TEŠKA SITUACIJA

ŠKORO O GAŠENJU MOSTARSKOG ALUMINIJA 'To je udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane'

Miroslav Škoro
 Srđan Vrančić / CROPIX

U srijedu nekoliko minuta iza ponoći isključena je struja u pogonima mostarskog Aluminija s naponske mreže, čime je u stvari ta tvrtka ugašena. Pogoni su zaustavljeni zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije.

O situaciji u Aluminiju oglasio se predsjednički kandidat Miroslav Škoro koji je rekao:

- Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda. Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine. Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi. Kao predsjednik Hrvatske tražit ću da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle. Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali, a od predstavnika vlasti očekujem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Aluminij ipak sačuvalo.

Podsjetimo, tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:01