TOČNO U PODNE

Sjednica Vlade u NSK: ‘U turizmu dosad ostvareno 54 posto lanjskog prometa‘

Na dnevnom je redu, među ostalim, i preraspodjela sredstava planiranih u proračunu za ovu godinu.
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako bi zbog okolnosti u zemlji bilo dobro da što prije parlamentarne izbore ostavimo iza sebe i prionemo na posao, zbog čega će Hrvatski sabor raditi i za vrijeme ljetne pauze.

"Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

To podrazumijeva da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada, najavio je Plenković.

U kratkom osvrtu na parlamentarne izbore premijer se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i dali povjerenje strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru.

Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a nakon toga će biti objavljeni službeni rezultati te će pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskoga sabora, a potom i povjerenju budućoj Vladi.

Od ostalih tema, spomenuo je susrete s predsjednicima najvećih sportskih saveza nakon mjera koje su donijeli za sport. U petak će u Ministarstvu znanosti i obrazovanja biti događaji vezani za znanstveni pristup Covidu-19.

Plenković je spomenuo i sastanak s kardinalom Josipom Bozanićem na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima, osobito aktivnostima koje se tiču sanacije Grada Zagreba od potresa.

Dosad je isplaćeno 5,75 milijardi kuna za više od 600.000 radnika i preko 100.000 poslodavaca, a u sektorima koji su najviše pogođeni poput prometa, ugostiteljstva i turizma ostaje aktivna potpora od 4.000 kn za plaće radnika, objavljeno je na sjednici.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku imamo 934 aktivna slučaja. Četiri pacijenata su na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina.

- Protekla dva tjeda susrećemo se s novim izazovima. Revidiraju se preporuke HZJZ-a za privremena i javna okupljanja. Analizama stanja u RH i susjednim državama osiguravamo pravovremenu reakciju. Hrvatska pokazuje da se može relativno normalno živjeti s koronavirusom, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izvijestio da su se na biračkim mjestima tijekom nedjeljnih izbora poštivale epidemiološke mjere.

U turizmu ostvareno 54 posto lanjskog prometa

U hrvatskom turizmu od početka ove godine do sada ostvareno je oko 54 posto turističkog prometa iz istog lanjskog razdoblja, što je više od očekivanja, dok je trenutno u Hrvatskoj 467 tisuća turista, istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade ministar turizma Gari Cappelli.

Komentirajući trenutnu situaciju u turizmu, Cappelli je na traženje premijera, važnim izdvojio podatke da u Hrvatskoj nema nijednog bolesnog turista te da je najveća koncentracija turističkog prometa trenutno u dvije jadranske županije - Istarskoj i Primorsko-goranskoj, gdje se odmara oko polovine trenutnog broja turista ili oko 250 tisuća.

"Praktički nema nikakvih problema što se tiče Covida-19, svugdje se u objektima i destinacijama itekako pazi na sigurnost, a važno je i što turista iz Njemačke sada imamo samo 10 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine", kazao je Cappelli.

Za turistički promet od početka ove godine do sada, koji je dosegnuo oko 54 posto ostvarenog u istom lanjskom razdoblju, ocijenio je da "takav rezultat nismo ni očekivali, ali je to s obzirom na sigurnost i sve što se događa ohrabrujući i optimističan podatak".

Premijer Andrej Plenković je s Vlade poručio da je zbog zaštite od Covida-19 i za turiste, kao i za domaće stanovništvo, ali i za aktiviranje ekonomije, važno da se svi pridržavaju modela "hdd2 - higijena, dezinfekcija, distanca" i da "što bude više opreza bit će manje zaraze, a time i posljedica".

Pozvao je i sve još jednom na odgovornost i, kako je dodao, "taj minimun samodiscipline koji će riješiti puno poteškoća".

Preraspodjelom do 30 milijuna kuna za karantene i vanbolnički smještaj

Vlada je na sjednici u četvrtak prespodjelom proračunskih sredstava osigurala 30 milijuna kuna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19.

Naime, na prijedlog Ministarstva financija, Vlada je usvojila odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu u iznosu od 30 milijuna kuna, i to tehničkom preraspodjelom unutar financijskog plana Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta - Ravnateljstva za robne zalihe.

Tom preraspodjelom se osiguravaju sredstva potrebna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, poput osiguranja prehrane, prijevoza, dezinfekcije prostora i slično, a sve vezano za suzbijanje epidemije COVID-19, izvijestio je na sjednici potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, preraspodjela se provodi na temelju Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2020. godinu, prema kojemu se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od propisanoga zakonom kojim se uređuje proračun.

Civilna zaštita je mobilizirala 113 pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite s ciljem uspostave karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a procijenjeno je da će za podmirenje troškova tih subjekata biti potrebno oko 30 milijuna kuna.

Osnovan Organizacijski odbor za obilježavanje Dana pobjede u Kninu

Vlada je donijela odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije "Oluja", i definirala njegove zadaće.

Zadaća Organizacijskog odbora je izrada prijedloga programa te pripreme i organizacije središnjeg obilježavanja koji će se u Kninu održati 4. i 5. kolovoza.

Organizacijski odbor ima predsjednika (predstavnik Ministarstva obrane) te 10 predstavnika različitih tijela državne uprave, Grada Knina i Hrvatske radiotelevizije.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić naglasio je da Organizacijski odbor prilikom izrade programa te tijekom priprema i organiziranja središnje svečanosti mora voditi računa o pridržavanju epidemioloških mjera sprječavanja zaraze koronavirusom.

Novac za provedbu ove odluke osiguran je u državnom proračunu na razdjelima Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Administrativno-tehničke poslove za rad Organizacijskog odbora obavljat će Ministarstvo obrane.

Vlada je na sjednici dala suglasnost na Statut Pravosudne akademije, koji je predložilo Upravno vijeće Akademije.

Akademija je javna ustanova kojoj je država osnivača i, kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, iznimno je važna za pravni sustav jer se u njoj provodi edukacija pravosudnih dužnosnika.

Novina u statutu je to što predviđa osnivanje uprave za međunarodnu suradnju i projekte, a Bošnjaković naglašava kako je to bitno za otvaranje suradnje s drugim članicama EU kako bi se proširilo znanja i spoznaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:22