OPREZ S DJECOM

ŠIRI SE EPIDEMIJA KOJU UZROKUJE PARAZIT KOJI SE HRANI KRVLJU Vrtići i škole pod opsadom nametnika, neki roditelji zbog straha ništa ne prijavljuju!

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nema pravila za širenje ušljivosti jer svakodnevno pranje ne štiti kosu od pojave tih neugodnih nametnika. Epidemiološki podaci ne otkrivaju pravo stanje, ali se u našoj županiji u posljednjih deset godina prosječno prijavi 26 ušljivosti godišnje. Vjerujem da se povremeno u svakoj županijskoj školi pojavi ušljivost. Inače, nakon otkrića te pojave djeca ne smiju ići u kolektiv, te je potrebno doći na kontrolni pregled u Odjel za školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, gdje se dijete pregleda i dobije potvrdu ako su iz kose odstranjene uši i gnjide da se može vratiti u kolektiv.

Rekla je to Slavica Ćelić, glavna medicinska sestra Odjela za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, za Slobodnu Dalmaciju dok u samom Zavodu neslužbeno doznaju da ih kontaktiraju iz skoro svih škola.

Točnije, do sada ih nisu pozivali samo iz onih sredina u kojima još nisu uočili taj problem. Glavni razlog neuočavanja ušiju samo je jedan: nedovoljna pozornost jer uši, na refule, zahvaćaju cijele županije, pa i više susjednih istovremeno. No, nepisano je pravilo da nijedna sredina nije pošteđena, što je potvrdila i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać:

- Još nemamo objedinjene niti podatke za svaki vrtić posebno, gdje zdravstveni voditelji paze na mogućnost te pojave. Međutim, nije tajna da se i kod nas u određenim intervalima pojavi ušljivost kod djece, ali jednako tako promptno reagiramo te upozorimo roditelje da ne dovode mališane dok se problem ne riješi. Unatoč nužnoj potvrdi liječnika da dijete više nema tih nametnika, nakon povratka u vrtić i zdravstveni voditelji obavezno pogledaju vlasište svakog mališana.

Brzo se množe

Ušljivost vlasišta je problem s kojim se tijekom predškolskog uzrasta i školovanja djece susreću skoro svi roditelji. To je parazitna bolest koju uzrokuje sitni ektoparazit veličine 2-3 mm, živi u vlasištu i hrani se krvlju do koje dolazi bezbolnim ubodima. Odrasla ženka za života koji traje 2 mjeseca snese 200-300 gnjida koje odlaže uz sam korijen kose u području zatiljka, iza ušiju i na sljepoočnicama. Na ušljivost ukazuje uporan svrbež vlasišta te se kao posljedica češkanja na koži mogu uočiti ranice. Gnjide izgledaju kao prhut, ali za razliku od prhuti gnjida je čvrsto zalijepljena za vlas i jedino se može ručno, prstima, ukloniti s vlasi. Brzo se razmnožavaju i prenose izravnim dodirom glave s glavom, a brže se šire uporabom zajedničkih češljeva, kapa, šalova, posteljine i slično.

Uočeno je da zbog bojazni od sramote i moguće stigme za najmlađe svi roditelji ne prijavljuju ušljivost.

Potvrdila je to i ravnateljica Osnovne škole "Lapad" Nikolina Soko.

- Ova pojava nije vezana za imovinski status ili osobnu higijenu, a važno je da uši nisu prijenosnici bilo koje zarazne bolesti. Rasprostranjene su širom svijeta, prenose se s glave na glavu kod djece pri igri i sportu na igralištu i u samim učionicama, vrtićima i domovima. Na roditeljima je odgovornost da realiziraju preporučene mjere borbe protiv tih nametnika te da budu uporni u provedbi svih predviđenih mjera te da u slučaju pojave obavijeste učitelje ili odgajatelje. Jer, samo dobrom suradnjom roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova moguće je kvalitetno riješiti taj problem - ističe ravnateljica Soko za Slobodnu.

Roditelji upoznati

- Jednoj je učiteljici prijavljen samo jedan slučaj ušljivosti vlasišta glave kod osmogodišnjeg dječaka te je škola već 9. prosinca dala obavijest roditeljima o potrebi redovitog pregleda vlasišta djece.

Svi su djelatnici škole na roditeljskim sastancima informirali roditelje o tome, kao i o postupku eliminiranja u suradnji s liječnicom školske medicine koja vrši redovite preglede u svojoj ordinaciju na Batali, gdje su roditelji dužni na pregled dovesti dijete za koje postoji sumnja. Od liječnice smo već dobili potvrdu da je problem riješen, a učenik u međuvremenu nije išao na nastavu - objasnila je ravnateljica Soko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:32