OBLJETNICA TRAGEDIJE

Škabrnja: 'Mesić nikad nije odao počast našim žrtvama'

Škabrnjske su rane još vrlo duboke, a ritualno godišnje polaganje vijenaca iznova podsjeti da za 44 žrtve ubijene tog 18. studenog 1991. još nisu nađeni i osuđeni krivci
 Jure Mišković/CROPIX

ŠKABRNJA - Žrtva Škabrnje nije bila uzaludna, to je bila žrtva za cijelu Hrvatsku. Škabrnja je sada obnovljena, ljudi su se vratili, djeca pjevaju i živi se novim životom, rekao je potpredsjednik Sabora Josip Friščić na skupu koji se na Trgu Franje Tuđmana održao u srijedu u povodu 18. obljetnice tragedije toga mjesta.

No škabrnjske su rane još vrlo duboke, ritualno godišnje polaganje vijenaca kod Spomen obilježja masovne grobnice, komemoracija, misa, pa hodnja do groblja i paljenje svijeća iznova podsjete da za 44 žrtve ubijene tog 18. studenog 1991. još nisu nađeni i osuđeni krivci. Kao ni za svih 80 Škabrnjana koji su tijekom rata poginuli, za 6 civilnih žrtava koje su poginule od mina nakon rata, za svih 98 poginulih na području te općine.

To ogorčenje iznova je najbolje pokazao Marko Miljanić, zapovjednik škabrnjskog bataljona: - Nije Zorana Banić, osuđena na šest godina, jedini krivac za šakbrnjske žrtve. Nije ona iz aviona bacala bombe i upravljala tenkovima. Zašto za zločine u Škabrnji nisu optuženi Mladić, Uzelac, Tkač, generali jugo vojske. Hrvatski branitelji trunu u zatvorima i u Haagu, a ideolozi velikosrpstva mogu blagovati na Brionima. Drago nam je vidjeti kako se predsjednik Mesić brine za težak život Srba povratnika, ali nam nije jasno zašto baš nikada nije našao vremena da obiđe Škabrnju i Nadin, da se pokloni našim žrtvama. Odlikovao je mnoge a nije se sjetio majke trojice poginulih škabrnjskih branitelja Eve Šegarić, rekao je Miljanić uvjeren da se žrtva Škabrnje u omalvažava.

Izaslanik premijerke Kosor ministar Božidar Kalmeta prenio je njeno duboko klanjanje žrtvama Škabrnje koji su ubijeni jer nisu htjeli otići iz svog doma. I taj otpor slabonaoružanog naroda protiv tenkova i aviona pokazao je svijetu kakva se tu borba vodi, onemogućio ostvarenje velikosrspke koncepcije "spaljene zemlje“, na koncu priznanje Hrvatske i slobodu, rekao je Kalmeta.

U Škabrnji je kao izaslanik predsjednika Mesića govorio kontraadmiral Zdenko Simičić, u ime Vlade bio je nazočan i potpredsjednik Vlade Darko Milinović, te saborski zastupnici i lokalni dužnosnici. Zanimljivo je da je uz Josipa Friščića bio i Stipe Gabrić Jambo, a od brojnih pretsjedničkih kandidata u Škabrnji su bili Miroslav Tuđman i Vesna Škare Ožbolt.

Nekoliko tisuća ljudi, predstavnici brojnih braniteljskih udruga i ratnih postrojbi su nakon mise koju je predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, u dugoj koloni došli do groblja Svetog Luke, položili vijence i upalili svijeće na grobove škabrnjskim žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03