GRADE SI ZATVOR

Šimonović: Hrvatska danas ima rekordnih 5227 zatvorenika

Glina, 180610.Ministar pravosudja Ivan Simonovic obisao je gradiliste novog objekta u kaznionici Glina u kojom ce biti 420 novih mjesta.Na slici: Ministar Simonovic sa Brankom Peranom, ravnateljem drzavne uprave za zatvorski sustav i Katicom Gasljevic Tomic, upraviteljicom kaznionice Glina.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

GLINA – Do kraja godine broj mjesta u Kaznionici Glina bit će povećan za 420 mjesta. Uskoro će, naime, biti dovršen novi zatvorski blok u Glini sa 145 ćelija, a gradilište novog zatvorskog bloka obišao je u petak minisatr pravosuđa Ivan Šimonović u pratnji ravnatelja uprave za zatvorski sustav Branka Perana i upraviteljice Kaznionice Glina Katice Gašljević Tomić.

- Kad idem u obilazak kaznionica i zatvora, to je obično zato jer nešto nije u redu. Ovaj put to nije slučaj. Moram podnijeti Saboru godišnje izvješće o stanju u zatvorskom sustavu i prije toga htio sam provjeriti kako napreduju radovi u Glini. Ovdje se gradi iznimno važni objekt za cijeli zatvorski sustav s obzirom da u Hrvatskoj skoro 30 godina nije sagrađen sličan objekt. Novi zatvorski blok će imati kapacitet 420 zatvorenika i s njime se se naš smještajni zatvorski kapacitet povećava za 12,5 posto. To je iznimno važno jer smo na današnji dan postigli neslavan rekord – imamo 5227 ljudi u zatvorima, u kojima prema standardima ima mjesta za 3351 zatvorenik. Poboljšanje je zbilja nužno - rekao je ministar Šimonović.

Ministar je obrazložio zašto se sada u vrijeme krize grade novi zatvori.

- Zato jer sadašnja situacija ne odgovara standardima zaštite prava zatvorenih osoba. To je konstatirao Strasbourg, naš Ustavni sud, Sabor, a tako mislim i ja osobno - rekao je ministar. Dodao je kako ukupni troškovi izgradnje novog zatvorskog bloka iznose 57 milijuna kuna što je trostruko manje od troškova izgradnje jednog zatvorskog mjesta u Europi, a da su manjim troškovima pridonijeli izgradnja na vlastitom zemljištu kao i rad zatvorenika, jer su dijelovi ograda, rukohvata i vrata izrađeni u Glini, a specijalne brave su radili specijalisti iz Lepoglave.

Ministar Šimonović najavio je i povećanje kapaciteta zatvora u Remetincu.

- Za proširenje Remetinca za 340 mjesta se već završava dokumentacija, a za izgradnju smo osigurali kredit razvojne banke Vijeća Europe. Odgovarajući na pitanje novinara, Šimonović je u Glini rekao i kako je s ministarstvom pravosuđa Srbije na dan usvajanja hrvatskog Ustava usuglašen sporazum o izručenju, kojeg će on i srbijanska ministrica pravosuđa potpisati još ovog mjeseca.

- Tada će biti stvoreni pravni uvjeti da Hrvatska Srbiji izruči Sretka Kalinića - odgovorio je Šimonović na pitanje novinara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24