'MISLIO SAM DA JE TO VIC'

SKANDAL NA STROJARSKOM FAKULTETU Profesor je kopirao rad srpskog kolege s dječjim vlakićem i postao šef katedre!

Taj doktorat koji je prepisao prof. Kostelac najveće je znanstveno smeće koje sam ikad vidio. Mislio sam da je to neki vic, kaže prof. Dujmović, veliki hrvatski stručnjak za željeznička vozila

Kakvo neviđeno znanstveno smeće - pomislio je prof. Nenad Dujmović, umirovljeni profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, član Hrvatske akademije tehničkih znanosti, nesporni stručnjak za željeznička vozila s bogatim iskustvom rada u Pekingu, Šangaju, Bremenu, Berlinu, Parizu... kad mu je 2008. na recenziju poslan rad mladog kolege Milana Kostelca, tada asistenta, a sada šefa Katedre za tračnička lebdeća i pružna vozila, i Jovana Tepića, kolege iz Novog Sada.

- Rad je bio o utjecaju mase i brzine lokomotive na vrijednosti otpora u zavojima. Otpor je pri projektiranju pružnih vozila ključan. U Europi postoje samo dva laboratorija u kojima se to radi i na to se troše milijarde eura. Zato sam s posebnim zanimanjem uzeo čitati rad. No ono što sam našao potpuno me obeznanilo: dečki su kupili igračke, vlakiće kakvim se igraju djeca, zaključili su da je taj vlakić 87 puta manji od stvarnog vlaka, igrali se na dječjoj pruzi, sve to fotografirali, dobivene vrijednosti pomnožili sa 87 i tako izračunali otpor! Mislio sam da se radi o vicu! Jer kad bi to bilo točno, dečki bi odmah trebali dobiti Nobelovu nagradu - u nevjerici priča prof. Dujmović.

Fantomski recenzenti

Znanstveni je rad trebao biti objavljen u časopisu Famena, jednom od dva hrvatska časopisa za područje strojarstva koji se nalaze u bazi Current Contents (CC). Znanstveni radovi objavljeni u časopisima s oznakom CC donose bodove za napredovanje u znanstveno zvanje.

- Odmah sam nazvao urednika Famene Ivu Alfirevića da ga pitam što mi je to poslao i kako su uopće pomislili to objaviti i dati bodove za napredovanje takvim autorima. Složio se sa mnom da je to smeće i da nema govora o objavljivanju - priča prof. Dujmović.

Gluposti u doktoratu

Par mjeseci kasnije stigao mu je primjerak Famene s - objavljenim radom! Odmah je nazvao Alfirevića i pitao ga što mu je.

- Odgovorio mi je da je rad poslan trima recenzentima i da sam samo ja bio protiv. Tko su druga dvojica, unatoč svim naporima, nisam uspio saznati, evo, već četiri godine - kaže prof. Dujmović.

No, dao se u istragu. Otkrića su bila fascinantna. Prvo, otkrio je da je gotovo identični članak objavljen i u drugom časopisu s CC oznakom, Strojarstvu. Ovaj put, uz Tepića i Kostelca, potpisan je i kolega Zvonko Herold. - Tako da i on može dobiti bodove za napredovanje! Kriminal. Ustanovio sam također da je u Fameni ranije objavljen i članak Tepića i Kostelca, koji je bio prepisan iz Tepićeva doktorata! I opet te nesretne slikice s igračkom - kaže u nevjerici prof. Dujmović. Neke dijelove doktorata, upozorava, mogao bi pobiti malo bolji fizičar iz osmog razreda. Na jednom je mjestu, pokazuje, Tepić prikazao rast otpora zraka u odnosu na brzinu i, prema Tepiću, on raste linearno.

- To je stvarno svinjarija, jer otpor je jednak brzini na kvadrat! Naši profesori ne samo da plagiraju, već prepisuju nevjerojatne gluposti. I nikome ništa - priča prof. Dujmović.

Odlučio je obavijestiti nadležne jer, tvrdi, radi se o najgorem obliku korupcije. - Iz Ministarstva znanosti su mi rekli da se ne žele miješati. Iz odbora za etiku i visoko obrazovanje odgovorili su da to treba rješavati FSB. A na FSB-u su mi poručili, zamislite, da oni nisu nadležni! A tko onda jest? - pita se prof. Dujmović.

- Neću stati, gadi mi se ovakvo ponašanje sveučilišne zajednice - zaključuje.

Dekan Juraga: Čitam sve te dopise i ne znam što da radim...

Etičko povjerenstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje cijeli je slučaj uputilo Etičkom savjetu Sveučilišta koje se još nije očitovalo, kaže dekan FSB-a Ivan Juraga.

- Kolega Milan Kostelac normalno radi, on nije pod sankcijama. Nisam siguran ima li status docenta ili profesora, voditelj je Katedre za tračnička i lebdeća pružna vozila. Koliko sam upoznat sa slučajem, naše Etičko povjerenstvo je sve uputilo Senatu - kaže dekan Juraga.

Ističe da je tema stara nekoliko godina, a cijela je priča počela i prije nego što je postao dekan.

- Kada sam čitao sve te dopise, nisam znao što napraviti. Teško mogu reći koliko su ti radovi utemeljeni, jer to nije moje područje, ali želim raščistiti stvar. Stoga smo sve poslali Senatu - kaže Juraga. Na pitanje nije li već i laiku pomalo smiješno koristiti dječju igračku i računati bilo što za stvarne vlakove te nije li iz dokumentacije bjelodano da je rad prepisan, dekan Juraga odgovara kako će odluku prepustiti Senatu.

A tko će utvrđivati znanstvenu utemeljenost ako ne stručnjaci FSB-a? - Stručnjaci koje izabare Senat - kaže dekan.

Kada će se to dogoditi - jer priča se kotrlja već četiri godine - ne zna.

Izdvajamo