ZABUNA

Sinčić pogrešno ispunio imovinsku karticu: umjesto kuna pisao eure

 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nedavno je osvježio svoju imovinsku karticu u koju je unio nekoliko novosti, što, uostalom, kao državni dužnosnik i mora učiniti.

Prema tome kako ju je sam dopunio ispada da je Sinčić zadužen preko glave i da za rate kredita i drugih dugovanja mora izdvojiti više od 20 tisuća kuna mjesečno. Odnosno, da su mu mjesečne obaveze za servisiranje dugovanja veće od zastupničke plaće koja iznosi između 17 i 18 tisuća kuna.

Osim starog kredita od pola milijuna kuna, koji je uzeo 2017. godine za kupnju kuće i za što mjesečno izdvaja 5300 kuna, u novoj je kartici naveo dva nova zaduženja: kunski kredit mjesečnog anuiteta od 228 kuna te zaduženje u iznosu od 60.000 eura koje otplaćuje u 60 rata - svaki mjesec dvije tisuće eura.

Budući da mjesečne obveze, kako su navedene u imovinskoj kartici, premašuju njegova zastupnička primanja, od zastupnika Živog zida zatražili smo objašnjenja. Sinčić nam je zahvalio što smo mu skrenuli pažnju na njegovu karticu jer je, kaže, pogriješio prilikom dopune imovinske kartice. Ispravak je, tvrdi, odmah poslao i nadležnom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Objašnjava da je pogriješio prilikom dopune imovinske kartice - da se nije zadužio za 60 tisuća eura te da mjesečna rata otplate tog novog zaduženja ne iznosi dvije tisuće eura.

- To nije kredit, nego (bankarsko) odobrenje za plaćanja na rate. Također, ne radi se o iznosima u eurima, već u kunama. Na rate otplaćujem kupljeni namještaj i naravno da ne koristim cijeli iznos (60.000 kuna), nego samo jedan dio. Oni (bankari) automatski odobravaju visinu iznosa (limita na kartici) na temelju visine plaće - rekao nam je Sinčić. Tvrdi da njegove ukupne mjesečne obaveze prema kreditima i zaduženjima iznose “oko 7000 kuna”.

Lider Živog zida pojasnio je još jednu pogrešku koju je počinio prilikom dopune kartice, a prema kojoj ispada da, pokraj zastupničke plaće, svaki mjesec ima i drugi primitak od 18 tisuća kuna.

- Riječ je o mjesečnom (zastupničkom) paušalu od 1500 kuna, zbrojeno godišnje - kaže Sinčić.

“S obzirom na to da u konkretnom slučaju postoji mogućnost da je došlo do omaške prilikom popunjavanja imovinske kartice, Povjerenstvo je pozvalo dužnosnika da pojasni o kakvom je zaduženju riječ te da provjeri je li uistinu došlo do omaške u popunjavanju imovinske kartice i ako jest, da je ispravi”, poručili su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:26