I DALJE U ŠTRAJKU

SINDIKATI OBJAVILI U KOJIM ŠKOLAMA NEĆE BITI NASTAVE U ČETVRTAK I PETAK PA VLADI POSTAVILI ULTIMATUM 'Neka nam odgovore do 16 sati!'

 
Branimir Mihalinec
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Na današnjoj su konferenciji za medije sindikati objavili u kojim će se županijama nastaviti cirkularni štrajk u školama idućih dana.

Danas su u štrajku škole u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a sutra u Sisačko-moslavačkoj županiji, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. U četvrtak će štrajkati škole u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak se štrajka u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Gdje će se štrajkati od ponedjeljka, sindikati će objaviti u nastavku tjedna.

Branimir Mihalinec se na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra rada Josipa Aladrovića, rekavši da se radi o laži kojom je ministar obmanuo cijelu Hrvatsku te da je Vlada time prevršila svaku mjeru.

'Vi ste sa puno vjere njegovu laž cijeli dan prenosili. Pitali ste me jučer kada je sastanak, a ja sam vam govorio da ga nema. I dok sam se vozio iz Varaždina prema Zagrebu čuo da sam na sastanku. I to je bila laž. Ta laž je plasirana kako bi javnost mislila da Vlada zove na sastanak, a sindikati ne dolaze. Te laži se ponavljaju od 16. rujna, prvog sastanka s Vladom"', kaže Mihalinec.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je da Vladi sindikati daju rok do danas u 16 sati za slanje ponude.

'S današnjim danom, s obzirom da nema socijalnog dijaloga, postavljamo rok da do 16 sati putem maila upute zadnju ponudu sindikatima. Ovoj sagi igre živaca mora doći kraj. Očekujemo da Vlada RH izvrši svoju obvezu prema 68.000 zaposlenika u sustavu obrazovanja i da svoju ponudu. U slučaju da razmišlja je li 0 + 0 = 6, mi ćemo nacrt njihove ponude dati na referendum. Ako nema nove ponude, onda je zadnja ponuda ta. Ako želi da 68.000 zaposlenika vidi tu sramotu, mi ćemo je dati svima na uvid. I svi koju su sudjelovali u štrajku imaju pravo dati svoje mišljenje. Do 16 sati čekamo novu ponudu i tada šaljemo. Referendum kreće od sutra u svim školama u RH. Neka zaposlenici daju svoj stav u ponudi Vlade', kaže Šprem.

Obrazovni sindikati u štrajku potvrdili su ranije danas, uoči svoje presice, Hini da im do utorka ujutro nije stigao poziv za nastavak pregovora s Vladom, pa zaključuju da danas neće biti očekivanog sastanka na kojemu je Vlada trebala dati svoj konačan odgovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Čelnici obrazovnih sindikata početkom prošloga tjedna, nakon sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najavili su kako se Vladin odgovor na njihove zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto može očekivati ovog ponedjeljka.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je najavio da će sa sindikatima razgovarati danas, međutim, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama potvrdili su da do utorka ujutro, kada broje 23. dan u štrajku, nisu primili očekivani poziv na sastanak.

"Vidim da su i mediji pod utjecajem laži koje su jučer izgovorene da će danas biti pregovori", izjavio je Hini predsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec.

Mihalinec je zajedno sa predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem u 12 sati započeo konferenciju za medije, na kojoj su najavljene daljnje aktivnosti u štrajku te izvijestiti o današnjem odazivu.

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te fakulteti. Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja također su potvrdili da niti njima nije došao poziv na sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:35