GRAD HEROJ

SIMBOL VUKOVARA Kolona sjećanja mogla bi 2019. proći uz obnovljeni vodotoranj

 
 Emica Elvedji / HANZA MEDIA

Godinu i pol prošlo je otkad je počela obnova vodotornja, najvažnijeg simbola obrane Vukovara, koja je prema najavama trebala biti završena do kraja ove godine. No, vrlo brzo nakon početka radova na objektu postalo je jasno da će rok biti nemoguće ispoštovati s obzirom na sve tehničke probleme koji su se pojavili tijekom izvedbe pa će tako i ove godine kolona sjećanja 18. studenoga na putu od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja proći pokraj vodotornja obavijenog građevinskim skelama.

- Najava završetka radova na obnovi u ovoj godini bila je prilično optimistična. Naišli smo na probleme koje nismo očekivali, kao i neke koji se nisu smjeli dogoditi i sada se ne želim zalijetati s novim prognozama. Očekujem da će otvaranje biti sljedeće godine, ali ne znam kada točno - rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Podsjetimo, projekt obnove vodotornja, čija je vrijednost procijenjena na 25,2 milijuna kuna (dodatnih 12 milijuna stajat će uređenje okoliša), iznimno je složen i zahtjevan, jer je riječ o objektu koji je tijekom vojne agresije na Vukovar pretrpio velika oštećenja s obzirom da se čak 640 neprijateljskih projektila zabilo u njegovo tijelo.

Oštećenja

U Gradu Vukovaru ističu da su “kao posljedica nastala mnoga sekundarna oštećenja, kao što je urušavanje kupole, raspadanje površinskih slojeva betona, korozija nezaštićenih dijelova armature i slično, ali unatoč tome, statička stabilnost građevine zasad nije ugrožena, a ovim projektom trebalo ju je trajno osigurati”. Poznato je da idejni projekt predviđa konzerviranje vodotornja i sanaciju pojedinih oštećenja koja ugrožavaju sigurnost korisnika. Među predviđenim radovima bilo je i uklanjanje nekadašnjeg čeličnog spremnika za 25.000 kubika vode koji se više ne koristi, a nakon što je spremnik uklonjen, uočena su brojna oštećenja unutrašnjosti vodotornja koja prije nisu mogla biti detektirana.

Vukovar, 210817
Obnova vodotornja u Vukovaru. Na fotografiji: Radovi na obnovi
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / HNAZA MEDIA
Radovi na obnovi

“Mjere unutarnjih dimenzija vodotornja odstupale su od dimenzija u projektnoj dokumentaciji. Osim navedenih oštećenja, uočena je nagnutost vodotornja prema sjeverozapadu oko 70 cm pa je trebalo prilagoditi dio projektne dokumentacije koji se odnosi na novo panoramsko dizalo i novu čeličnu konstrukciju (stubište, memorijalna staza).

Putanja panoramskog dizala mora biti okomita pa treba prilagoditi otvore za okno dizala i nosivu čeličnu konstrukciju. Pregledom unutarnjeg dijela prostorije u kojoj je bio spremnik uočena su znatno veća oštećenja postojeće armiranobetonske konstrukcije od predviđenih te je zbog toga dovedeno u pitanje projektom predviđeno rušenje postojeće stropne ploče - izvijestili su u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara.

Rješenje

Uglavnom, zbog brojnih novootkrivenih oštećenja izmijenjena je i dopunjena projektna dokumentacija, čime je promijenjeno tehničko rješenje i tehnologija izvođenja radova, odnosno dodatno su ojačani sam plašt i rebra vodotornja te je obavljena prilagodba nove čelične konstrukcije.

Osijek, 251017. 
Ivan Penava, gradonacelnik Vukovara. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / HANZA MEDIA
Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara

Sve to znatno je produljilo izvedbu radova, zbog čega će njihov završetak biti prolongiran za sljedeću godinu, pri čemu se Vukovarci nadaju da će kolona sjećanja 2019. godine proći pokraj obnovljenog simbola obrane grada.

Obnova vodotornja uključuje i ugradnju panoramskog dizala s dunavske strane objekta, kojim će se dolaziti na njegov vrh. No, prema Penavinim riječima, projektom je bila predviđena ugradnja dizala koje ne može raditi nakon što temperatura zraka padne ispod -5 Celzijevih stupnjeva.

- Tražio sam da se to promijeni jer je nedopustivo da se nađemo u situaciji da nam dođu gosti i turisti iz Zagreba, Rijeke, Splita, Australije ili Kanade i ne mogu taj dan na vodotoranj jer dizalo ne radi na niskim temperaturama. To je samo detalj koji govori o problemima s kojima se susrećemo - rekao je Penava.

PROGRAM DANA SJEĆANJA 18. STUDENOGA

U nedjelju u 10.30 sati kolona kreće od bolnice prema groblju

Vukovar će u nedjelju ponovno biti glavni grad Hrvatske, koja će se 27. put prisjetiti tragedije ovoga grada, njegovih branitelja i građana koji su nakon gotovo tromjesečne neravnopravne bitke morali položiti oružje. Herojstvo njegovih branitelja u konačnici je Hrvatskoj donijelo pobjedu u Domovinskom ratu, jer je u ta tri mjeseca otpora kupljeno vrijeme u kojem je Hrvatska formirala svoju vojsku i stvorila preduvjete za pobjedu. Na žalost, ta je pobjeda upravo u Vukovaru najskuplje plaćena. Ovaj prekrasni grad na obalama Dunava i Vuke vječno će ispod svojih, danas obnovljenih fasada skrivati mučne scene, krv i patnju svojih žitelja i branitelja.

Njima u spomen i ove nedjelje vukovarskim će ulicama od Opće županijske bolnice do memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata krenuti još jedan križni put, još jedna Kolona sjećanja koju svake godine čine deseci tisuća ljudi iz cijele Hrvatske i dijaspore. Cijeli mjesec studeni praktički je u znaku obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

No, kao i svaki put centralni su događaji 18. studenoga i to po već ustaljenom rasporedu koji već u 8 sati ujutro donosi paljenje svijeća učenika vukovarskih osnovnih škola duž puta Kolone sjećanja, ali i okupljanje branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, koji će i povesti Kolonu sjećanja u 10.30 sati iz bolnice, nakon kraćeg prigodnog programa.

Dolazak na Memorijalno groblje predviđen je za 12.15 sati, kada slijedi polaganje ruža na grobove poginulih i ubijenih branitelja, molitva za žrtve te polaganje vijenaca visokih dužnosnika, a onda i Sveta misa koju će ove godine predvoditi mons. dr. Egidije Ivan Živković. U 17 sati slijedi “Svjetlosna rijeka sjećanja”, kada će se tradicionalno u Dunav pustiti upaljene svjetiljke, a u 18 sati u svim hrvatskim gradovima upalit će se svijeće za Vukovar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:47