GRECO U LADICI

SKRIVA SE NAJNEUGODNIJI DIO PRESUDNOG IZVJEŠĆA O VLADINU ODNOSU PREMA SUKOBU INTERESA Ministarstvo: 'Prijevod nije gotov' NESLUŽBENO 'Sve koči Vlada'

Ni Marin Mrčela, trenutačni predsjednik GRECO-a, inače zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, nije znao reći zašto se izvješće već dva i pol mjeseca ne objavljuje
Dražen Bošnjaković
 Marko Todorov / CROPIX

Najnovije izvješće GRECO-a o Hrvatskoj usvojeno početkom prosinca prošle godine Ministarstvo pravosuđa ni dva i pol mjeseca od njegova usvajanja još nije objavilo.

Iako se izvješće tog antikorupcijskog tijela Vijeća Europe za pojedinu državu objavljuje tri, najviše četiri tjedna nakon njegova usvajanja, koliko je potrebno da se prevede na jezik države na koju se odnosi, iz Ministarstva pravosuđa nismo dobili uvjerljivo objašnjenje zašto se ovoga puta toliko kasni. Iz Ministarstva su nam poslali tek šturi pismeni odgovor Ureda za odnose s javnošću koji glasi - prijevod još nije gotov.

Pomoć državnim tijelima

Pravilo je, naime, da GRECO izvješće za pojedinu državu objavljuje na svojim službenim internetskim stranicama na engleskom jeziku istog dana kad se ono objavi na jeziku države na koju se odnosi. Kako izvješće još nije objavljeno na hrvatskom, nije ga objavio ni GRECO na engleskom.

No, neslužbeno se može čuti kako se objava najnovijeg izvješća GRECO-a koči izravno s Markova trga, iz Vlade, jer pojedini njegovi dijelovi nisu nimalo ugodni za sadašnju vlast, a posebno onaj koji se odnosi na Vladin odnos prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. GRECO na hrvatsko Povjerenstvo gleda kao na važno antikorupcijsko tijelo koje pomaže državnim dužnosnicima osvijestiti situacije sukoba interesa, uči ih upravljati sukobom interesa i upozorava ih i kažnjava u situacijama kad se zateknu u sukobu interesa. Sukob interesa ne znači da je došlo do korupcije, ali ako se na vrijeme ne izbjegne, stvara plodno tlo za razvoj korupcije na najvišim državnim razinama.

Diskvalifikacije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošle se godine pismenim putem obratilo GRECO-u kako bi ga upozorilo na političke pritiske i diskvalifikacije kojima je izloženo s najviših razina vlasti. Da su se obratili GRECO-u, predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković je i javno priznala na konferenciji za novinare održanoj u listopadu prošle godine, koju je sazvala kako bi odgovorila na napade premijera Plenkovića.

Premijer je, naime, napao Povjerenstvo više puta, a redovito nakon što je to tijelo u svojim odlukama konstatiralo da su se Plenković ili Vlada ogriješili o načela poštenog i transparentnog obnašanja dužnosti kao što su slučaj imenovanja Plenkovićeva kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu ili slučaj puta vrha HDZ-a Vladinim avionom na godišnju skupština Europskih pučana u Helsinki.

GRECO nadgleda i prati antikorupcijske kapacitete država članica, daje im preporuke kako unaprijediti te kapacitete, kako na zakonskoj tako i na institucionalnoj i operativnoj razini. U svojim izvješćima GRECO ukazuje i na kršenje preuzetih obaveza. Upravo je hrvatski predstavnik, sudac i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela trenutačni predsjednik GRECO-a, ali niti on nam nije znao reći zašto se najnovije izvješće za Hrvatsku već dva i pol mjeseca ne objavljuje.

GRECO radi tako da državi članici šalje upitnik o njenim zakonodavnim, institucionalnim i operativnim kapacitetima za borbu protiv korupcije. Na njega odgovaraju predstavnici državnih institucija države članice. Nakon toga delegacija GRECO-a dolazi u petodnevni posjet državi koju nadzire. Sadašnji voditelj hrvatskog izaslanstva pri GRECO-u je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:08