IZABRANE OPAČIĆ I PUSIĆ

SJEDNICA SABORA Milijan Brkić zamrznuo mandat, Vlada povukla prijedlog zakona o smanjenju plaća javnim i državnim službenicima

 Boris Kovačev / EPH

NOVO - 15:15 - Saborski klubovi bili su jednoglasni u potpori izvješću Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) za 2014., no HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević ipak je na račun bivših vlasti uputio kritiku zbog ,kako je rekao, "dramatičnog pada izdanih jamstava".

"S obzirom da se svi slažemo oko značaja HAMAG-a i onoga što je mogao i trebao doprinijeti hrvatskom gospodarstvu, prije svega srednjim i malim poduzetnicima, ipak nam objasnite zašto se dogodio dramatičan pad izdanih jamstava 2014. u odnosu na 2013.", zapitao je Milošević SDP-ovog Gordana Marasa.

HBOR je, pojašnjavao je Maras, imao manju aktivnost u 2014. godini, a kako je najveći korisnik jamstava upravo HBOR, onda je bilo i nešto manje jamstava. Bitno je reći da, iako je pad bio za tridesetak posto u 2014., rad HAMAG-a je ipak 250 posto veći nego što je bio na početku 2011., rekao je Maras.

Predsjednik Uprave HAMAG-a Darko Liović složio se kako je zabilježen pad aktivnosti u izdavanju jamstava, ali se pohvalio da je 2014. putem jamstava izravno poduprto otvaranje 1200 novih radnih mjesta.

-----------------------------

14:30 - HDZ-ov saborski zastupnik Milijan Brkić zamrznuo je mandat i odlazi iz Hrvatskog sabora, a HSS je dobio drugog zastupnika pa je na korak do formiranja kluba zastupnika, odlučeno je u srijedu na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP).

MIP se suglasio s Brkićevim zahtjevom da mu se mandat stavi u mirovanje, a u saborskim će ga klupama mijenjati Leon Žulj. Brkić je pismenim putem izvjestio predsjednika Sabora da s 31. siječnjem stavlja mandat u mirovanje, rekla je predsjednica MIP-a Margareta Mađerić, ne precizirajući razloge Brkićeva odlaska.

MIP je predložio Saboru da potvrdi prestanak zastupničke dužnosti HDZ-ovu Davoru Miličeviću, a početak HSS-ovu Davoru Vlaoviću. Mađerić je ustvrdila da je kod te zamjene poštovan zakon.

Na listi Domoljubne koalicije u 5. izbornoj jedinici preostala je jedna članica HDZ-a Antonija Jozić, koja je kod javnog bilježnika potpisala izjavu da ne može obavljati zastupničku dužnost, odgovorila je Mađerić SDP-ovoj Gordani Sobol, koju je zanimalo je li poštovan zakon koji kaže da se prvo moraju "iscrpiti" svi kandidati sa HDZ-ove liste.

Miličević, inače gradonačelnik Županje, u Saboru je mijenjao vukovarskog župana Božu Galića. Potvrdi li Sabor tu zamjenu, HSS će dobiti drugog zastupnika, dakle treba mu još jedan da osnuje klub zastupnika.

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg već je ranije najavio da će njegova stranka, koja je na izborima osvojila samo jedan mandat, u Saboru imati klub, pri čemu se pozivao na međustranački dogovor s HDZ-om.

-----------------------------

13:30 - Saborska rasprava o financijskom izvještaju HBOR-a za 2014. u srijedu se 'prometnula' u raspravu o političkom kadroviranju u toj Banci, ipak, zastupnici su izrazili nadu da će Banka nastaviti kreditirati malo i srednje poduzetništvo, te pokazati više interesa za nerazvijena područja.

HDZ-ov zatupnik Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je kako je u 2014. "političkim dekretom", Vlade smijenjena uprava HBOR-a, te "još četiri razine ispod toga".

