NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

ŠKOLE NASTAVLJAJU SA ŠTRAJKOM Danas se štrajka u četiri županije, a u ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj: 'Premijer nikako da shvati zašto mi ovo radimo'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2019. u 11:27

Zagreb, 181019.
Cirilometodska, Muzej Prekinutih veza.
Konferencija za medije Sindikata hrvatskih ucitelja i Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim skolama. Na fotografiji: Sanja Sprem, Branimir Mihalinec. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Sanja Šprem, Branimir Mihalinec

U četiri hrvatske županije, točnije Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji danas se održava štrajk u osnovnim i srednjim školama. U ponedjeljak je štrajk najavljen u cijeloj Hrvatskoj.

Sindikati ne odustaju i kažu da premijerova najava povećanja plaća ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu prema ostalima zaposlenima u javnoj službi, piše HRT.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama je na konferenciji za novinare ispred Muzeja prekinutih veza rekao da je Vlada prekinula veze s njima. 

- Čekamo poziv za socijalni dijalog, nećemo biti eksponat Muzeja prekinutih veza. Premijer nikako da razumije zašto smo mi u štrajku i da nije ispunio naše zahtjeve dekretom koji je poslao sa saborske govornice - rekao je.

- Vlada nije usvojila zahtjeve dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj i nastavak štrajka je jedini logični slijed. Pritisak će svakodnevno jačati jer su želja za borbom za dostojanstvo svaki dan sve veći - istaknula je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.

Izlažući godišnje izvješće o radu Vlade, premijer Andrej Plenković je u srijedu rekao da iduće godine planiraju povećati plaće za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala po 2 posto. Prosvjetni sindikati poručili su da to ne rješava ni jedan problem radnika u prosvjeti. Povećanjem osnovice jednakim za sve još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, poručuju, prenosi HRT.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo