IZMJENE ZAKONA

SJEDNICA VLADE Predlaže se podizanje praga za prospekt javne ponude

Sjednica Vlade RH
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu kapitala, kojim uz ostalo predlaže podizanje praga za obvezu objave prospekta za javne ponude vrijednosnih papira s pet na osam milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti.

Vlada smatra da navedena izmjena predstavlja administrativno rasterećenje za izdavatelje i/ili ponuditelje te pojeftinjuje izdavanje vrijednosnih papira, a istovremeno ulagači dobivaju kroz informacijski dokument ujednačene i bitne informacije na temelju kojih mogu donijeti odluku o ulaganju.

Predlaže se i uvođenje obveze izrade informacijskog dokumenta o ponudi za sve ponude vrijednosnih papira između četiri i osam milijuna eura te mogućnost izrade nove vrste prospekta – jednostavnijeg prospekta za mala društva, do 499 zaposlenika i mala izdanja.

Vlada predlaže i da se obrtima dopusti obavljanje djelatnost tržišnog posredovanja.

Predloženim izmjenama Zakona o poštanskim uslugama, pak, Vlada želi potaknuti tržišno natjecanje te povećati transparentnost cijena, s ciljem smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa, te u konačnici smanjenje razine cijena.

Od zakonskim izmjena koje je Vlada poslala u drugo saborsko čitanje, Vlada očekuje jednostavniju i pouzdaniju prekograničnu dostavu, kupnju i prodaju robe i internetskih usluga, bolju zaštitu domaćih potrošača te nastavak trenda rasta paketnih pošiljaka i elektroničke trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:07