ŠOK NA PLACU

SILOVITI UDAR NA HRVATSKE POTROŠAČE Mnogi u unutrašnjosti ostali zaprepašteni kad su se zaputili na tržnice, dočekalo ih krajnje neugodno iznenađenje

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Iako su brojni Zagrepčani koji su se davno vratili s ljetovanja očekivali na tržnicama manje cijene voća i povrća od onih na moru proteklih tjedan dana, dogodio se paradoks u kojem su cijene iste, a ponegdje i čak više od onih na obali.

Visoka sezona

U visokoj sezoni spremanja zimnice cijene rajČice, patlidžana, rog paprike i babure duplo su veće od lanjskih kada su se cijene tog povrća kretale od 5 do 7 kuna. Pravi rekordi zabilježeni su protekli vikend na Jarunskoj tržnici gdje su paprika roga i paprika babura dosegle nevjerojatnih 25 kuna za kilogram, a rajčica šeri koja se donedavno mogla pronaći i za 10 kuna, sada je duplo skuplja. Nevjerojatne su i cijene u trgovačkim lancima, rajčica grapollo koja se inače sadi u stakleniku u Belju jučer je u Konzumu stajala gotovo 17 kuna.

Kada vide takve cijene u dućanima, preprodavači odmah dižu svoje cijene pa ih slijede i proizvođači koji prodaju svoju robu, rekao nam je ovog vikenda neimenovani prodavač povrća.

Glasnogovornik Zagrebačkih tržnica Miro Pupić Bakrač kaže kako nitko od odgovornih ne može “niti je to njihov posao utjecati na kretanje cijena na tržnicama koje ovise o ponudi i potražnji”. No i sam je primijetio da mu se građani žale na visoke cijene pa nas je uputio na Josipa Kakuka, voditelja Zelene tržnice na kojoj uzgajivači prodaju trgovcima svoje povrće.

- Da, cijene su ove godine gotovo dvaput veće nego lani i kod nas na Zelenoj pa je tako jutros paprika roga od 6 do 8 kuna, rajčica od 8 do 9, a babura od 6 do 8 kuna. Razlog ovako visokih cijena je veliki nedostatak robe od početka rujna. Proizvođači kažu kako je do problema došlo zbog lošeg sjemena koji su neki sijali, neki se žale na bolesti koje su napale baburu, a puno je povrćara i odustalo od proizvodnje i zaorali su svoje nasade nezadovoljni prodajnom cijenom - rekao nam je Kakuk.

Hrvoje Grgurić, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača povrća, potvrđuje ove njegove navode.

Zaštita

- Dio proizvođača požalio mi se kako na našem tržištu nisu mogli pronaći dovoljno kvalitetnih preparata za zaštitu paprike. Proizvodnja je smanjena i dijelom zbog problema s nedostatkom radne snage za rad oko povrća, a od sadnje većih količina mnogi su odustali jer nemaju stabilnu cijenu koja im garantira isplativost - kaže Grgurić.

Povrćari navode još jedan veliki razlog nedostatka robe i divljanja cijena, a to je suša koja je ljetos poharala pola Europe. Zato na tržištu Njemačke završavaju brojni viškovi koji bi inače bili prodavani i u Hrvatskoj, ali po manjoj cijeni. Dakako, sada se ukazala i prilika za domaće povrćare da izvozom postignu veću cijenu, ali to nažalost mogu samo rijetki, dok ostali nisu u stanju proizvesti ni za pola domaćih potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:18