ABECEDA KOMUNIZMA

Sjećate li se Pipi? Nedostaju li vam radne akcije i fićo?

Berlinski zid bio je simbol ideološki i politički podijeljene Europe te je njegovo rušenje značilo propast komunističkog režima. Vladavinu komunizma mnogi će nostalgičari pamtiti prema nekim fenomenološkim i konzumerističkim simbolima koji su nadživjeli sustav te s jedne strane pokazuju da se i tada živjelo, ali i potvrđuju da je to bio sustav osuđen na propast.

SPECIJAL: 20 GODINA OD PADA BERLINSKOG ZIDA

Iako mnogi srednjovječni ljudi, zbog trenutne krize i socijalne nesigurnosti, navode kako je “prije bilo bolje”, u realnom životu toga doba teško je za to naći uporište. Navodimo nekoliko memorabilija iz onih vremena.

Znali su poslati čovjeka u svemir, ali ne napraviti dobro glačalo ili mikser

Zvijezda petokraka, srp i čekić te crvena zastava - Simboli komunističke vladavine i revolucionarne borbe koji su bili na svim zastavama i grbovima zemalja socijalističkog bloka

Trabant - Ponos istočnonjemačke automobilske industrije - radnički automobil - malolitražni, dvotaktni motor s plastičnom karoserijom, nastao iz tvornice koja je u zapadnom dijelu podijeljene Njemačke proizvodila Audi.

Lajka - Sovjetski pas - kozmonaut, obična mješanka, koji je u “Sputniku 2” 1957. bio prvo živo biće sa Zemlje upućeno u svemir. Lajka je prenijela hladni rat i u orbitu, ali se na žalost, nije vratila, već je na užas ljubitelja životinja dala svoj život ne toliko za znanost koliko za ideološki prestiž. Bez ordena i sa spomenikom tek 2008. godine

Karel Gott - Čehoslovačka estradna zvijezda. Tijekom Praškog proljeća nastupao na Zapadu kao velika zvijezda novih tokova u komunizmu. Nakon upada ruskih tenkova u Čehoslovačku pokunjeno se vratio i denuncirao kolege, ali postao pjevačem broj jedan cijelog istočnog bloka

Disidenti - Uglavnom pisci i znanstvenici koji su se, što slučajno što namjerno, drznuli prkositi režimu te bivali proglašavani antinarodnim elementima. Zatvarani su te brisani iz društvene svijesti. Najpoznatiji su Aleksandar Solženjicin, Andrej Saharov, Miloš Kundera, Milovan Đilas

Samizdat - Zabranjene knjige i radovi službenih državnih organa koji su se, uz opasnost od višegodišnjih zatvorskih kazni, tajno umnažali na šapirografu ili pak pretipkavali na pisaćim strojevima. Zato je svaki pisaći stroj bio evidentiran te imao pohranjen otisak u službama koje su se brinule za narodnu sigurnost

Petoljetka - Razdoblje od pet godina u kojem se na državnoj razini planirao ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj države. Organizirana su “socijalistička udarnička natjecanja” u prijevremenom ispunjenju zadatka plana. Partija je uvijek ushićeno obznanila da je plan prebačen.

Jurij Gagarin - Prvi čovjek kojeg su, kažu zli jezici, bez njegova znanja ugurali u Vostok 1 te poslali u svemir. Gagarin je, na užas Zapada, 12. travnja 1961., za jedan sat i 48 minuta obišao Zemlju i ušao u ime komunizma u vječnost. Komunizam je propao, ali njegov pothvat je ipak ostao.

Nestašice i redovi - Radosti komunističke svakodnevice. Vječni nedostatak nekog proizvoda te dugi redovi da se dođe do onoga čega nema. Bili su sposobni poslati čovjeka u svemir, ali nisu znali izraditi pošteno glačalo ili mikser.

Radio Erevan - Simbol za politički vic koji se pričao šapatom i među pouzdanim ljudima, no ipak su mnogi okusili članke krivičnog zakona zbog malo smijeha na račun režima.

Parade - Komunistički režimi voljeli su za svoje svetkovine održavati razne parade: vojne - da pokažu moć i utjeraju narodu strah u kosti, te prvomajske, na kojima su oduševljeni radnici zahvaljivali rukovodstvu za dobar život

Marek Perepeczko - Janošik - Za njim su vrištale sve istočnoeuropske tinejdžerice od Jadrana do Murmanska. Glumio karpatskog buntovnika iz 16. stoljeća Janošika u poljskoj TV seriji iz 70-ih godina

Bolnica na kraju grada - Prva istočnoeuropska sapunica puna intriga i preljuba u jednoj bolnici u Češkoj, ali ideološki ipak čista i nekonfliktna.

