REAKCIJA NA IZJAVE

SISAČKA BISKUPIJA 'Vučić laže, Zrin su 1943. razorili partizani i Srbi'

    AUTOR:
    • Mate Piškor

  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2018. u 14:43

Sisak,090912.
Sisacki biskup Vlado Kosic sluzio je danas svetu misu u mjestu Zrin na Banovini. Na tom mjestu gdje je do 1943. bila zupna crkva koju su partizani do temelja srusili te pobili ili protjerali sve stanovnike. Do danas niti jedan se stanovnik nije vratio u svoje rodno mjesto, jer im je bivsa drzava oduzela svu imovinu.
Na slici: Biskup Kosic i kancelar Sisacke biskupije Marko Cvitkusic na misi u Zrinu.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

Marko Cvitkušić na misi u Zrinu (Arhiva, 2012.)

Na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o slučaju Šešelj-Jandroković, u kojima se okomio na Hrvatsku, reagirao je Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije. „Povodom gaženja i oskvrnjenja hrvatske zastave te divljanja ratnog zločinca i zastupnika u zgradi Narodne Skupštine Srbije, u kojoj su u povijesti ubijena tri Hrvata: Stjepan Radić, Antun Radić i Đuro Basariček, tijekom jučerašnjeg dana oglasio se predsjednik Srbije te iznio niz neistina.

Budući da je spomenuo župu Zrin koja se nalazi na području Sisačke biskupije, Biskupijski ordinarijat u Sisku daje sljedeće priopćenje: Zrin je vjekovna katolička župa, ali je danas jedina župa naše Biskupije u kojoj nema niti jednog katolika jer su ju prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba.

Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova. Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil, a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju.

Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti su spaljeni, a da bi etničko čišćenje Hrvata iz Zrina bilo konačno, imovina im je svima bila oduzeta i do danas im nije vraćena.

Sisačka biskupija odlučila je stoga u Zrinu uz temelje srušene župne crkve sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih Zrinjana.  Tu ne namjeravamo, za sada, podizati nikakve druge spomenike. Spomenik našem blaženiku Alojziju Stepincu Biskupija će podići ispred katedrale   u Sisku, jer je on blaženik Katoličke Crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva. Time mi želimo poručiti svima da ne dopuštamo da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koje je on spašavao“, stoji u priopćenju iz Biskupije.

Da podsjetimo, komentirajući Šešeljevo divljanje, Vučić je rekao: „Oprostite, a što su državni organi Srbije loše učinili? Jesmo li loše primili gospodina Jandrokovića? Nije doživio dobro gostoprimstvo od nas? Reći ću vam zašto je sve ovo štetno po nas. Prvo, u Hrvatskoj i danas živi 186.000 Srba, oni će se večeras lošije osjećati i o njima nema tko brinuti poslije ovoga.

S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine   protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini. Dakle, to će zbog naših gluposti sada proći nezapaženo, rekao je Vučić.  

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo