PREDSJEDNIŠTVO DP-a

Škorina sestra napustila sjednicu: ‘Mutni likovi žele preoteti stranku‘; Stigao joj odgovor

Danas mi je na sjednici Predsjedništva DP-a oduzeta riječ i protiv mene je pokrenut disciplinski postupak, napisala je Vučemilović
Vesna Vučemilović
 Marko Todorov/Cropix

Nakon neopozive ostavke Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta, stranka je danas održala sjednicu Predsjedništva.

Miroslav Škoro nije pozvan na sjednicu, a članica Vesna Vučemilović i Škorina sestra napustila je naprasno sjednicu već nakon 25 minuta. Nije željela dati nikakav komentar novinarima. Vučemilović nije izbačena iz stranke jer bi o njezinom eventualnom slučaju morao odlučivati Sud časti DP-a.

Sat vremena kasnije oglasila se na Facebooku.

- Danas mi je na sjednici Predsjedništva DP-a oduzeta riječ i protiv mene je pokrenut disciplinski postupak. Problem je što kolovođe ove sramote očito ne razumiju da me ni na taj način neće ušutkati!

Mutni likovi koji pokušavaju preoteti stranku Miroslavu Škori zamjeraju mi, navodno, to što nastupam u medijima, a onda me ušutkavaju na sjednici Predsjedništva, koja se nikad ne bi ni održala da ja nisam ustrajala.

Sankcije, ušutkavanje i zastrašivanje, anonimno blaćenje po medijima, mijenjanje brava na vratima stranačkih prostorija... Recite vi meni, ponašaju li se tako dobronamjerni ljudi koji rade na dobrobit naroda, države i stranke?, napisala je Vučemilović na Facebooku.

Nakon sjednice Predsjedništva DP-a novinarima se obratio v. d. predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. Kaže kako je Predsjedništvo jednoglasno prihvatilo ostavku Miroslava Škore i Darija Žepine i dodaje da je Sud časti otvorio disciplinski postupak protiv Vesne Vučemilović.

- Odluke koje je donijelo predsjedništvo DP-a su bile ključne kako bi se nastavilo funkcioniranje stranke i prekinuo trend netočnog izvještavanja. Predsjedništvo je obaviješteno i o pokretanju stegovnog postupak protiv Vesne Vučemilović zbog zlouporabe položaja i nanošenja štete stranci, rekao je Mario Radić, v.d. predsjednika Domovinskog pokreta.

- Žao mi je da je Vesna napustila sjednicu. Pokušali smo je zadržati na sjednici. Krivo mi je da se neke stvari u javnosti na krivi način iznose. Ja bih prvi digao glas da je netko nekome oduzeo riječ ili napravio nešto neprimjereno. Ja bih se idući digao i otišao. A njezino je pravo na Facebooku pisati što želi, no mogla je postavljati pitanja i sudjelovati na sjednici koliko je željela, rekao je Stjepo Bartulica.

- Nemojte se iznenaditi ako Miroslav Škoro i njegova sestra Vesna ostanu članovi našeg zastupničkog kluba, rekao je Ante Prkačin.

Uoči početka sjednice svi članovi imali su slična razmišljanja i izrazili nadu da će se tenzije smiriti. Govoreći i kandidatima za Škorina nasljednika i Ante Prkačin i Davor Dretar Drele rekli su da poštuju Ivana Penavu i da bi on bio kompetentan kandidat, ali da se nadaju da bi se Škoro ipak mogao vratiti.

image
Vesna Vučemilović
Marko Todorov/Cropix

Uoči sjednice Vučemilović je poručila kako bi najviše voljela da se njezin brat vrati i da očekuje konstruktivnu raspravu koja će pojasniti sve što se događalo zadnjih dana.

image
Ante Prkačin
Marko Todorov/Cropix

- Penava je najperspektivniji političar, treba mu vremena da dozrije, ali jeste dobar kandidat. Škoro je napravio veliku stvar, nije bilo većeg političara šampiona u hrvatskoj politici. Bio je brončani iza Milanovića i Kolinde. Ostavio je iza sebe SDP i HDZ u Zagrebu i ušao u finale. Ne plačem za njegovim odlaskom, on je dao maksimum, imat će vremena pokazati talent kao saborski zastupnik, rekao je Prkačin.

image
Davor Dretar
Marko Todorov/Cropix

I Dretar bi volio da se Škoro vrati na čelo stranke.

- Očekujem smirivanje stanja, sukobi se nisu ni trebali dogoditi. Tko je odgovoran? Kao glavni motiv smatram impulzivnost, ako govorimo o Vučemilović. Bilo je nekih ponašanja koji nisu bili primjereni i o tome ćemo danas razgovarati, ako želimo ostati u vrhu. Kandidati? Nitko mene nije spominjao. Ako Penava neće htjeti, morat ćemo naći neka rješenja, nemam sada favorita. Osobno bih htio da se Škoro vrati. Razgovarao sam s njim i ja vjerujem da se on ima želju vratiti, rekao je Dretar dodavši da on odlazi iz osobnih razloga odlazi, aline i iz obiteljskih.

Članica DP-a Ružica Vukovac izjavila je da se Škoro u zadnje vrijeme žalio na zdravstveno stanje.

image
Ružica Vukovac
Marko Todorov/Cropix

Predviđene su izjave za medije nakon završetka sjednice oko 14 sati.

Na dnevnom redu sjednice biti će Statut i pravilnici stranke, te priprema unutarstranačkih izbora, kao i rasprava o ostavci Miroslava Škore ali i o postupcima njegove sestre Vesne Vučemilović. Tijela stranke odlučivat će o tome je li se Vučemilović ponijela u skladu sa Statutom stranke i je li naštetila ugledu stanke svojim javnim istupima.

Nakon što je Škoro podnio ostavku koja je iznenadila mnoge u DP-u, Vučemilović je ocijenila da se sjednica Predsjedništva stranke trebala održati isti dan kada je objavljena ostavka, te je zatražila ostavku zamjenika predsjednika DP-a Marija Radića, suosnivača stranke.

Dodatnu buru podigla je poruka koju je Vučemilović uputila PR savjetnici DP-a Mateji Jozeljić u kojoj joj prijeti da će joj „osobno zakrenuti vratom".

Također su promijenjene brave na stranačkim prostorijama u Zagrebu pod obrazloženjem da se „ne zna tko sve ima ključ”.

Tko će biti novi predsjednik DP-a će odlučivati na jesen na unutarstranačkim izborima. Kao razloge ostavke Škoro je naveo pritiske kojima je bio izvrgnut nakon lokalnih izbora i obiteljske razloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:36