OBLJETNICA AKCIJE

SJEĆANJA HEROJA OLUJE 'Pješačili smo više stotina kilometara kako bismo oslobodili Gračac i Otrić, krenuli smo preko Velebita...'

 

Velik obol akciji Oluja dala je Specijalna jedinica policije Šibenik koja je i prije Oluje sudjelovala u svim osloboditeljskim akcijama diljem Hrvatske, od zapadne Slavonije do Dubrovnika. Na te dane ponosa i slave prisjetili smo se u razgovoru s nekolicinom nekadašnjih šibenskih specijalaca koji se često druže u sklopu svoje Udruge Specijalne policije Šibenik “Jastrebovi”. U prostorijama udruge, smještene u sklopu Sportskog centra koje nosi ime Marinka Karduma, poginulog pripadnika te postrojbe, dočekali su nas predsjednik udruge Josip Spajić te njegovi suborci Ivo Plenča, Petar Radić, Ante Šuljak, Darko Višnjić, Boris Ercegović, Miljenko Erceg Trtica i Željko Maloča.

Poseban adrenalin

- U akciju smo krenuli 5. kolovoza u ranim jutarnjim satima s naših položaja na području Gornje Bukve na Sjevernom Velebitu. Naša jedinica bila je na razini bojne s oko 300 pripadnika čija je psiho-fizička sprema bila na najvišoj mogućoj razini. Uglavnom smo svi bili dragovoljci Domovinskog rata i veliki domoljubi, spremni dati život za našu državu. Neopisiv je bio osjećaj kad smo nekoliko dana prije saznali da se napokon kreće u oslobađanje okupiranih dijelova. Na taj dan smo čekali više od pet godina i stoga je u svima nama bio neki posebni adrenalin - priča nam Josip Spajić.

On i njegovi suborci ističu kako je njihov pravac borbenog djelovanja bilo oslobađanje Gračaca te područja Like do granice s Bosnom i Hercegovinom.

Važno čvorište

- Nakon spuštanja s Velebita prošli smo kroz Sveti Rok i već oko 10 sati našli se pred Gračacom. Tu smo doznali da je oslobođen Knin, što nam je dalo dodatnu snagu. U Gračac smo ušli bez većeg neprijateljskog otpora te nastavili prema Otriću, važnom prometnom čvorištu, te poslije prema Srbu. Treći dan u večernjim satima, uz borbena djelovanja, izbili smo na granicu s Bosnom na brdu pred Kulen-Vakufom - prisjetio se Josip Spajić.

Petar Radić iz Kijeva bio je jedan od najmlađih pripadnika šibenske Specijalne policije. Toj postrojbi je pristupio s nepunih 18 godina, u travnju 1991. kada su šibenski specijalci branili opkoljeno Kijevo.

- Nakon što smo oslobodili Gračac, uspjeli smo uz borbene okršaje doći pred Otrić, važno prometno čvorište na cesti Knin - Gračac. Prometnicom kod Otrića prema Srbu povlačila se velika skupina civila pomiješana s velikim brojem naoružanih neprijateljskih vojnika. Stigla je zapovijed da se zaustavimo i propustimo ih, da obustavimo sva borbena djelovanja. Na taj se način izbjeglo stradavanje srpskih civila - prisjetio se tih događaja iz Oluje 44-godišnji Petar Radić.

Prihvatni centri

Njegov suborac Darko Višnjić iz Šibenika, tada 30-godišnjak, ističe kako je na njihovu pravcu borbenog djelovanja sve bilo na najvišoj profesionalnoj razini i u duhu ratnih pravila.

- Prije nego što smo krenuli u akciju, pomoćnik zapovjednika naše postrojbe Boško Kranjac pročitao je zapovijed generala Mladena Markača o poštivanju Ženevske konvencije i ona je strogo primjenjivanja tijekom našeg puta i pravca djelovanja. Za sve srpske civile koje smo zatekli na oslobođenim područjima organizirani su prihvatni centri u Gračacu i Zadru. Ni najmanji incident nije zabilježen ni s neprijateljskim vojnicima koji su se predali, a koji su također bili zbrinuti na odgovarajući način. Na te smo činjenice svi mi iz ove postrojbe posebno ponosni, cijela je akcija provedena bez ijedne mrlje. Imali smo i zapovijedi da, primjerice, neke stambene objekte u Gračacu posebno čuvamo jer su njihovi vlasnici bili neki srpski političari - rekao je Darko Višnjić.

