ZBOG ZAKONA O RADU

Sindikati u četvrtak prosvjeduju na Markovu trgu

 Ronald Goršić/Cropix

Pet najvećih hrvatskih sindikata najavilo je prosvjed koji će se održati u četvrtak u vrijeme dok će se u Saboru voditi rasprava o promjenama Zakona o radu.

Akciju su dogovorili predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Nezavisnog sindikata Hrvatske, Matice Sindikata, Hrvatskih radničkih sindikata i Hrvatske udruge sindikata, ali ne i Matice sindikata.

Prema dogovoru prosvjednici će se okupiti na trgu bana Jelačića i potom se pokušati probiti do Markova trga.

Očekuju da će se okupiti najmanje 1000 ljudi, a računaju i stim da će ih policija nastojati zaustaviti budući da je zakon prema kojem je prosvjedovanje pred Vladom i Saborm zabranjeno, još uvijek na snazi.

Sindikati, nezadovoljni upućivanjem izmjena Zakona o radu u hitnu saborsku proceduru, već duže najavljuju prosvjede na Markovu trgu. Zbog neuspjeha pregovora o ZOR-u izašli su iz Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) uz obrazloženje da ih je premijerka prevarila jer je s njima dogovorila jedno, a kasnije s poslodavcima drugo.

Za očekivati je da će sindikalisti na prosvjedu izraziti i svoje nezadovoljstvo izborom Đure Popijača, dugogodišnjeg čelnika Hrvatske udruge poslodavaca, za novog ministra gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:09