RADNIČKA PRAVA

Sindikat novinara Hrvatske u suradnji s drugim sikdikatima traži kolektivni ugovor za medije

Stajalište je SNH da novinar može slobodno pisati i raditi jedino kada je njegova egzistencija sigurna

Šefica SNH Maja Sever (u sredini), sindikalisti Božica Žilić i Anton Filić

 Davor Pongračić/Cropix

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) jučer je izvijestio da će u suradnji s drugim sindikatima pokrenuti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru za medije ocijenivši to ultimativnom zaštitom radničkih prava novinara, prenosi Hina.

Stajalište je SNH-a da novinar može slobodno pisati i raditi jedino kada je njegova egzistencija sigurna i kada su sigurna i zaštićena njegova radnička prava, poručila je predsjednica sindikata Maja Sever.

Dodala je i kako kolektivni ugovori nisu relikti davnih vremena ocijenivši ih europskom praksom koja se u Hrvatskoj više ne primjenjuje te da kolektivni ugovori sada postoje samo u Hini i na HRT-u.

"Bolja zaštita radničkih prava novinara preduvjet je za slobodno i profesionalno novinarstvo i jačanje demokracije", kazala je Sever. Istaknula je i da je u borbi za radnička novinarska prava oformljena radna grupa u kojoj su i Sindikat grafičara i medija i Sindikat obrazovanja, medija i kulture te da su poslodavcima poslani zahtjevi za pregovore.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić ocijenila je razinu radničkih prava i plaća novinara krajnje nezadovoljavajućom te je dodala kako je prioritet unaprijediti status novinara kroz sustav kolektivnog pregovaranja.

''Nama je posao pronaći način kako naći način kako dostići sektorski kolektivni ugovor. Mi ćemo kroz taj proces nastojati vratiti dignitet novinarskoj profesiji i medijima'', kazala je Žilić. Potporu inicijativi više sindikata dao je predsjednik i Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko. HND i SNH najavili su i kako će na Svjetski dan slobode medija, u utorak 3. svibnja, odati počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima čija je sloboda rada ugrožena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:38