Od imeovanih, a promijenjenih članova uprave, samo jedan, predsjednik uprave, imao je iskustvo u bankarskom sektoru, ali je smijenjen nakon devet mjeseci jer "nije htio provoditi određene stvari koje su bile politička direktiva", rekao je Šuker, očito imajući na umu Antona Kovačeva.

Nije korektno reći da je uprava smijenjena, nego joj je u svibnju 2014. istekao mandat, odgovorila mu je Dragica Zgrebec (SDP), ističući da je Kovačev "uvijek imao podršku Kluba SDP-a" koji je "visoko cijenio" njegov rad.

Na tvrdnje o političkom kadroviranju Šukeru uzvratio je Gordan Maras (SDP), spočitnuvši mu kako "vjerojatno zna ponešto o tome" s obzirom da je direktor HBOR-a došao 90-ih kao 30-godišnjak bez ikakva bankarskog iskustva.

Josip Borić (HDZ) tvrdi da je političko kadroviranje obilježilo mandat Vlade Zorana Milanovića, pa su i HBOR shvatili kao prostor za kadroviranje.

Šuker upire prstom i da je prihod HBOR-a u 2014. smanjen za pet posto, dok su operativni trokovi porasli za 24 posto. Pripisuje to isplaćenim otpremninama bivšim čelnicima HBOR-a, ali i zapošljavanju 15 novih ljudi. U četiri godine primljeno je 60 partijskih poslušnika, ustvrdio je Šuker.

Ivan Lovrinović (Most) poručuje Šukeru i Marasu da bi bilo dobro da javnosti iznesu nešto od "prljavog veša". Ako mislite da smo došli slušati svake godine iste izvještaje nakon kojih se ništa ne dogodi, nije tako, poručuje kolegama. Most smatra da treba otvoriti priču o repozicioniranju HBOR-a, da to treba postati prava razvojna banka s profesionalnom upravom, depolitizirana. Zauzima se i za zakonsko definiranje nadležnosti Ureda za reviziju nad HBOR-om i kriterija dodjele kredita.

Ivan Vrdoljak (HNS) uzvraća Lovrinoviću da je sada dio vladajuće većine i da ne mora ostati samo na inicijativama, može to i izvršiti.

Milorad Pupovac (SDSS) zamjera HBOR-u "krajnje sramotan" odnos prema siromašnim područjima države od Vukovara do Knina. Koliko je, od 5, 1 milijarde kuna, koliko je kroz kredite odobreno u 2014. godini, otišlo u takva područja, zanimalo je Pupovca. Ljudi, kaže, odlaze iz Gračaca jer nema ni jednog razvojnog instrumenta kojim će im se pomoći, neovisno radi li se o Srbima ili Hrvatima.

Zgrebec izražava nadu da se neće mijenjati politika koju je HBOR vodio zadnjih pet-šest godina, odnosno da će se nastaviti kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva i da će se pratiti projekti europskih fodnova. Od 886 odobrenih kredita, malim i srednjim poduzetnicima plasirano ih je 728 u iznosu od 2, 1 milijardu kuna, kaže Zgrebec.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) zauzima se za veću povezanost i usklađenost Vlade i HBOR-a, da se provjeri odaziv krajnjih korisnika kredita.

HBOR je u 2014. odobrio 886 kredita u ukupnom iznosu od 5,1 milijarde kuna, od čega 2,9 milijardi putem poslovnih banaka, a 2,2 milijarde izravno. U odnosu na godinu prije kreditna je aktivnosti smanjena 34 posto.

-----------------------------

12:40 - Saborski zastupnik Gordan Maras novinarima je iznio osebujni komentar na premijera Tihomira Oreškovića, koji možete pročitati OVDJE.

-----------------------------

11:45 - Na raspravi o Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj Gordan Maras je pohvalio uspjeh HBOR-a te istaknuo veliki broj kredita koje su plasirali prošle godine malim i srednjim poduzetnicima. Također je rekao da zadnje četiri godine nije bilo kredita koji su se davali izvan zakonom određenih pravila.

