PRISTRANA PRESUDA

SKANDAL Američki profesor koji je savjetovao FIFA-i da kazni Šimunića branio Miloševića u Haagu

'Hrvati su za vrijeme NDH na današnjem teritoriju Republike Hrvatske bili manjina, a tu su živjeli milijuni Srba, Židova i Roma. Hrvati su na području koje su kontrolirali ubili oko 700 tisuća Srba.' Citirani je pasus prenesen iz FIFA-ine odluke da se Josip Šimunić zbog pokliča 'Za dom spremni', koji je izvikavao u Zagrebu nakon utakmice s Islandom, kazni s deset utakmica neigranja za Hrvatsku, zabranom pristupa utakmicama nogometne reprezentacije i globom od 30 tisuća švicarskih franaka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Odluka FIFA-ine disciplinske komisije, kako prenosi portal Hrvata iz dijaspore 'Fenix', dostavljena je Šimunićevu odvjetniku na 16 stranica i obrazložena na engleskom jeziku.

Odvjetnik Davor Prtenjača reagirao je zbog točke osam.

'Razvidno je da su stvari otišle u potpuno političkom smjeru nakon što se pročita osmi paragraf obrazloženja. U njemu gospodin Lituchy dokazuje FIFA-i ‘da su Hrvati za vrijeme NDH na današnjem teritoriju Republike Hrvatske bili manjina i da su tamo živjeli millions of Serbs, Jews and Roma. Taj profesor ponavlja tisuću puta izrečene i opovrgnute laži da su Hrvati pobili nekoliko milijuna Židova, Srba i Roma te da su samo u Jasenovcu ubili 700 tisuća Srba', izjavio je Prtenjača za “Fenix”.

Autor citata koji je razljutio odvjetnika Prtenjaču jest Barry M. Lituchy, asistent povijesti na Medgar Evars Collageu u New Yorku i dopredsjednik Memorijalnog parka holokausta u Brooklynu, a koji je članovima FIFA-ine komisije protumačio kontekst u kojem je usklik “Za dom spremni” došao na zao glas, pa je kao takav zakonski zabranjen od završetka Drugoga svjetskog rata do danas.

Profesor Barry je točno objasnio da je NDH, uz vojnu pomoć Hitlerovih nacista, provodila pogrom nad Srbima, Židovima i Romima, ali je grdno pogriješio što se brojki tiče, pa je ispalo da su Hrvati bili manjina na teritoriju koji obuhvaća današnja hrvatska država, da bi nakon masovnih pokolja koje su ustaše izvršili nad Srbima, Židovima i Romima u NDH postali većinom.

Povjesničar dr. Dragan Markovina misli da je Lituchy preuzeo tezu nametnutu u vrijeme Jugoslavije, a prema kojoj se broj žrtava režima Ante Pavelića napuhivao.

- NDH je obuhvaćala cijelu BiH i Vojvodinu do Zemuna. U njezinu sastavu nisu bili Istra i dio Dalmacije. No, i u tim okolnostima Hrvati su bili brojniji od Srba kojih je bilo oko dva milijuna. Da se njima pridodalo i Muslimane, koje se u NDH brojilo kao Hrvate, opet bi Hrvata bilo više od pedeset posto u odnosu na druge narode, što znači da nisu bili manjinski narod ni u NDH, a ni na teritoriju današnje Republike Hrvatske – kaže Markovina, i dodaje da Lituchyjevo pogrešno tumačenje naše bremenite povijesti ne opravdava Šimunićevo ponašanje.

- On je takvim činom samo podgrijao ovakve teze, jer su se za NDH dogodili tako strašni zločini da im nikakvo preuveličavanje nije potrebno. On to kao reprezentativac nikako nije smio napraviti, niti ima ikakvih dokaza da je poklič „Za dom spremni“ stariji od NDH kako neki pogrešno tvrde – kaže Markovina, koji se osvrnuo i na broj pogubljenih u Jasenovcu.

- Prema Vladimiru Žerjaviću, riječ je o oko 80 tisuća žrtava u Jasenovcu, a Žerjavićeve su brojke znanstveno utemeljene – kaže Markovina.

Dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, povjesničar prof. dr. Aleksandar Jakir slaže se da su protjerivanja i masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i Hrvata neistomišljenika u NDH bila strašna i bez preuveličavanja brojki.

- Ta teza o jasenovačkom mitu je apsolutno pobijena. Ispred sebe imam studiju Centra za holokaust, genocid i masovno nasilje iz Velike Britanije, u kojoj se također mit o milijunima žrtava koje su pobili ustaše pobija. Vladimir Žerjavić je bio i priznati demograf i njegove su brojke točne – kaže dr. Jakir i ponavlja da je to što je Šimunić napravio nedopustivo i sramotno u civiliziranom svijetu.

Vjerodstojnost onoga što tvrdi Lituchy to više je upitna što su ga mediji, nakon svjedočenja u Haagu, nazvali srpskim lobistom iz Sjedinjenih Država jer je bio i članom Međunarodnog odbora za zaštitu Slobodana Miloševića. Svjedočio je u korist Miloševića pred Haaškim sudom (ICTY), potvrđujući njegove teze o Hrvatima, Bošnjacima i Albancima kao krivcima za rat i zločine 90-ih.

Profesor Lituchy je angažiran u nizu prosrpskih foruma u SAD-u, kao što su “institut za istraživanje Jasenovca” iz New Yorka, “međunarodni tribunal za ratne zločine SAD-a i NATO-a u Jugoslaviji” i drugi. Poznat je bio i po čestim posjetima i predavanjima u Srbiji i Crnoj Gori i kao pisac podnesaka ICTY-u zbog uskraćivanja prava Miloševiću.

U haaškoj sudnici Lituchy je Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) nazvao fašističkom paravojskom koja je uništavala političke neprijatelje protjerujući sve ne-Albance s Kosova. Ispričao je kako su mu 1995. srpski izbjeglice iz Hrvatske govorili da su žrtve planiranog etničkog čišćenja, a bivši bošnjački čelnik Alija Izetbegović po njemu je ratni zločinac iz Drugoga svjetskog rata, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16