera zabrane kretanja koje u izvanrednim okolnostima može izdati MUP.

Ako ne postoje ograničenja u kretanju, na put po mogućnosti krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja. Kada putujete autocestama, preporuka je da koristite ENC, odnosno beskontaktnu naplatu cestarine čime se u najvećoj mjeri umanjuje mogućnost prenošenja zaraze putem gotova novca i kartica.

Tijekom putovanja uputno je primijeniti nekoliko jednostavnih mjera samozaštite, poput korištenja jednokratnih rukavica tijekom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama ili dezinfekcije volana, mjenjača i drugih površina unutrašnjosti vozila. Mjere možemo primijeniti upotrebom vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku, a bez obzira na to što se nalaze u asortimanu gotovo svake benzinske postaje na autocestama, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo.

Pojačano održavanje osobne higijene vrijedi i prilikom zadržavanja na odmorištima, benzinskim postajama i drugim javnim prostorima. Također, u slučaju kvara vozila te potrebe za asistencijom djelatnika HAC-a ili vučne službe, preporučuje se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta.

Naposljetku, na put ne krećite ako osjećate moguće simptome zaraze koronavirusom, pratite preporuke nadležnih službi, vozite odgovorno i brinite o svom zdravlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:22