TRAŽIT ĆE ZABRANU

SKANDAL ZBOG GOLOTINJE U CRKVI SE NE STIŠAVA Uzinić zbog oskvrnuća crkve donio važnu odluku za vjernike, a njemački filmaš objasnio što se dogodilo

 
 CROPIX/Goran Mratinović / Dubrovački dnevnik

Direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se u srijedu vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi svetog Ignacija.

Deutche Film und Fernsehakademie Berlin akademija za film i televiziju proteklih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film 'The Colour Nude', a u filmu se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora, koji fotografira nagi model na nekoliko lokacija u Dubrovniku, između ostalih i u crkvi svetog Ignacija, atriju palače Sponza te na gradskim zidinama.

Gibson je u priopćenju objavljenom na službenoj stranici Akademije istaknuo kako je filmska ekipa studenata DFFB-a, koja je u zadatak dobila snimiti kratki dokumentarni film, snimala fotografije prema temi filma.

- Sad shvaćamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polunagih modela u dubrovačkoj crkvi. Ponekad, kad filmaši dobiju pozamašnu slobodu raditi svoje prve filmove, događaju se pogreške koje mogu naštetiti i uvrijediti druge, koliko god bile nenamjerne - naveo je Gibson.

Dodao je kako Akademija, koja iznimno drži do umjetničke slobode, nije bila upoznata s detaljima snimanja i odabranim lokacijama.

- Zbog toga što je ekipa DFFB-a snimanjem prouzročila uvredu, od sveg srca se ispričavamo zajednici vjernika i građanima Dubrovnika - istaknuo je Gibson.

Dubrovačka biskupija: Tražit ćemo zabranu objave spornih fotografija

Snimanje u crkvi svetog Ignacija osudili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Iz Dubrovačke biskupije u priopćenju su istaknuli kako 'nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima'.

- O samom događaju, Biskupija je saznala iz medija, a njegov karakter akteri su javno opisali nazivajući taj čin 'gerilskom akcijom' i 'oskvrnjivanjem' - kazali su u Dubrovačkoj nadbiskupiji.

Zloporabu otvorenosti crkve za snimanje neprimjerenih fotografija 'pod krinkom umjetnosti' nazivaju nakaradnim i neprimjerenim činom i najoštrije ga osuđuju. Protiv počinitelja je stoga podnesena prekršajna prijava, a tužba bi mogla stići i berlinskoj filmskoj akademiji koja stoji iza dokumentarca. Najavili su da će tražiti i zabranu objave spornih fotografija iz dubrovačkih crkava.

- Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama - stoji u priopćenju Dubrovačke biskupije.

Biskup se osvrnuo i na brojne komentare i neprimjerene reakcije pojedinaca koji su uvredama zasipali aktere priče.

- Medijska pozornost koju je ovo izazvalo potaknula je mnoge neprimjerene reakcije vrijeđanja, od kojih se ograđujemo, a na poseban način vjernike pozivamo da se u svojim komentarima i drugim reakcijama ponašaju kršćanski, što nikad ne može i ne smije uključivati osudu i vrijeđanje čovjeka - napominju iz nadbiskupije.

Pismo župljanima

Dubrovački biskup je župljanima uputio i pismo u kojem napominje kako zbog oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se 'uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom', pa je odredio da će u četvrtak biti klanjanje u crkvi, a tek potom misa i blagoslov crkve.

Biskup Uzinić kaže kako će učiniti sve u svojoj moći kako se ovakve stvari ne bi ponovile u budućnosti stoga je odlučio kako od srijede niti jedna crkva na području biskupije ne smije biti otvorena bez nadzora.

- Župnici i upravitelji crkava trebaju naći način kako bi to postigli - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:06