JAVNI ISTUP

SISAČKI BISKUP U NOVOM NAPADU NA STARE NEPRIJATELJE Vlado Košić se obračunao s ateistima i komunistima, a podržao Trumpa

 
sisački biskup Vlado Košić; Donald Trump (u krugu)
 Ranko Suvar / CROPIX, AFP

Neko vrijeme ga nije bilo u medijima, ali čim je zamrla opasnost od pandemije koronavirusa, sisački biskup Vlado Košić odlučio se javno obračunati sa svojim starim neprijateljima - ateistima i komunistima, tkogod oni bili. Ali samo malo suptilnije i s Hrvatskom biskupskom konferencijom. A ovoga puta uhvatio se i vanjske politike i, koliko znamo, kao iznimka među biskupima Europe - otvoreno je podržao američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Zato što je Trump, podučava biskup sisački, branitelj protiv bezbožnih ljevičara:

"Sve više se pokazuje netolerantnost ekstremne bezbožne ljevice, kao što svjedočimo tome i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je s pravom predsjednik takve skupine prozvao terorističkima!“, zavapio je Košić u propovijedi koju je održao u povodu blagdana Svetog Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije, ovoga četvrtka.

Nije to bio kraj ratobornog pastirskog nastupa, čak ni blizu. Jer biskup Košić govor je započeo pomalo apokaliptičnim upozorenjem, kako ni danas nisu prestali progoni katolika, kako u svijetu, "tako i u našoj Domovini i u našoj Biskupiji".

Potom se osvrnuo na obrazovanje i Vatikanske ugovore: "Samo da spomenem najnoviji primjer, izbacivanje raspela iz škola, što je ovog proljeća započelo po naredbi nekih novih Dioklecijana ili upisivanje vjeronauka na početku svakog razreda, što nije predviđeno međunarodnim ugovorima između Svete Stolice i RH, gdje je jasno naznačeno da na početku školovanja roditelji izabiru vjeronauk da bi on bio obvezatan predmet za cijelo osnovnoškolsko obrazovanje. U ime čije slobode se gaze naša već stečena prava", zapitao se Košić.

Za sisačkog biskupa, "oni koji izbacuju križ iz ustanova pa misle da rade uslugu sekularnoj državi, zapravo su sluge globalista i bezbožne ideologije koja nema pravo nametati svoj osobni stav svima", a propovijed je zaključio najavom podnošenja vlastite žrtve: "Ja ću se kao biskup ove biskupije i nasljednik mučenika biskupa sisačkog svetog Kvirina boriti do smrti za prava naših vjernika", najavio je Košić.

A gdje se nalazi njegova, suptilna, kritika drugih hrvatskih biskupa? To se očitovalo kad je na početku slavlja pozdravio Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog, koji je još početkom travnja prvi dopustio misna slavlja i ispovijedi, iako pandemija još nije bila završena. Ali za Vladu Košića, to je znak hrabrosti pa je javno poručio Periću kako mu "posebno zahvaljujem na Vašem stavu u tzv. koronakrizi jer držim da je to bilo najviše eklezijalno postupanje jednog hrvatskog biskupa".

Na znanje i ravnanje svima u HBK, koji su poslušali papu Franju i čekali da državna vlast dopusti održavanje misa s vjernicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:06