17 trenutaka proljeća - Ruska TV serija o sovjetskom špijunu Štirlicu koji se ubacio u njedra nacističkog režima. Vječeslav Tihonov, bio je prvi pravi istočnoeuropski glumački celebrity, a magazin Studio glumcu je priredio veličanstvenu turneju po bivšoj državi.

Kapetan Kloss - Poljska serija o obavještajcu kapetanu Hansu Klossu kojeg je glumio Stanislaw Mikulski. Svoju glumačku slavu kompromitirao je podrškom vojnom puču generala Jaruzelskog

Doktor Živago - Roman Borisa Pasternaka o ideološki neprihvatljivom ljubavnom trokutu u turbulentnim vremenima socijalističke revolucije u Rusiji. Pasternak dobio Nobelovu nagradu, ali pod osobnim pritiskom Nikite Hruščova porekao nagradu i roman.

Arhipelag Gulag - Najrazornije djelo o suštini staljinizma i boljševizma iz pera nobelovca Aleksandra Solženjicina, koji je zbog toga prognan iz SSSR-a i oduzeto mu je državljanstvo. U Hrvatskoj je knjiga prevedena i tiskana, ali na pritisak iz Moskve nije se pojavila u prodaji.

Solidarnost - Prvi nezavisni radnički sindikat u komunističkim zemljama, nastao početkom 80-ih u brodogradilištu Lenjin u Gdanjsku, najzaslužniji za početak kraja realnog socijalizma.

Istočnonjemački vesterni - U Istočnoj Europi kultnog značaja poput Mirka i Slavka. Istočnjaci su okrenuli vestern - Indijanci se bore za svoja prava protiv agresivnih doseljenika, a neupitna zvijezda tih filmova je Gojko Mitić, najmarkantniji poglavica njemačkoga govornog područja s jakim balkanskim naglaskom.

Kalšnjikov AK -47 - Automatska puška ruske proizvodnje koja je bila u naoružanju svih komunističkih vojski, a masovno se lifrala oslobodilačkim pokretima diljem Azije i Afrike. Nakon raspada SSSR-a tvornica je nedavno otišla u stečaj.

Kornelia Ender - Istočnonjemačke plivačice su harale bazenima u ime socijalizma, pod nadzorom STASI-ja i uz doping. Širokopleća Kornelija osvojila je devet zlatnih medalja.

Sjećate li se Pipi? Nedostaju li vam radne akcije i fićo?

Dan Mladosti - Titov rođendan za koji se preko cijele Jugosalvije tjednima nosila i predavala iz ruke u ruku štefeta Mladosti te na završnom sletu 25. svibnja predavala J. B. Titu.

Omladinske radne akcije - Dobrovoljni rad omladine iz cijele Jugoslavije na nekom od grandioznih građevinskih poduhvata važnih za razvoj države i režima, poput autoceste Bratstvo - jedinstvo koji je građen kao i ta sintagma, a dovršen, pod drugim imenima, tek raspadom Jugoslavije.

Partizanski filmovi - Boris Dvornik i Bata Živojinović najpoznatiji su junaci kultnih partizanskih filmova koji su “pobili” više okupatorskih vojnika i njihovih domaćih slugu nego u cijelom NOB-u. Neizostavni srpsko-hrvatski ideološki par. No, jedini autohtoni žanr naših bivših naroda i narodnosti i doprinos svjetskoj kinematografiji. Jedini naš film koji je bio u konkurenciji za Oscara je Bulajićeva “Neretva”. Kultni majstor partizanskog filma - Hajrudin Šiba Krvavac, usporediv sa špageti vesternima Serga Leonea.

Udarnici - U prvim godinama komunizma radnici koji su prebacili planiranu proizvodnju. Najvećim simbolom udarništva bio Alija Sirotanović koji je stalno prebacivao norme, ali živio u skladu sa svojim prezimenom.

29. novembar - Najvažniji praznik Jugoslavije, poznat ne samo kao Dan republike, nego kao obvezatna gotovo mitska i obredna svinjokolja. Subotička tvornica gotovih jela imala reklamu - 29 jela - 29. novembra! - za svoju jedva jestivu produkciju.

