POLITIČKA DRAMA

SITUACIJA U ŽIVOM ZIDU ESKALIRA IZ MINUTE U MINUTU, PERNAR ZAPRIJETIO IZLASKOM IZ STRANKE! 'Samo jedna osoba može spriječiti raskol - Viliborova žena'

 
 Ronald Goršić / CROPIX, Biljana Blivajs / CROPIX

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ne želi ići u Europski parlament. Želi da ide kolega Tihomir Lukanić i sve će učiniti da on jednog dana i ode, ali toj se ideji ispriječio Branimir Bunjac, pa Sinčiću nije preostalo drugo nego da u Bruxelles ode on sam, a Bunjca suspendira. To je u utorak priopćio Ivan Vilibor Sinčić sa Zrinjevca, okružen stranačkim kolegama.

Pola sata nakon obraćanja netko je redakcijama dostavio snimku s internog sastanka Živog zida na kojoj se vidi dramatična svađa, na rubu fizičkog obračuna između Branimira Bunjca i novog međunarodnog tajnika Dominika Vuletića. Dok Sinčić sjedi pognut i ne pušta glas, a stisnut je i Tihomir Lukanić, Vuletić povišenim tonom viče na Bunjca: "Što hoćeš, što hoćeš?" a Bunjac mu poručuje da ni sekunde, nikada, neće vidjeti Europski parlament.

Manevar kojim prvi ljudi Živog zida nastoje opravdati Sinčićev odlazak u Bruxelles unatoč tome što je u kampanji tvrdio da ga uopće ne zanima, prebacujući odgovornost na Bunjca, opire se logici. "Sve ću učiniti da kolega Lukanić ide, a jedina je prepreka gospodin Bunjac. Gospodin Bunjac već tjedan dana odbija postupiti prema dogovoru. Višestruko smo razgovarali. Suspenzija na snagu stupa sutra, donesena je prije nekoliko sati.

Disciplinska komisija se pokreće i ona može donijeti četiri mogućnosti - opomenu, zabranu kandidiranja, imenovanja i isključenja iz stranke", pojasnio je Sinčić i odbacio kritike da se u Živom zidu dogodio raskol - "radi se samo o jednom čovjeku koji nečasno postupa". Pozvao je Bunjca da prepusti mandat Lukaniću. Do tada, Živi zid je smislio alternativno rješenje - a to je da do parlamentarnih izbora Sinčić ode u Europski parlament.

Jednoglasna odluka

Sinčić tvrdi da su se svi jednoglasno složili da Bunjac mora prepustiti mandat Lukaniću. On to, nažalost, nije učinio, poručio je Sinčić i javno optužio stranačkog kolegu Bunjca da je izigrao njihov predizborni dogovor da se u Bruxellesu rotiraju novi ljudi.

Što u tim tvrdnjama ne valja? Gotovo ništa. U kampanji o rotaciji nije bilo ni riječi. Samo to da Sinčić ne ide, a svojim imenom želi osnažiti listu. Da su se doista dogovorili - to bi onda značilo da se rotacija odnosi i na Bunjca, da i on ima stranački blagoslov za mandat u Bruxelles - a očito ga nema, iako je drugi po broju osvojenih glasova. Bunjca je lako izabrati za žrtvenog jarca kaosa u Živom zidu - u Saboru sjedi kao zamjena Vladimire Palfi, a sve dok je Sinčić u Bruxellesu, njegovih 8000 glasova birača ništa ne znači.

Prepiska na Facebook stranici Živog zida svjedoči da je ovaj zaokret farsa. Sinčić je još do prije par dana uvjeravao svoje simpatizere da mandat u Europarlamentu ovisi isključivo o Lukaniću. Na propitivanje članova tko će konzumirati mandat, Sinčić je simpatizerima do prije nekidan tvrdio da bi po njemu u Bruxelles trebao ići nositelj liste Tihomir Lukanić. "O Lukaniću ovisi", odgovarao je Sinčić biračima, tvrdeći da je Lukanić njegov osobni favorit i sugerirajući da je Lukanić taj koji se nećka premda je bio nositelj liste i voditelj kampanje. "Nema sumnje da je i Lukanić sebe vidio na tom mjestu, samo što je Vladimira Palfi odlučila drugačije", tvrdi izvor blizak stranci, napominjući kako ne bi bilo nikakvog prijepora oko toga, Sinčić je, uostalom, dobio preferencijalne glasove, da u kampanji nije striktno tvrdio da on neće ići. Usto, Sinčić je i šef stranke, pa svojim odlaskom dovodi u pitanje opstanak Živog zida.

