SPOR S BiH

Šišljagić: Milanovićeva 'dva kamena' mogla bi pokrenuti lavinu

Izjavu premijera Zorana Milanovića predsjednik HDSSB-a je ocijenio sramotnom
Osijek, 041111.Vodstvo HDSSB-a je u sredisnjici stranke predstavilo svoj izborni program.Na fotografiji: Vladimir Sislagic predsjednik HDSSB-a.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Izjavu premijera Zorana Milanovića, kako je sramota što Hrvatska s BiH nema ugovor o granici , zbog čega se sporimo "oko dva kamena", koja se odnose na dva otočića - Velikog i Malog Škoja te vrha Kleka, predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, na današnjoj je konferenciji ocijenio sramotnom.

Dodao je kako ta "dva kamena" mogu pokrenuti pravu lavinu i drugih neriješenih graničnih pitanja koje Hrvatska ima i s Crnom Gorom , posebno sa Srbijom gdje nije riješeno pitanje granice na Dunavu, kod vukovarske i šarengradske Ade, te sa Slovenijom gdje će se neriješeno pitanje morskih granica rješavati arbitražno.

"Neka Milanović, Pusić i predsjednik Josipović dijele svoju osobnu imovinu, a kada su u pitanju granice i nacionalni interesu to nemaju pravo i ne mogu to činiti", rekao je Šišljagić. Dodao je kako "ekipa veseljaka iz Kukuriku koalicije ne zna što je diplomacija i koji su hrvatski i nacionalni interese", te da ne "dolazi u obzir trgovanje hrvatskim teritorijem".

Što se tiče ratifikacije sporazuma Tuđman - Izetbegović iz 1999. godine vezano za "dva Milanovićeva kamena", samo "Hrvatski sabor može odlučiti o ratifikaciji, a za to treba biti dvotrećinska većina parlamentaraca, što znači 101 ruka, a to Kukuriku koalicija nema", kazao je Šišljagić.

Sporazum je potpisao kao privremeno rješenje "i predsjednik Tuđman je jako dobro znao što radi, jer Sporazum zato i nije ratificiran u Saboru". Izjava " Vladimira Šeksa, poznatog hedonista, koji često nije mogao razložno neke stvari shvatiti, da je predsjednik Tuđman taj sporazum potpisao kada je bio teško bolestan te da očito nije ni znao što potpisuje još je jedan primjer hedonističke pretjeranosti", rekao je Šišljagić.

Milanović je pokazao elementarno neznanje kada je u pitanju hrvatska povijest i sporazum Tuđman-Izetbegović, a kada je u pitanju ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić "ostaje nejasno čija je ona zapravo ministrica vanjskih poslova", dodao je.

Nitko nema pravo trgovati hrvatskom zemljom za koju su se izborili naši najbolji sinovi, hrvatski branitelji, koji su svoje živote ugradili u svaki kamen hrvatske zemlje. I umjesto da smo svih ovih godina inzistirali na naplati ratne štete od strane država koje su nam uništile gradove i sela, olako se pristaje na davanje našeg teritorija.

To isto je mirno promatrala i HDZ-ova Vlada i bivša premijerka Jadranka Kosor, kazao je predsjednik HDSSB-a, Vladimir Šišljagić.

Potpredsjednik HDSSB-a i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je da Hrvatska ima 698 otoka, 389 otočića i 78 grebena , te da tako mora i ostati. Dodao je kako ni jedna država kojoj je stalo do svoga teritorija i ljudi ne trguje granicom.

Nažalost, dodao je, "pitanje granica nije riješeno već 20 godina". Zar bi trebali dopustiti da svima koji zatraže dio našeg teritorija to "lake ruke" učinimo, pa da tako primjerice Srbija dobije naš teritorij na lijevoj obali Dunava, Kenđiju, vukovarsku i šarengradsku Adu, da Crnogorcima damo 60 četvornih kilometara mora kod Prevlake, upitao je Bubalo. Dodao je kako "to nijedna odgovorna vlast ne radi a HDSSB-e se oštro protivi protiv trgovanja hrvatskim teritorijem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:57