REAGIRANJE

Sindikat hrvatskih učitelja šokiran optužbama ministrice Divjak da radi protiv reforme

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja
 Ranko Suvar / CROPIX

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) šokiran je optužbama ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da taj sindikat radi protiv reforme obrazovanja i smatra da bi ministrica Divjak trebala svoju poziciju autoriteta koristiti za razvoj socijalnoga dijaloga i prihvaćanje mišljenja struke.

U priopćenju koje je u ponedjeljak uputio javnosti SHU se osvrnuo na izjavu ministrice Divjak od nedjelje, 14. travnja, u kojoj, navedeno je, "ministrica optužuje SHU da je kočničar reformi i u kojoj se osvrnula i na provedeno istraživanje Sindikata o kvaliteti radnih odnosa i sustava osnovnog obrazovanja".

Navedeno je kako je SHU u više navrata informirao javnost o istraživanju o kvaliteti radnih odnosa i sustava osnovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koje se provodi u okviru EU projekta koji je Sindikatu dodijeljen za unapređenje socijalnog partnerstva u sektoru u kojemu djeluje.

S tim u vezi, istaknuto je kako je SHU na okruglom stolu, održanom 10. travnja ove godine, "govorio o svim područjima istraživanja, predstavio metodu istraživanja kao i istraživače - doktore znanosti s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koji su istraživanje osmislili i proveli te izradili istraživački izvještaj", te da je na okruglom stolu bila i pomoćnica ministrice Lidija Kralj koja je bila izravno upoznata sa svim detaljima.

Anketa Ministarstva ne može se uspoređivati s neovisnim istraživanjem

U priopćenju koje je potpisala predsjednica SHU Sanja Šprem navedeno je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo anketu o svom vlastitom projektu "Škole za život" u kojemu, prema javnosti dostupnim podacima sudjeluje 1146 učitelja, a odgovore o provedbi dalo je samo 328 učitelja koji izravno sudjeluju u provedbi "Škole za život", što je samo 28 posto učitelja uključenih u navedeni program.

- Nejasno je zašto u kontekstu zadovoljstva učitelja u osnovnim školama, ministrica navodi brojku od 1300 sudionika u anketi koju je provodilo samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja - istaknuto je, a u istraživanju koje su proveli neovisni stručnjaci u sklopu EU projekta sudjelovalo su pak 6494 zaposlenika u sustavu osnovnog obrazovanja.

Sindikat je zato ustvrdio kako se "anketa koju je provelo Ministarstvo o svom vlastitom projektu ne može uopće uspoređivati s neovisnim istraživanjem koje je znanstveno validiranom metodologjom proveo Institut Ivo Pilar kojemu je svrha bila dobiti objektivno stanje u obrazovanju, a Ministarstvo je podredilo objektivnost vlastitoj promidžbi, bez razmišljanja o dugoročnim posljedicama".

Nedostojno je da ministrica manipulira brojkama; Koliko stoji promidžba "Škole za život"

- Nedostojno je jedne ministrice u Vladi Republike Hrvatske da manipulira brojkama i ne iznosi sve činjenice na jasan i transparentan način - ocijenio je SHU.

Zato Sindikat javno postavlja nekoliko pitanja - zašto ministrica ne navodi tko je radio anketu po kojoj je eksperimentalna provedba reforme obrazovanja dobila ocjenu vrlo dobar, koliki je trošak promidžbe "Škole za život", je li anketa uvrštena u trošak promidžbe, mogu li se na uvid dobiti pitanja koja su postavljana zaposlenicima kako bi neovisni stručnjaci mogli ocijeniti jesu li ona bila postavljena na način koji omogućuje dobivanje objektivne slike.

SHU je ocijenio kako je "tragično da ministrica u ni jednom trenutku nije kontaktirala Sindikat i zatražila razgovor o navedenim rezultatima". Umjesto toga, navedeno je, "ministrica retorikom uvrijeđenoga djeteta pokušava umanjiti značaj rezultata i istraživanja".

SHU smatra kako i "negodovanje prepune dvorane učiteljica i učitelja na okruglom stolu Sindikata hrvatskih učitelja 10. travnja na izlaganja pomoćnice ministrice Lidije Kralj govori sve o zadovoljstvu 'Školom za život', a ministrica bi možda i znala koje je stvarno mišljenje zaposlenika u sustavu kad bi bila spremna za otvorenu raspravu i prihvaćanje kritike umjesto da obrazovanje koristi za svoju osobnu i političku promidžbu".

- Kao što smo 1. lipnja 2016. čekali tramvaj, tako i danas kočimo reformu - poručio je Sindikat hrvatskih učitelja.

Ministrica Blaženka Divjak gostovala je u nedjelju, 14. travnja, u emisiji "Točka na tjedan" N1 televiziije i ocijenila kako "istraživanje SHU u kojemu je 'Škola za život' dobila dvojku, nije ni relevantno niti vjerodostojno" te da ju "prije svega čudi da to netko zove istraživanjem, pogotovo znanstvenim istraživanjem".

- U tom segmentu ne čudi me da Sanja Šprem, koja vodi taj sindikat, ne zna što je znanstveno istraživanje. Koliko je meni poznato, oni su napravili anketu među svojim članovima negdje početkom školske godine, na tristotinjak ljudi. Istovremeno smo mi na 1300 učitelja napravili anketu nakon prvoga polugodišta i odmah objavili rezultate, a oni su objavili rezultate nakon šest mjeseci. Mislim da ta anketa nije vjerodostojna, a pogotovo sada nije relevantna - izjavila je ministrica za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:40