BORBA ZA DOSTOJANSTVO

SINDIKAT NOVINARA PODRŽAVA ŠTRAJK PROSVJETARA 'Tko nije bio 15 minuta u učionici s 20 i više djece, brojit će svaku kunu primljene plaće nastavnika'

 Ronald Goršić / CROPIX

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) podržao je u ponedjeljak štrajk prosvjetnih radnika poručivši kako izražava solidarnost i daje punu potporu borbi učitelja i nastavnika za dostojanstvo i pristojne plaće.

Obrazovanje kao tema u fokusu je javnosti od 2015. godine, ali učitelji i nastavnici nikako da dođu u fokus javnosti i politike unatoč činjenici da su upravo oni graditelji pristojnog društva i jedini jamac da će naša djeca iz obrazovnog sustava izaći kao individualci sposobni graditi bolje, kulturnije i obrazovanije društvo, ističe SNH u priopćenju.

Obrazovanje mora biti svima dostupno i kvalitetno, a to se ne može ostvariti bez poboljšanja položaja i materijalnog statusa radnika u obrazovnom sustavu.

"Tko nije bio 15 minuta u učionici s 20 i više zaigrane djece, koju morate naučiti čitati i pisati, tko nije sreo učitelja i učiteljicu koja od svojih novaca kupuje kolaž papir i tko nije vidio koliko rada i truda stoji da se složi samo jedan školski sat, bit će među onima koji će brojiti svaku kunu primljene plaće nastavnika i paušalno tvrditi da je to posao s tri mjeseca godišnjeg", kaže se u priopćenju.

SNH smatra važnim dati svoju podršku, jer je i u ovom slučaju vidljivo da glavni preduvjet - socijalni dijalog između sindikata i Vlade, nije ostvaren.

Do sada najdulji štrajk u Hrvatskoj pokazao je da nije bit u 6,11 posto ili 6,12 posto, bit je u borbi za dostojanstvo onih koji imaju jedan od težih zadataka u Hrvatskoj - obrazovati našu djecu da sutra budu sposobna graditi društvo, poručuje sindikat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:13