Boško Kranjac, pomoćnik zapovjednika Specijalne policije Šibenik koji je u akciji Oluja zajedno s Draganom Zoricom mijenjao ranjenog zapovjednika Ivicu Ajdukovića, također ističe kako je ova akcija bila čista kao suza.

- Svi naši pripadnici briljantno su izveli tu akciju, poštujući Ženevske konvencije. Nijednom zarobljenom neprijateljskom vojniku nije pala vlas s glave. Svi oni, kao i civili, bili su zbrinuti. Akcija je bila briljantna i zbog činjenice da ova naša šibenska postrojba u svojim redovima nije imala poginulih, a tijekom borbenih okršaja na desetke je neprijateljskih vojnika neutralizirano. Nažalost, na jednom od borbenih punktova kod križanja D-1 s cestom prema Obrovcu poginuo je pripadnik Specijalne policije iz Vinkovaca - ispričao nam je Boško Kranjac s kojim smo se sreli u Vodicama.

Da se kreće u akciju, prisjetio se Kranjac, doznalo se na sastanku zapovjednika postrojbi Specijalne policije iz svih hrvatskih gradova, koji je održan pet dana prije u Starigradu.

- Nama je izdana zapovijed da drugi dan Oluje krenemo u akciju na pravcu prema Malom Alanu, Svetom Roku i Gračacu. Prvi dan Oluje postrojbe jedinica Specijalne policije iz drugih hrvatskih gradova imale su zadaću neutralizirati neprijateljske borbene linije utvrđene podno Velebita prema Medaku, Lovincu i Ćelavcu. Nakon što su te neprijateljske linije popustile, krenuli smo našim zapovjeđenim pravcem. Iako sve pješke, brzo smo napredovali jer smo bili osposobljeni kao postrojba ‘lake konjice’, bez teške artiljerije i tenkova, tek uz potporu lakog topništva. U Gračac smo ušli nakon pet sati usiljenog marša, mi sa zapadne strane, a kolege iz Vinkovaca s južne - dodao je Boško Kranjac.

Čišćenje terena

Nakon uspostave policijske postaje u Gračacu šibenski su specijalci nastavili dalje prema Otriću koji su oslobodili zajedno s kolegama specijalcima iz Požege.

- Posebno emotivan i radostan trenutak bio je kad smo se u Otriću spojili s pripadnicima 4. gardijske brigade koja je nadirala iz pravca Knina. Nakon što smo propustili neprijateljske snage, ostavivši im koridor prema Srbu i dalje, prenoćili smo u Malovanu. Sutradan su se intenzivirale borbe sa zaostalim neprijateljskim skupinama. Upravo zbog zaostalih vojnika iza sebe smo ostavljali borbene punktove i dolazilo je do okršaja s onim neprijateljskim snagama koje su se odbijale predati. Dijelove bismo neutralizirali, a ostali bi se razbježali prema okolnim brdima. No, i uz stalna vatrena djelovanja vrlo brzo došli smo do granice s Bosnom, što je bio i krajnji cilj. Dalje nismo smjeli jer smo bili postrojba MUP-a. No, to nije bio kraj našeg ratnog puta. Dijelovi naše postrojbe ostali su još mjesec dana radi čišćenja terena od zaostalih neprijateljskih vojnika, i to na području od Plitvičkih jezera do Obrovca i Kistanja. Sve to vrijeme prepješačili smo više stotina kilometara - ispričao je umirovljeni brigadir Boško Kranjac.

Specijalna jedinica bila je dio svih važnih akcija

Specijalna jedinica Policije Šibenik, legendarni “Jastrebovi”, formirana je 1990. godine dijelom od dragovoljaca, a dijelom od aktivnih pripadnika tadašnje šibenske policije. Većina pripadnika te postrojbe u ratu je provela 5,5 godina i sudjelovala je u svim važnijim vojno-redarstvenim akcijama oslobađanja okupiranog područja. Prošla je Kijevo, bojišnice u skradinskom i šibenskom zaleđu. Veliku je ulogu odigrala i tijekom šibenskog “rujanskog rata”, preuzevši prethodno topovsku bitnicu na otoku Žirju koja je bila od presudne važnosti u protjerivanju neprijateljskih snaga i tenkova sa Šibenskog mosta. Šibenska Specijalna policija sudjelovala je u akcijama Miljevci, Maslenica, Medački džep, Krug kod Dubrovnika te u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak u oslobađanju zapadne Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 00:05