VRIJEĐA ZDRAVU PAMET

SKANDALOZNO Glas Koncila objavio intervju s povjesničarom koji negira holokaust i umanjuje krivnju NDH

sisak211205spomen podrucje Jasenovacsnimio Miroslav Kis-desk-

Savezni zavod za statistiku SFRJ iz 1966. ustvrdio da je u Jasenovcu od svih uzroka smrti tijekom NDH život izgubilo 262, a u Staroj Gradiški 141 zatočenik - kaže, kako se predstavlja, povjesničar Mladen Ivezić, u najnovijem broju Glasa Koncila. Ivezić je i autor knjige Titov Jasenovac.

Ivezić kaže kako doduše nije vidio spomenuti dokument, ali se poziva na “protuhrvatsku literaturu i dokumente” te pripadnika KOS-a Jeftu Šašića koji je taj podatak u vrijeme Tita zatajio (na zapovjed samog Tita), ali ga je kasnije ipak objavio.

Zapanjujuće gluposti

Intervju Ivezića, u glavnom glasilu Katoličke crkve u Hrvata, prepun je nevjerojatnih podataka koji vrijeđaju zdravu pamet, a trebaju umanjiti krivnju fašističkog režima NDH-a za zločine protiv čovječnosti u logoru Jasenovac.

“Ne mogu prihvatiti 400 osoba kao pravi maksimum broja žrtava. Nemoguće je da ih je bilo 5000, vjerojatno ni 3000, najvjerojatnije oko tisuću umrlih od svih uzroka, najviše naravnom smrću, pa od tifusa i slično”, objašnjava Ivezić. Pa nastavlja o zatočenim Židovima kao onima koji su “bili potrebni kao majstori” i konstatira: “Ostali su bili otpušteni: 630 iz Jasenovca bijahu dragovoljci u 13. SS-Handžar diviziji!” Da ne bude zabune, Ivezić govori o Židovima.

Skandalozna je i civilizacijski neprihvatljiva činjenica da Ivezić uopće izriče takve tvrdnje o jednom od najstravičnijih konclogora smrti na području Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata u kojem su stradali Židovi, Romi i Srbi samo zato jer su to bili, kao i mnogi Hrvati zbog svojih političkih uvjerenja, svjetonazora i vjere. I to još u glasilu katoličke crkve. No, dok s jedne strane bezočno minimizira žrtve Jasenovca, Ivezić pak gotovo posprdno govori o žrtvama Šaranove jame u sklopu logora Jadovno.

“Njezina je dubina 7 metara, a prosječni promjer ni 4 metara. Da ste ih slagali kao sardine, ne bi stalo 500 ljudi. Sedam minuta u jednom kadru snimali su jamu izvana i iznutra. Nigdje ni kamenčića, gole stijene, nema ni košćice!” zaključuje Ivezić.

Tifusari kao oružje

Ivezić ne staje, pa kaže: “Koliko je jasenovački mit proizvod izopačene svijesti govore nam i česta zatočenička priznanja o epidemiji tifusa. Svi liječnici su bili zatočenici i oni su, premda epidemiologijski obrazovani, širili laži da će vlast ubiti kao nesposobne sve tifusare te da ih treba pod dijagnozom gripe skrivati među zdravima!!! Tako se širio tifus”, kaže Ivezić čije znanstvene teze nalaze prostora u Glasu Koncila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:06