VLADA NA HVARU

SJEDNICA VLADE POSVEĆANA POLITICI RAZVOJA HRVATSKIH OTOKA 'Idemo s konceptom pametnih otoka, boljom povezanošću i boljom kvalitetom života'

 
 Jakov Prkić / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je sjednica Vlade koja će se sutra održati u Hvaru već pola godine pripremana, a posvećena je politici razvoja hrvatskih otoka te turističkoj godini, upravo u sklopu Dana hrvatskog turizma, a u povodu 150 godina turizma na otoku Hvaru.

"Za nas je to sjajna prigoda da cijeloj javnosti predstavimo prvo da je bila milijarda eura ulaganja u hrvatski turizam, da ćemo imati ove godine 19 i pol milijuna turista, 106 milijuna noćenja, više od 12 milijardi eura prihoda. Dakle, jedna sjajna godina koja će potvrditi da nam turizam daje 20 posto BDP-a, plan za daljnja ulaganja, nagrade najboljim turističkim destinacijama", istaknuo je premijer Plenković.

"I mislim da je to poticaj za iduću godinu svim turističkim djelatnicima, onima koji su vezani za hrvatski turizam", dodao je.

A kada je riječ o otocima najavio je da će se na sjednici Vlade čuti izvješće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac o provedbi aktualnog Zakona o otocima.

Naglasio je da su ukupne investicije svih aktera, dakle i javnih poduzeća i svih resora za hrvatske otoke milijarda i 700 milijuna kuna.

"Mi idemo nakon 20 godina s novim Zakonom o otocima, konceptom pametnih otoka, bolja povezanost, bolja kvaliteta života ljudi na otocima, 49 podtočaka u točci sedam na konkretnim projektima svih županija, dakle, ovo nije sjednica posvećena samo otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego cijeloj Hrvatskoj", istaknuo je premijer Plenković.

Na Vladinu sjednicu u Hvaru pozvali smo sve naše župane priobalnih županija i saborske zastupnike, dodao je.

"I očekujem da sutrašnja sjednica Vlade u Hvaru, nakon što smo investirali i pomogli obnovu i hvarskoga kazališta i Arsenala, bude zaista referentna za politiku hrvatske države prema otocima i prema turizmu", poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je da će se sjednica Vlade na Hvaru održati nakon sjednice u srijedu u Zagrebu, na kojoj je bilo niz važnih točaka - Uljanik, Agrokor i niz drugih tema.

Predstavnici HEP-a upoznali članove Vlade s investicijama do 2021.- šest milijardi kuna

Članovi Vlade predvođeni predsjednikom Andrejom Plenkovićem obišli su u četvrtak trafostanicu Stari Grad na otoku Hvaru, gdje se izvode radovi na rekonstrukciji i povećanju snage tog elektroenergetskog postrojenja, a predstavnici HEP-a upoznali su ih s planiranim investicijama HEP grupe u elektroenergetsku mrežu do 2021. godine, vrijednim gotovo šest milijardi kuna.

Premijer Plenković je posebno zanimljivim istaknuo što će od najavljenih šest milijardi kuna ulaganja HEP u elektroenergetsku mrežu u čitavoj Hrvatskoj, u otok Hvar iduće tri godine investirati 60 milijuna kuna.

"To smatramo izrazito dobrim, novim investicijskim ciklusom Hrvatske elektroprivrede. Na taj način će se osigurati opskrba električnom energijom i za otok cijele godine, a posebno dovoljno električne energije tijekom turističke sezone.“, izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

HEP grupa će od 2018. do 2021. godine uložiti oko četiri milijarde u distribucijsku i više od 1,8 milijardi kuna u prijenosnu mrežu, čime će omogućiti sigurnost opskrbe postojećih i budućih potrošača u čitavoj Hrvatskoj. Planirane investicije HEP će u najvećoj mjeri realizirati angažiranjem domaćih tvrtki, čime će potvrditi svoju pokretačku, sinergijsku ulogu u hrvatskom gospodarstvu. stoji u priopćenju HEP-a.

"HEP grupa će do 2021. godine u elektroenergetsku mrežu i obnovljive izvore energije u priobalju i na otocima uložiti oko 1,2 milijarde kuna, od čega oko 800 milijuna kuna u distribucijsku mrežu. Na taj način ćemo izravno doprinijeti daljnjoj uspješnosti hrvatskog turizma te stvaranju kvalitetnijih uvjeta za život, rad i ostanak stanovništva na otocima“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić. Dodao je kako HEP u distribucijsku mrežu u priobalnim područjima do 2028. godine planira investirati ukupno dvije milijarde kuna.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije trafostanice Stari Grad 35/10 kv iznosi oko 3,5 milijuna kuna i njome će se povećati snaga što će omogućiti priključak novih potrošača i turističkih zona na tom dijelu otoka Hvara. Radovi na rekonstrukciji bit će gotovi početkom 2019. godine te će trafostanica uoči početka turističke sezone 2019. biti u pogonu s punim kapacitetom.

Planirana ulaganja HEP Operatora distribucijskog sustava na otoku Hvaru u iduće tri godine veće su od 60 milijuna kuna te uz rekonstrukciju trafostanice Stari Grad, uključuju i rekonstrukciju elektrodistribucijske mreže na jugoistočnom dijelu otoka, izgradnju distribucijskog dijela trafostanice Hvar, izgradnju trafostanice Bogomolje te polaganje podmorskog kabela Podgora – Pogorila, otok Hvar u duljini od 12 kilometara. Polaganje tog kabela dio je programa HEP ODS-a u sklopu kojega će do 2021. godine položiti 33 kilometara podmorskih kabela, od vitalne važnosti za sigurnost opskrbe jadranskih otoka, ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna. Dodatnih 339 milijuna kuna uložit će hrvatski operator prijenosnog sustava u zamjenu visokonaponskih podmorskih kabela. HEP ODS će u idućih deset godina u polaganje podmorskih kabela uložiti ukupno 200 milijuna kuna.

HEP na otoku Hvaru planira i izgradnju sunčane elektrane snage do 10 MW, koja će doprinijeti ostvarenju visokog stupnja elektroenergetske samodostatnosti otoka, stoji među ostalim u priopćenju HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13