PRESUDA U SARAJEVU

Skandal: Kardinal Puljić bit će deložiran iz sarajevske rezidencije zbog agenta Udbe

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić morat će se iseliti iz dijela svoje rezidencije u samom središtu Sarajeva nakon što je sarajevski Općinski sud odlučio kako će spomenuti prostori biti vraćeni obitelji pokojnog špijuna Udbe, Fadila Smajovića, koji je iz tih prostorija prisluškivao najviše čelnike katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, piše bosanski portal 24sata.info.

Iako se Vrhbosanska nadbiskupija prigovorila na odluku, sutkinja Alisa Numić naredila je da se stan na drugom katu zgrade mora isprazniti do 17. studenog te predati u ruke obitelji Smajović.

Osim toga, u zaključku presude stoji kako radi 'naplate troškova parničnog postupka i troškova izvršenja... treba izvršiti zapljenu i spisak pokretnih stvari' u zgradi Nadbiskupije radi prodaje. Sutkinja nalaže i prisutnost policije prilikom izvršenja tih djela.

Inače, sporna zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića u Sarajevu u isključivom je vlasništvu Katoličke crkve. Izgrađena 1895. godine postala je rezidencija nadbiskupa i Dom kanonika, a sarajevske općinske vlasti i odjel Sarajevostan nikada nisu priznale stanarsko pravo obitelji Smajović niti im kao mjesto prebivališta navodili Kaptol 7.

Fadila Smajlovića su komunističke vlasti kao agenta zloglasne jugoslavenske Službe državne bezbednosti prisilno uselile na spornu adresu unatoč snažnom protivljenju Crkve. Početkom rata 1992. Smajlović je pobjegao iz Sarajeva, a prilikom pregledavanja stana pronađena je oprema za prisluškivanje te snimanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:56