APEL LOVCA NA NACISTE

SIMON WIESENTHAL MILANOVIĆU 'Ukinite mirovine ustašama, poštedite Hrvatsku sramote!'

Maribor, 1505201. Tezno, groblje Dobova.Polaganje vijenaca zrtvama Kriznog puta iz 1945. godine. Vijence su polozili Zoran Milanovic, Josip Leko, Ante Kotromanovic sa suradnicima.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Organizacija koja se bori protiv antisemitizma The Simon Wiesenthal Centar iz Jeruzalema poslala je apel hrvatskoj Vladi da ukine mirovine koje dobivaju ustaše sve od nezavisnosti države.

U pismu koje je jučer poslao izraelski povjesničar i lovac na naciste Efraim Zuroff, napominje se kako ustaše dobivaju mirovine još od jeseni 1993. godine, te da takva politika nagrađuje ljude koji su počinili brojne zločine protiv civila.

U pismu premijeru Zoranu Milanoviću Zuroff piše:

- S obzirom na stravične ratne zločine koje su Ustaše počinile u NDH, vjerujemo kako se takva politika kosi načelima Republike Hrvatske kao što je i strašna uvreda žrtvama ustaša, njihovim obiteljima i svim Hrvatima koji imaju imalo morala.

- Stoga vas pozivamo da poduzmete odgovarajuće mjere i promijenite politiku isplaćivanja mirovina ustašama što prije je moguće te poštedite Hrvatsku sramote zbog nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina tijekom Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:54