PROJEKT NENADA BAKIĆA

SJAJAN USPJEH KAMPANJE Donirano više od 100 tisuća dolara za uvođenje robotike u hrvatske škole

Nenad Bakić
 Željko Puhovski / CROPIX

U nepuna dva dana je investitor i poduzetnik Nenad Bakić preko crowdfunding kampanje “BBC micro:bit -- STEM revolucija u školama” na platformi Indiegogo, prikupio više od 100 tisuća dolara donacija i podigao cilj kampanje s prvobitnih 60.000 na 150 tisuća dolara.

U pitanju je dio projekta Croatian Makers koji je pokrenuo zajedno sa suprugom, a u ovoj akciji cilj im je kupnja BBC micro:bit kompleta za hrvatske školarce, za učenje matematike, programiranja i robotike. BBC micro:bit se zapravo opisuje kao uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, i to ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Bakić je krenuo u kampanju očekujući donacije za 360 škola koje su dosad bile uključene u njegove radionice za popularizaciju robotike, ali sada su krenuli dalje, što je na društvenim mrežama već proglašeno pravim primjerom provođenja reforme školstva u privatnoj režiji.

Dok ovo pišemo, Bakićevu je kampanju podržalo više od 770 građana i tvrtki, uplativši oko 116 tisuća dolara. Donacije su se kretale od 15 dolara do najveće od tvrtke Terminal Works u iznosu 10.000 dolara. Ulagač Gavin Susman je uplatio 6000 dolara, a niz poduzetnika uplaćivao je osobno u iznosima od 1500 do 3000 dolara. Među njima su Saša Cvetojević, Tajana Barančić, Alan Sumina, Kešimir Macan, Ankica Mamić, Ivana Šoljan, Ivica Mudrinić, Ivana i Ratko Bajakić… Među tvrtkama koje su podržale akciju je Algebra, Bruketa i Žinić, IMC, Pet minuta, Croteam, EY, Perpetuum Mobile…

Objašnjavajući kampanju na Indiegogu, Bakić je napisao kako to vide kao reformu školstva u praksi, u STEM području, tako da svako dijete dobije primjerak najmodernije tehnologije i pripadajuću edukaciju.

„Hakiranjem sustava iz 19. stoljeća prečicom u 21.! Croatian Makers je najveća inicijativa u našem školstvu! Oslanjanjem na veliki uspjeh Croatian Makers lige podijeliti ćemo barem 3.600 micro:bitova, kao uvod u veći cilj: da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan već iduće školske godine“, napisao je. Očito, uz podršku građana, civilnog društva, uspjet će i prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05