SLUŽBENI MAILOVI

SKANDAL NA OSJEČKOM FILOZOFSKOM FAKULTETU Profesorica Sanda Ham: ‘Kolege su svinje, kreteni, kuje i homoseksualci’

Cijeli slučaj prijavljen je i Državnom odvjetništvu, a profesori su najavili i kaznene prijave

Može li činjenica da je netko “homoseksualac” biti zapreka za izbor u znanstveno zvanje? Da li se znanstveno napreduje “uvlačeći se u dupe”? Može li znanstveno napredovati osoba koja je “najljevija na svijetu” i kojoj je “sve hrvatsko odurno”, ili pak osobe koje su “budalaši i srboljubi”?

Službena prepiska

Je li uobičajeno da sveučilišni profesori u službenoj prepisci svoju kolegicu nazivaju “kujom”, a za drugu pišu da se “pravi blesava”? Je li u prepisci sveučilišnih profesora uobičajeno kolegu nazvati “životinjicom”, aludirajući na njegovo prezime, a nešto dalje tvrditi kako se “životinjica uvlači u dupe da je to strašno”? A za drugog kolegu napisati da “slovi kao kreten i među studentima”?

Radi li se o standardnoj proceduri kada članica Matičnog odbora za polje filologije, mimo sjednice tijela koje sudjeluje u postupku izbora i donosi konačnu odluku o izboru u znanstveno zvanje, u elektroničkoj poruci sugerira predsjednici Dubravki Sesar: “Ma treba ga odbiti, može biti docent još pet godina, niš’ mu neće bit’, samo će shvatiti gdje mu je mjesto”?

Dijelovi prepiske

Citirani dijelovi prepiske, pisane u radnom vremenu i odaslane sa službene elektroničke adrese Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji su anonimno poštom iz Zagreba upućeni nekolicini profesora visokoobrazovne ustanove, izazvali su pravu buru. Četvero profesora, među kojima je i Loretana Farkaš, prodekanica za razvojno-stručni rad, šokirani sadržajem elektroničke pošte poslane s adrese njihove kolegice Sande Ham, redovite profesorice u trajnom zvanju, zatražile su njenu suspenziju i pokretanje stegovnog postupka. Uz Loretanu Farkaš, učinili su to i Branko Kuna, voditelj Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, jedan redoviti profesor (koji želi ostati anoniman) te izvanredni profesor Branimir Belaj, svi s toga Odsjeka.

‘Bilo mi je mučno’

- Šokirani smo rječnikom kojeg u prepisci upotrebljava kolegica Ham, a još više činjenicom da se o tako važnom poslu kojeg obavlja Matični odbor, tijelo čije su odluke temelj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje, dogovara i pokušava donijeti odluke mimo službenih sjednica - kaže prodekanica Farkaš.

- Nedavno sam upoznat s nekoliko elektroničkih poruka koje je Sanda Ham pisala predsjednici Matičnog odbora gdje me spominje u vrijeme dok je trajao postupak mog izbora za izvanrednog profesora. Bilo je mučno, nisam ih želio do kraja iščitati - kaže Branko Kuna, voditelj Odsjeka za hrvatski jezik i književnost. Kuna tvrdi kako Sanda Ham i na druge načine nastoji diskvalificirati svoje kolege:

‘Tvrdi da sam svinja’

- Više studenata nedavno mi je reklo kako profesorica Ham priča da na našem odsjeku postoje dvije struje - “hrvatska” i “projugoslavenska”, te da potonja, kojoj, tvrdi, i ja pripadam, promiče načela Novosadskog dogovora. Govoriti danas studentima o postojanju “projugoslavenske” struje teška je objeda. To je napad na moje dostojanstvo: nositelj sam Spomenice Domovinskog rata, medalje Bljesak, a sudjelovao sam i u akciji Oluja - kaže Kuna.

- U prepisci me kolegica Ham naziva “svinjom”, piše da će tražiti moje psihijatrijsko vještačenje, tvrdi kako se tresem i trzam, vrijeđa me na najprimitivniji način - kaže profesor Branimir Belaj.

Cijeli slučaj prijavljen je i Državnom odvjetništvu, a profesori koje Sanda Ham spominje najavili su i kaznene prijave.

Sanda Ham: Nadgledaju me i zlostavljaju!

Sanda Ham, redovita profesorica u trajnom zvanju i glavna urednica stručnog časopisa “Jezik”, tvrdi pak da elektroničke poruke, u čijem je posjedu i Jutarnji list, nisu autentične. Nije prihvatila prijedlog da pogleda prepisku koju posjedujemo. Kaže kako su joj dijelovi prepiske čitani telefonski, a da je potom imala uvid i u mailove koji su nekolicini profesora Filozofskog fakulteta anonimno dostavljeni iz Zagreba.

“Doista ne želim to više vidjeti - duboko je uznemirujuća činjenica da me netko nadgleda i na ovaj način zlostavlja”, stoji u poruci Sande Ham poslane novinaru Jutarnjeg lista. “Mislim da bit cijele te priče s tom anonimkom nije postoji li to, nego kako se to, tako anonimno i nakaradno, našlo u novinskim redakcijama? I zašto? Plaćam porez, ne bavim se politikom, pošteno 30 godina radim svoj posao - bit će da imam mnoštvo neprijatelja, a da to i ne znam”, žali se Sanda Ham, pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:17