PRIVEDEN NA GRANICI

Škaro je često bio u društvu javnih osoba, posljednjih je mjeseci gorljivo govorio o knjizi o vjeri i sportu koju dovršava, s predgovorom pape Franje

Damir Škaro
 Robert Fajt / CROPIX

Posljednjih mjeseci Damir Škaro, koji će 2. studenoga napuniti 60 godina, gorljivo je govorio o svojoj petoj knjizi “Svjetske sportske legende i vjera” koju upravo dovršava. Mogao je satima pričati o tome koliko je vjera, a pritom nije bilo bitno o kojoj vjeri je riječ, nego je vjeri pristupio kao fenomenu uspjeha i građenja osobnosti i prikupio koliko je ona bila bitna za uspjeh nekih najvećih sportaša današnjice i u povijesti od Messija, Maradone, Muhammada Alija i mnogih drugih.

Posebno je bio ponosan što je jedan od onih koji su pisali predgovor njegovoj knjizi papa Franjo. Danas je proslavljeni hrvatski boksač, političar koji je bio saborski zastupnik HDZ-a od 1995. do 2000. godine (član stranke je od 1990.) i poduzetnik pod teškom optužbom za silovanje. Mjesto bludne radnje je AK Siget, a optužbe je iznijela i u kaznenoj prijavi policiji, ali i u emisiji “Provjereno” jedna od njegovih tajnica, i ona je puno ozbiljnija od nekadašnjih optužbi tužiteljstva na račun Škare da je iz autokluba kojem je na čelu već više od 20 godina izvukao 300.000 kuna, što mu osim sporadičnog spominjanja u “crnim kronikama” i nije previše naštetilo u bilo kojem aspektu karijere. Taj krimen je skinuo s karijere, ali ovaj posljednji zbog kojega je uhićen usijao je i telefone u Hrvatskom auto-klubu, u kojem je Škaro kao predsjednik kluba s najviše članova i najviše intervencija u Hrvatskoj član Upravnog odbora.

Škaro je uvijek nastojao osim u autobranši biti dio društvenopolitičke scene jer je i bio izaslanik predsjednice na nekim događanjima, viđan u društvu političara, sportaša, poduzetnika.

Škaro je poznat prije svega po uspješnoj boksačkoj karijeri u kojoj je u 450 mečeva imao samo 12 poraza, a osvojio je i olimpijsku medalju. Škaro je boksačku karijeru započeo 1976. godine, još tijekom svojih srednjoškolskih dana. Ubrzo nakon početka njegove boksačke karijere uslijedili su prvi uspjesi, no najveći je svakako bio medalja na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, kada je na svom trećem nastupu na OI osvojio brončanu medalju, čime je ujedno i okončao karijeru profesionalnog boksača.

Neki koji su ga poznavali iz tog doba kažu da nisu očekivali takav kraj njegove karijere, a on je već i u doba dok je nastupao pod zastavom SFRJ iskazivao jasno svoje nacionalne i vjerske osjećaje, klečeći i moleći se uoči mečeva, što mu je donosilo i suspenzije.

S dolaskom višestranačja Škaro se učlanio u HDZ, a kad je bio u New Yorku 1991. godine na Svjetskom prvenstvu u karateu, kako bi skrenuo pozornost na agresiju na Hrvatsku, organizirao je štrajk glađu pred Ujedinjenim narodima i prosvjed. Poslije je govorio kako je bio posebno ponosan na to što su ga u tome podržali i hrvatski košarkaši koji su igrali za američku NBA ligu Dražen Petrović i Stojko Vranković. Dobitnik je priznanja za iznimne sportske uspjehe “Franjo Bučar” 2007. godine, Škaro je bio i sudionik Domovinskog rata i član sportske satnije, a bio je i na ratištu kod Sunje. Nakon okončanja sportske karijere na nekoliko je područja bio iznimno aktivan.

Na Ekonomskom fakultetu diplomirao je 1994. godine, tri godine poslije obranio je magistarski rad, a doktorirao ekonomske znanosti 2009. godine.

Krajem 80-ih otvorio je klubove Papaya i Champion na zagrebačkom ŠRC-u Šalata. Paralelno s ugostiteljstvom Škaro se bavio i graditeljstvom. Na čelo Autokluba Siget, čiji je predsjednik, došao je 2004. godine i na toj je poziciji do danas, a glavni je tajnik Hrvatskog kluba olimpijaca. Ima i vlastitu internetsku stranicu damirskaro.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:28