POLITIČKA RASPRAVA

ŠKORO SE NA FACEBOOKU OBRAČUNAVA S BOŽINOVIĆEM 'Njegova PR mašinerija uvjerava nas da smo slijepi i da je državna granica zaštićena'

 
Miroslav Škoro; Davor Božinović
 CROPIX

Migrantska kriza i uloga vojske u čuvanju granice rasplamsala je političke strasti u državi.

Nakon što je jutros u Dubrovniku predsjednički kandidat Miroslav Škoro danas u Dubrovniku izjavio kako je migrantska kriza eskalirala te da policiji na granici treba pomoć vojske. Na upit Jutarnjeg lista reagiralo je i Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Hrvatska policija čini sve što može da bi spriječila daljnju eskalaciju tog problema. Bilo bi dobro razmisliti o tome da se i druge službe uključe u ovaj proces jer je policija na izmaku snage. Pri tom prvenstveno mislim na Oružane snage Republike Hrvatske", kazao je Škoro u Dubrovniku.

“U ovom trenutku ne postoje niti sigurnosni, a niti humanitarni razlozi zbog kojih bi Ministarstvo unutarnjih poslova cijenilo potrebu za angažmanom Oružanih snaga u potpori zaštite državne granice, budući da se hrvatska policija pokazala profesionalnom, spremnom i doraslom obavljati poslove nadzora i zaštite vanjske granice Europske unije”, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova Jutarnjem listu povodom Škorinih navoda.

'Neka Plenkovićeva Vlada preuzme odgovornost'

Samo koji sat nakon toga na svom Facebook profilu na ovu objavu MUP-a reagirao je Miroslav Škoro.

Božinovićeva PR mašinerija uvjerava nas da smo slijepi pored zdravih očiju i da je državna granica zaštićena od ilegalnih prelazaka. Ako je to doista tako, ako ministar i oni oko njega zaista rade besprijekoran posao u zaštiti teritorijalnog integriteta RH te očuvanju zakona i reda na migrantskoj ruti, onda država neće imati problema preuzeti odgovornost za nadoknadu štete ljudima čija je imovina otuđena ili uništena od ilegalnih imigranata, Budući da ti migranti postoje samo u našoj mašti, neka Plenkovićeva vlada preuzme odgovornost za štetu. Ako govore istinu, ništa ih ne košta”, napisao je Škoro.

Na Škorine navode o vojsci reagirala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

“Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije, koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati", poručila je predsjednica”.

Ona podsjeća da je upravo njena inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice. To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju.

“Bila sam zbog takve inicijative tada izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića”, naglašava predsjednica.

Javio se i Krstičević

Cijeloj raspravi pridružio se i ministar obrane Damir Krstičević koji je pred novinarima kazao kako je vojska, ako to policija bude tražila, pružiti potporu u zaštiti državne granice.

Zakon o nadzoru državne granice mijenjan je 2016. godine upravo zbog migrantske krize i tada je uvedena mogućnost dolaska vojske na granice kao potpora policiji. Prema njemu za nadzor državne granice zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Iznimno kad Ministarstvo ili predsjednik Vlade to ocijene potrebnim zbog sigurnosti ili humanitarnih razloga, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice”, stoji u zakonu.

Na Škorine navode kako je policija na granici na izmaku snaga te da nema ni dovoljno ljudstva ni tehnike da kontrolira cijelu granicu, iz MUP-a odgovaraju kako su ustrojili i opremili jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi.

“Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite. Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije. U njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura”.

U svom odgovoru iz MUP-a su se osvrnuli i na Škorino otkriće da je zbog ilegalnih migranata i njegovo vozilo na putu za Dubrovnik zaustavila policija, a jednom su čak bili i pregledani.

“Današnji primjer i činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu susreo s policijskim službenicima samo je dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici, tako i u dubini teritorija”, poručuju iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:48