DRŽAVNA MATURA

Sindikati zaposlenih u srednjim školama: Ministar je morao smiriti situaciju, a ne pozivati porotu da potvrdi njegovu presudu!

'Uvođenje strukovne mature zapravo je ukidanje jedinstvenoga razredbenog ispita za upise na fakultete jer državna matura to i jest za sve učenike strukovnih škola'
 Nikola Vilić/CROPIX

ZAGREB - Uvođenje strukovne mature značilo bi ukidanje državne mature, a ukidanje jedinstvenog razredbenog ispita za upise na fakultete nanijelo bi neprocjenjivu štetu učenicima strukovnih škola, rečeno je danas na konferenciji za novinare Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH).

"Uvođenje strukovne mature zapravo je ukidanje jedinstvenoga razredbenog ispita za upise na fakultete jer državna matura to i jest za sve učenike strukovnih škola, dok je za gimnazijalce ona istodobno i završni ispit i razredbeni ispit za upis na fakultete", rekao je predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec.

Jovanović: Netko će morati snositi odgovornost! Propusti su i u strukturi i konkretnim zadacima

Učenicima strukovnih škola državna matura je samo razredbeni ispit za upis na fakultet i na nju moraju ići samo oni koji žele studirati, a njezinim ukidanjem bila bi im nanesena neprocjenjiva šteta, istaknuo je.

Otkako je uvedena, dodao je, državnu maturu polaže gotovo 90 posto učenika strukovnih škola, a više od 60 posto njih upisuje se na fakultete, što prije ni približno nije bilo tako.

Državna matura već je ispunila svoj smisao, smatra Mihalinec, a "onaj tko misli da je treba ukinuti i promijeniti, radi zločin za ovu zemlju", jer želi umanjiti izglede za upis na fakultete učenicima iz manjih mjesta gdje ne postoje druge škole osim strukovnih.

Osvrnuvši se na situaciju nastalu u javnosti nakon ispita iz hrvatskog jezika, Mihalinec je rekao da je ministar morao smiriti situaciju, pozvati članove radne skupine za izradu ispita, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i stručnjake te se informirati što se stvarno dogodilo, a ne "pozivati porotu da potvrdi njegovu presudu".

Na sporna pitanja učenici su odgovorili s ogromnim postotkom točnosti, naglasio je Mihalinec, dodavši kako je ovo provedeno s "drugim ciljem", a ne da se zaštiti učenike. Oni su "zaštitili sami sebe svojim znanjem", rekao je.

Sporna pitanja na državnoj maturi iz hrvatskog jezika velika većina učenika riješila točno!

Još nam se opasnijim čini, rekao je Mihalinec, što je ministar tu priliku iskoristio da najavi uvođenje strukovne mature "ne bi li se svidio nekome tko je kazao da su učenici strukovnih škola ugroženi jer moraju odgovarati hrvatski jednako kao i gimnazijalci". Time je, dodao je, "uvrijedio učenike, nastavnike i profesore strukovnih škola".

Strukovna matura, ističe Mihalinec, ne postoji jer u strukovnom obrazovanju postoji četrnaest sektora u kojima bi bilo potrebno izraditi nekoliko stotina matura. Svako usmjerenje mora imati svoju maturu, a to imaju i sada u obliku završnog rada kojim pokazuju svoje kompetencije.

Mihalinec je upozorio i na to da postoji "velika intencija da se učenicima strukovnih škola ukinu svi opći predmeti" nakon čega neće više uopće moći konkurirati za fakultete.

Djeca neće dobiti šansu, a nastavnici i profesori koji predaju te predmete postat će tehnološki višak, upozorio je Mihalinec.

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će idući tjedan Sindikat objaviti cjelovitu analizu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koji je danas javno predstavljen u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:44