MOĆNA AGENCIJA

SKANDAL NA POMOLU? Policija ispitivala nadzorni odbor HRT-a zbog ugovora sa ZAMP-om

Istražuju navode iznesene u 'Bujici': je li na njih vršen pritisak da odobre ugovor na tri godine?
Zagreb, 121113. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidosevic jutros je uhicen nakon ?izbijanja afere izvlacenja novca iz Hrvatske gospodarske komore.?Nakon policijskog pretresa obiteljske kuce na adresi Gornje Prekrizje 46 H, Nadan Vidosevic u drustvu policije napustio je kucu. Na fotografiji: policijski istrazitelji.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Policijski istražitelji obavili su obavijesne razgovore s članovima Nadzornog odbora (NO) HRT-a u sklopu istrage na temelju navoda iz televizijske emisije 'Bujica' da je na njih vršen pritisak kako bi odobrili trogodišnji ugovor HRT-a i ZAMP-a vrijedan 67 milijuna kuna sklopljen prošle godine, neslužbeno se saznaje iz dobro obaviještenog izvora na HRT-u.

Na obavijesnom razgovoru početkom siječnja bio je Velimir Bujanec, autor i voditelj emisije 'Bujica', a uslijedili su i razgovori s članovima NO-a HRT-a među kojima je, kako se doznaje, posljednji na pitanja istražitelja odgovarao zamjenik predsjednika NO-a Dražen Rajković. On je početkom siječnja na društvenim mrežima istaknuo da će, kada ode na razgovor u policiju, odnijeti dosje koji sadrži više od 200 novinarskih kartica tekstova o 'aferi Zamporion'.

Rajković je za Hinu potvrdio da je početkom ovog tjedna bio na obavijesnom razgovoru s istražiteljima Službe za gospodarski kriminalitet, a upitan za sadržaj razgovora, rekao da 'nema komentara budući da ga obvezuje tajnost istrage'.

Ugovor HRT-a i ZAMP-a kao stručne Službe za zaštitu autorskih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS-a) odobren je u lipnju prošle godine, nakon što je NO HRT-a glavnom ravnatelju Goranu Radmanu u dva navrata odbio dati suglasnost na taj ugovor smatrajući ga potencijalno štetnim za javnu radioteleviziju. Članovi nadzornog odbora tražili su odgovore zašto trebaju dati suglasnost na ugovor sa ZAMP-om na tri godine, ako je dotadašnja praksa bilo produženje ugovora svake godine, a posebno s obzirom na tadašnju najavu ministarstva financija o mogućem smanjenju naknada ZAMP-u.

Upozoravali su i na spornu klauzulu o smanjenju popusta HRT-u u slučaju rasta BDP-a, a naročito na potencijalni sukob interesa Borisa Sruka, pregovarača sa ZAMP-om i ravnatelja HRT-ove jedinice Poslovanje 'jer stanuje u stanu nad kojim je hipoteka HDS-a', odnosno ZAMP-a. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u tom se slučaju proglasilo nenadležnim jer Boris Sruk nije državni službenik.

Tri člana nadzornog odbora – Dražen Rajković, Mate Radeljić i Mario Raguž poslali su i ugovor HRT-a i ZAMP-a Državnom odvjetništvu tražeći očitovanje, ali DORH se u tom slučaju proglasio nenadležnim 'jer se ne radi o poslu u kojem država stječe ili otuđuje nekretnine'.

Nakon odgovora Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i DORH-a, članovi NO-a u lipnju prošle godine dali su ravnatelju Radmanu suglasnost na ugovor HRT-a i ZAMP-a. Suglasnost su dali predsjednik NO-a Viktor Gotovac i članovi Svetozar Sarkanjac i Dražen Rajković, suzdržan je bio Mario Raguž, a protiv je bio Mate Radeljić.

U prvim reakcijama na istragu o okolnostima davanja suglasnosti na ugovor, u HDS - ZAMP-u su poručili da su u 'lipnju samoinicijativno poslali prijedlog ugovora DORH-u na očitovanje' te da 'nisu upoznati s nikakvom novom istragom'.

Kako se neslužbeno doznaje, istraga se provodi navodno zbog izjava novinara, sugovornika i voditelja 'Bujice' o pritisku na članove NO-a nakon čega su, između sjednica nadzornog odobra navodno promijenili mišljenje o ugovoru sa ZAMP-om. U uvodu Bujice emitirane 18. lipnja prošle godine bilo je i naglašeno da se o ugovoru sa ZAMP-om zainteresirao DORH i da se sumnja za trgovinu utjecajem i pogodovanje, a nije isključena i kvalifikacija o zlouporabi položaja i ovlasti.

'Cijela ova afera prilično je neugodna za predsjednika Josipovića jer upravo njega dobro upućeni smatraju sivom eminencijom HDS-ZAMP-a', rečeno je u Bujici u kojoj je navedeno i da je prvi ugovor HRT i ZAMP-a još 1992. u ime HDS-a potpisao Ivo Josipović. Kako je bilo navedeno u 'Bujici', 'Josipoviću je, više od svega, bitan novac, a novac je ZAMP - tako da ne čudi nevjerovatna volja Radmana da kroz nadzorni odbor pokuša progurati taj ugovor' .

Iznoseći sumnje da je pritisak na članove NO-a dolazio iz Ureda predsjednika Josipovića, Velimir Bujanec je kao 'glavnog protagonista pritisaka na članove NO-a' naveo Viktora Gotovca, predsjednika Nadzornog odbora HRT-a, 'Josipovićevog prijatelja s Pravnog fakulteta'.

Gotovac nije htio komentirati tvrdnje izrečene u 'Bujici', ali je naveo da nije bio na obavijesnom razgovoru u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:54