RAST PLAĆA

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA O POVEĆANJU OSNOVICE NA PLAĆE 'Podržavamo tu najavu, ali ponudu Vlade smo očekivali još tijekom pregovora'

Milan Kujundžić i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske podržao je u četvrtak najavu povećanja osnovice za plaće u državnim i javnim službama, premda je ponudu Vlade očekivao tijekom pregovora, a ne za vrijeme obraćanja premijera Andreja Plenkovića Hrvatskom saboru.

Povećanje osnovice je dobar instrument horizontalnog rasta plaća, ocjenjuje sindikat u priopćenju, ali uspostava pravednih odnosa između plaća u državnim i javnim službama moguća je samo ako se sagleda cijeli platni sustav.

Sindikat stoga najavljeno preispitivanje sustava koeficijenata ne smatra dovoljnim budući da na plaće u javnoj upravi pored osnovice i koeficijenata utječu i različiti dodaci.

Usporedbom koeficijenata i dodataka na plaće u različitim sustavima i službama na vidjelo izlazi šarenilo rješenja kojima se, premda je do njih došlo u najboljoj namjeri, održavaju nejednakosti u sustavu plaća, koje se ne mogu razriješiti ni korekcijom koeficijenata.

Tako, primjerice, učitelj u sustavu obrazovanja s koeficijentom 1,325 i dodatkom od 13,725 posto za povećanje obujma i složenosti posla ima plaću od 6.120,96 kuna neto, dok njegov kolega po stručnoj spremi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na radnom mjestu stručnog savjetnika s koeficijentom 1,232 i bez dodataka na plaću ima plaću od 5.200,76 kuna neto.

U državnom tijelu u kojem zaposlenici imaju dodatke na plaću zbog naravi posla i odgovornosti poput Ministarstva obrane, stručni savjetnik s koeficijentom 1,232 ima plaću od 5.613,23 kune neto.

Ova usporedba rađena je na temelju 5 godina staža i prirezom za grad Zagreb, no ona se mijenja kada državni službenici navrše 20 godina staža, nakon čega im pripada dodatak od 4 posto po kolektivnom ugovoru, odnosno 8 posto nakon 30 godina i 10 posto nakon 35 godina staža, koji su u javnim službama zamijenjeni drugim dodacima ili pretočeni u koeficijente.

Ako se tome doda činjenica da dodatke na posebne uvjete rada u državnoj službi jednostrano utvrđuje Vlada uredbom, dok se u javnim službama takvi dodaci uređuju kolektivnim ugovorima, jasno je da se okvir za uređenje plaća u javnoj upravi ne može svesti samo na relaciju osnovica - koeficijenti, poručuje sindikat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:09