SPOR S POSLODAVCEM

SINDIKAT ZAPOSLENIKA ZET-a ZAPRIJETIO ŠTRAJKOM Čekaju ponudu Grada, tvrde da povišicu nisu dobili 11 godina

 
Dražen Jović
 Damir Krajač/Davor Pongračić/CROPIX

- Kolektivni pregovori u Zagrebačkom holdingu traju preko šest mjeseci i prije mjesec dana je istekao Protokol o kolektivnim pregovorima, koji je trajao do 01. 11. 2019. - naveo je na stranici Sindikata Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb njegov predsjednik Dražen Jović u objavi koju počinje naslovom ‘Besramnici, platite radnike!’

Kako ističe, plaća radnicima nije povećana skoro 11 godina te se traži povećanje ukupnih materijalnih prava radnika, a prvenstveno osnovica i stalni dodatak. Pregovori su zapeli kad je Pregovarački odbor poslodavca predložio, kako pišu, ‘kozmetička povećanja plaća od 2 do 4,4%’.

Smatra da su se radnici tijekom tih godina ‘zbog krize’ odricali svojih materijalnih prava ‘u ime spašavanja financija Holdinga i Grada’, a oni su jedina konstanta te ‘ne voze službena vozila, nemaju službene kartice, vozače, urede…’ Prozivaju nadležne da objelodane koliko imaju ‘zaposlenika na radnim mjestima preko koeficijenta 4.0 i koliko oni imaju plaće, koji su im radni zadaci, koliki im je učinak, koji im je doprinos u rezultatima’. Prijedlog povećanja plaće od dva posto smatraju ponižavajućim i sumnjaju da će itko potpisati ‘predaju i kapitulaciju’. Zato ih pozivaju na sastanak.

- Pregovarački odbor sindikata Zagrebačkog holdinga, stoga traži od vlasnika Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića da se u primjerenom roku od 48h održi sastanak na kojem ćemo ‘mirnim putem’ pokušati okončati kolektivne pregovore u Zagrebačkom holdingu d.o.o., jer je besramno ono što predlažu ostali članovi Pregovaračkog odbora poslodavca i to je neprihvatljivo, a Grad Zagreb kao vlasnik trgovačkih društava treba zauzeti stav oko spora koji sada imamo, posebno što nemamo više Protokola o kolektivnim pregovorima u Zagrebačkom holdingu d.o.o. Paralelno se vode kolektivni pregovori u ZET-u, (postoji Protokol o kolektivnim pregovorima) u kojima sudjelujemo i uskoro očekujemo konkretan prijedlog Pregovaračkog odbora poslodavca, te ćemo nakon konkretnog prijedloga, a vezanim uz materijalna prava radnika zauzeti službeni stav - stoji u objavi Dražena Jovića na Facebooku Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb.

Kako je objasnio, neosporno je da je Pregovarački odbor sindikata ZET-a ispunio sve zakonske odredbe te da cijelo vrijeme sudjeluje u pregovorima oko sklapanja novog kolektivnog ugovora za radnike ZET-a. Kolektivni su pregovori pokrenuti, ali je posljednji sastanak između Pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca/vlasnika odžan posljednji put održan 14. svibnja 2019., piše RTL.

- Izravno kršenje Protokola o kolektivnim pregovorima koji je od strane Pregovaračkog odbora poslodavca/vlasnika potpisalo svih 5 članova (gradonačelnik g. Milan Bandić, zamjenica gradonačelnika gđa. Olivera Majić, pročelnica ureda za gospodarstvo gđa. Mirka Jozić, direktorica ZET-a gđa. Ljuba Romčević- Žgela, zamjenik direktorice ZET-a g. Ivan Tolić), dovoljno govori o zakonskoj odredbi da se pregovori moraju voditi u dobroj vjeri - naveo je Jović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:25