Fićo - Prvi auto jugoslavenske proizvodnje na osnovi Fiata 750. Najveći statusni simbol privredne reforme sredine 60-ih. Voljeni član obitelji, ne samo prevozno sredstvo.

Stojadin - Ime obiteljskog automobila kragujevačke Zastave s oznakom 101, koji je bio komforniji od Fiće, taman toliko da se u njega potrpa uža i šira rodbina za put na more.

Trst - Prvo su naši roditelji ratoborno vikali “Trst je naš”, a kad smo fizički ostali bez njega, više nismo mogli ni zamisliti život bez Trsta. Postao je naš Avalon, sveto mjesto za uživanje u zapadnjačkim materijalističkim simbolima. Na mjesnoj tržnici Ponte Rosso kupovali prve traperice Super Rifle, ploče Beatlesa i radiokasetofone Panasonic. Ponte Rosso postao nultom točkom jugoslavenskog liberalnog socijalizma.

Odmarališta - Svako poduzeće s kontineta imalo je svoje radničko odmaralište na moru gdje se na užas domaćih turističkih radnika svake godine sjurilo mnoštvo prezreno nazivanih “paradajz turista”. No, odmor radničke klasa bio je od presudne važnosti. Mnogi su si mogli priuštiti more samo preko radničkih odmarališta.

Velika četvorka - Tako se megalomanski tepalo Hajduku, Partizanu, Crvenoj Zvezdi i Dinamu, jedinim klubovima koji nikada nisu ispadali iz Prve nogometne jugolige. Njihovi susreti proglašavani su “utakmicama velikog rizika”, a pod kraj Jugoslavije njihovi mečevi su postali i velikim arenama za politička razračunavanja.

Plavi - Zajednički naziv za sve jugoslavenske reprezentacije zbog plavih majica

Par - nepar - Zbog nestašice benzina vozilo se naizmjenično: jedan dan oni kojima je zadnja brojka na tablici bila parna, a drugi dan oni s neparnim brojem. Porasla prodaja polovnih “fićeka” da se doskoči partijskoj odluci

Opatijski festival - Jugoslavenska verzija San Rema. Prvi jugoglamur i nezaboravni Ivo Robić.

Mirko i Slavko - Kultni strip Dečjih novina Gornji Milanovac o svjesnim mladim bombašima “Mirku i Slavku”, a dijalog - “Mirko, pazi metak!”, “Hvala, Slavko”, postao je općim mjestom u odgoju bivših Jugoslavena. Osim toga, izdavali i obožavane stripove Zagor, Komadant Mark, Blek Stena na kojem su odgojene generacije stanovnika bivše Jugoslavije.

Vegeta - Začin koji je postao prvim brandom prepoznatljivim u inozemstvu. Za pola kilograma Vegete u Mađarskoj ili Čehoslovačkoj moglo se dobiti proizvoda u višestrukoj vrijednosti Vegete ili pak nekoliko snopova tamošnjih valuta, a na crnom tržištu tih zemalja Vegata je bila naš ekivivalent “Kentu” ili trapericama.

Oliver Mlakar i Mića Orlović - Najpopularniji voditeljski par kvizova. Svaki tjedan kviz “Zlatni pogodak” se naizmjenično emitirao iz Zagreba, odnosno Beograda.

Eurokrem - Čokoladica i namaz koji je u svom imenu imala “euro” mnogo prije nego su naše države i razmišljale o ulasku u EU.

Levis traperice - Značajni američki odjevni brand koji se proizvodio u Varteksovim pogonima u Novom Marofu

Novi val - Autohtoni rock pravac nastao u Jugoslaviji 80-ih godina, zagrebački Jugoton prava meka za mlade rokere od Vardara pa do Triglava.

TV serije - Kuda idu divlje svinje, Malo misto, Kamijondžije, Gruntovčani, Grlom u jagode

Start - Dvotjednik koji je rušio mnoge ideološke barijere, a postao senzacija zbog objavljivanja duplerice s “golim ženama”.

Mladina - Politički tjednik koji je bio prethodnica tektonskih promijena u bivšoj Jugoslaviji

Pipi i Cocta - Piće vaše i naše mladosti, od njega popularnija samo Ana Sasso, misica koja je u mokroj majci pitala legendarnog plivačkog maratonca: Veljko, što vam daje snagu. Rogošić odgovara - Samo Pipi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:48