RAZGOVOR U BANSKIM DVORIMA

SINDIKALISTI UVJERENI 'Vlada najavljuje rezove u javnom sektoru zbog pritiska javnosti, ali tu nema ekonomskog rezona'

 
Krešimir Sever, Mladen Novosel, Vilim Ribić
 Dragan Matic / CROPIX

Sindikalni čelnici poručili su u četvrtak da gospodarske mjere moraju biti pod nadzorom i transparentne jer će u slučaju zloporabe država izgubiti milijarde kuna, te upozorili da bi rezanje plaća u javnom sektoru dovelo da smanjenja potrošnje, što ne pogoduje gospodarstvu.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je da treba uspostaviti nadzor nad korištenjem sredstava koje je Vlada namijenila za pomoć gospodarstvu jer ako se samo deset posto novca zlouporabi nastat će manjak od oko šest milijardi kuna.

Ribić je nakon sastanka socijalnih partnera u Vladi usporedio iznos od šest milijardi s onim zbog čega su 36 dana štrajkali prosvjetari - oni su se borili za 250 milijuna kuna, pa te brojke sve govore.

Radi se o širokom krugu korisnika potpora, o velikom broju poduzetnika, pa treba razgovarati o isplativosti nekih mjera i uspostavi efikasne i adekvatne kontrole.

Također se usprotivio smanjenju plaća u državnim i javnim službama poručivši da će to dovesti do daljnjeg smanjenja potražnje.

Vlada najavljuje rezove u javnom sektoru vjerojatno zbog pritiska javnosti. "To je pritisak poduzetnika, koji vjerojatno Vladu primorava na ovo, ali tu nema ekonomskog rezona", rekao je.

Sindikati insistiraju na transparentnosti oko dobivanja potpora

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže da sindikati insistiraju na transparentnosti i na objavi poslodavaca koji su dobili potpore od države.

Rečeno im je da će to objaviti Hrvatski zavod za zapošljavanje nakon što se isplate potpore od 4000 kuna, pa sredinom mjeseca očekuju transparentne informacije iz kojih će vidjeti koji poslodavci "love u mutnom".

"Vladu upućujemo na socijalni dijalog, na kolektivno pregovaranje. Kako u realnom sektoru kolektivno pregovaramo o privremenom smanjenju nekih prava u kolektivnim ugovorima, tako isto treba raditi Vlada u ulozi odgovornog poslodavca", rekao je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je nezadovoljstvo razinom razgovora jer, kaže, vjerojatno bi vlasti bilo komfornije da je od predsjednika triju reprezentativnih središnjica dobila "zeleno svjetlo" za ono što bi htjela raditi sa sindikatima s kojima je potpisala kolektivne ugovore.

Sever ocjenjuje kako nije dobro da zaposleni u državnim i javnim službama dobivaju poruke od poslodavca preko medija. Ističe kako je vrijeme da svi sjednu za stol te da Vlada kao potpisnik kolektivnih ugovora u državnim i javnim službama pregovara sa sindikatima s kojima je potpisala ugovore.

"Sve drugo bilo bi nekorektno, jednako kao i zazivati opću solidarnost u kojoj bi ispalo da svi koji u ovom trenutku iz nekog razloga nisu spremni na odricanje, nisu solidarni s onima koji su se morali odreći zbog objektivnih okolnosti", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:00