Pristaše stranke razočarane

Informacija o odlasku Sinčića u njihovim krugovima nije baš dobro prihvaćena. "Razočarali ste me, ništa o referendumu, ne zna se tko ide u EU, što je s Lukanićem", komentirao je jedan simpatizer koji se našao u čudu nakon vijesti da je Lukanić abdicirao s mjesta glavnog tajnika. Živi zid mu je odgovorio: "Još brojimo potpise, u roku od dva tjedna ćemo izvijestiti. Sinčić ide u EP, na mjesto glavnog tajnika će doći druga osoba."

To je izazvalo negodovanje.

"Gori ste od HDZ-a, dao sam mu glas zato što je rekao da će Lukanić ići, ništa vi bolji niste", kritizirao ih je jedan glasač, objašnjavajući kako je Sinčiću dao glas "da izabere tko će od njih ići jer ne poznaje te ljude na listi". "Ako je mislio ići, trebao je to reći prije izbora... Nisam mislio da će sebe izabrati", dodao je. "Stalno ste bili protiv EU, a sada se borite da odete tamo. Trebali ste onda bojkotirati izbore, niste vjerodostojni, ali lova je lova." "Htio sam čestitati gospodinu Lukaniću na ulasku u Europarlament, ali Sinčiću neću čestitati što napušta Sabor. Bez obzira na to što je dobio najviše glasova, ako je rekao prije izbora da neće ići u Europarlament, trebao je prepustiti mjesto Lukaniću kao nositelju", neki su od komentara kojima su ih zasuli birači.

Pernar: 'Raskol Živog zida sada može spriječiti samo Vladimira Palfi'

Netom nakon burnih događaja u Živom zidu na svojoj Facebook stranici oglasio se i saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, koji je putem video poruke poručio da stranci prijeti raskol, ali da ga može spriječiti Vladimira Palfi.

- Raskol Živog zida sada može spriječiti samo jedna osoba, a to je Vladimira Palfi. Pozivam svo članstvo da djeluje na predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića da se izbjegne taj scenarij - napisao je Pernar u statusu iznad videa.

Pernar je u videu rekao da se ne slaže s načinom na koji se postupa s Bunjcem, ali je dodao i da njegovo mišljenje više nije bitno.

- Moja želja je bila da kolega Bunjac nastavi u Saboru, a kolega Sinčić u Europskom parlamentu. No, ako Palfi odluči konzumirati svoj mandat u Saboru i izbaciti Bunjca iz Sabora, za kojeg mislim da odlično obavlja svoj posao, ja neću svoju političku budućnost moći nastaviti unutar Živog zida - kazao je Pernar.

Potom je i pozvao članstvo stranke da nagovori Palfi da ne izbacuje Bunjca iz Živog zida:

- Vi morate izvršiti pritisak na Vladimiru Palfi da se Branimir Bunjac politički ne likvidira. Ona se nekad ponaša kao Plenković - mogu sve što hoću. E pa ja joj sad kažem – ne možeš sve što hoćeš, ne možeš kolegu Bunjca maknuti iz Sabora. Ako to učiniš, ja ću osnovati svoju stranku i boriti se u Saboru - rekao je, između ostalog, Pernar.

Lukanić brani Vilibora i suprugu

Na Facebooku se oglasio i Tihomir Lukanić, koji svim silama brani Ivana Vilibora Sinčića i njegovu suprugu Vladimiru Palfi.

Nitko ne smije ucjenjivati predsjednika stranke! Kad god nemaju što pametnije za reći, napadaju Vladimiru Palfi. U stvari napadaju najčasnijeg političara u Hrvatskoj, Ivana Vilibora Sinčića, napisao je Lukanić na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:48