NEDOSTUPAN NADLEŽNIM TIJELIMA

SJEĆATE LI SE SIRIJCA KOJI JE ALARMIRAO CIJELU REGIJU ZBOG NAVODNOG GUBITKA KĆERKICE Policija je završila istragu, evo koji je zaključak

 
Wadie Ghazi Sineid; petogodišnja Alisa

Sirijac Wadie Ghazi Sineid (44), koji je jesenas digao na noge hrvatsku javnost, a onda i policiju optužbama da su ga hrvatski policajci na plitvičkom području razdvojili od kćeri Allse (5) s kojom je ilegalno ušao u Hrvatsku sa skupinom Iračana – lagao je! Hrvatska policija je nakon temeljitih provjera i izvida utvrdila da je Sirijac lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da dijete nije s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom. Rezime šestomjesečne potrage za curicom je kaznena prijava za lažnu uzbunu koju su slunjski policajci podnijeli protiv 44-godišnjeg sirijskog migranta.

U kaznenoj prijavi se, naime, navodi da je “u cilju prelaska državne granice Republike Hrvatske te stupanja na tlo Europske unije, odnosno zemalja Schengenskog sporazuma i reguliranja boravka, lažno prikazao da su ga pripadnici hrvatske policije 11. rujna 2018. na području Slunja odvojili od petogodišnjeg djeteta.”

- Lažna obavijest osumnjičenog za posljedicu je imala hitna djelovanja većeg broja službi, kako hrvatske policije, tako i policija više država članica Interpola i Europola. Nestanak djeteta on je prijavio 24. rujna 2018. na graničnom prijelazu Maljevac te je tom prilikom izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Temeljem zaprimljene prijave policija je poduzela niz mjera i radnji traganja za maloljetnom osobom, pretraga terena, raspisala potragu za nestalom osobom u Schengenskom informacijskom sustavu te objavila profil nestale osobe na mrežnoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba. Pored navedenog, ostvarena je intenzivna međunarodna policijska suradnja u traganju za djetetom te je putem INTERPOL-a i EUROPL-a zatražen veći broj provjera – ističu iz MUP-a napominjući pritom kako je u ovom trenutku osumnjičeni nedostupan nadležnim tijelima obzirom da je prije dovršetka postupka o njegovom zahtjevu za međunarodnom zaštitom napustio Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. O osnovanosti prijave odlučivat će karlovačko tužiteljstvo, a kako smo već pisali, Sirijac je nakon što je svojevoljno napustio zagrebačko prihvatilište, pobjegao u Italiju odakle se sedam dana kasnije javio medijima porukom da se želi vratiti u Bosnu te Hrvatsku i nastaviti tražiti dijete. Sve je to bila samo, kako se čini, predstava u borbi za bolje sutra u bijelome svijetu.

Tko je, međutim, curica s čijom je fotografijom mahao medijima, ostaje nepoznanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:41