-----------------------------

11:25 - Rasprava o prijedlogu Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, o kojoj je trebalo biti riječi u srijedu na saborskom Odboru za zakonodavstvo, odgođena je do dorade tog zakona.

Prema prijedlogu, uskrata povećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto trebala se produljiti na ostatak godine.

"Predlagatelj je zamolio još kraće vrijeme da rasprave neke stvari vezane za taj zakon, tako da radi zahtjeva predlagatelja danas nismo održali sjednicu i nismo to stavili na dnevni red, nego čekamo da vidimo koji će biti daljnji koraci vezano za taj zakon", pojasnio je novinarima šef saborskog Odbora za zakonodavstvo HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

SDP-ovom saborskom zastupniku Peđi Grbinu drago je što je rasprava o predloženom zakonu ipak odgođena.

"To je jedino što se s ovim zakonom moglo učiniti. Ovdje nije problem samo što je zakon evidentno protuustavan, već je problem i to što je u obrazloženju i tekstu zakona izneseno nekoliko neistina. Ne radi se o uskrati radnicima u javnom sektoru i državnoj upravi, nego samo radnicima u državnoj upravi, jer je pitanje radnika u javnom sektoru rješeno kolektivnim ugovoromm, tako da cifra od 250 milijuna ušteda nije točna", kaže Grbin.

Osim toga, već su počeli kolektivni pregovori sa zaposlenima u državnoj upravi, pa je Vlada, umjesto da šalje u proceduru protuustavan zakon, mogla sjesti za stol sa sindikatima i pokušati nešto dogovoriti, ustvrdio je Grbin.

Zastupnica HRID-i Irena Petrijevčanin Vuksanović podržava Vladinu odluku o privremenom povlačenju zakona.

"Budući da je Ustavni sud problematizirao kategorije hitne procedure i jednostrane odluke Vlade, drago mi je da je Vlada ipak shvatila kako treba uzeti u obzir te kategorije i u tom smislu povukla zakon", rekla je.

Ne može tri godine za redom biti nešto iznimno. Ako je iznimna mjera štednje, onda to traje godinu, eventualno dvije, ali treću godinu zaredom to više nije iznimna mjera. Ako se radi o štednji, onda treba ravnomjerno teret rasporediti na sve dionike sustava, a ne samo na jednu grupu u sustavu, ističe Petrijevčanin Vuksanović.

-----------------------------

ZAGREB – HNS-ova Vesna Pusić i SDP-ova Milanka Opačić potpredsjednice su Hrvatskog sabora iz redova parlamentarne manjine, odlučio je Sabor u srijedu većinom glasova i bez rasprave.

Za izbor Opačić glasovalo je 76 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a troje suzdržanih, dok je HNS-ova Pusić dobila glasove 56 zastupnika, 33 ih se izjasnilo protiv, a pet ih se suzdržalo od glasovanja.

Njihovim izborom Sabor se 'ekipirao' na potpredsjedničkoj razini.

Od pet mjesta tri su pripala saborskoj većini, odnosno HDZ-u ( Ante Sanader), Mostu ( Robert Podolnjak) i HSP-AS-u ( Ivan Tepeš), a dva oporbi, odnosno SDP-u i HNS-u.

Pred Saborom su u srijedu zastupničku prisegu položili bivši premijer Zoran Milanović te SDP-ovi i HNS-ovi ministri, koji se iz izvršne vlasti vraćaju u zastupničke klupe.

Prisegnuli su da će zastupničku dužnost obavljati savjesno i odgovorno te da će se u radu držati Ustava i zakona, zauzimati se za svekoliki razvoj države.

Predsjednik Sabora Željko Reiner poželio im je uspjeh u obavljanju časne i odgovorne zastupničke dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:08