STIŽU MERKEL, JUNCKER, KLIČKO...

SKUP PUČANA: VELIKA GENERALKA ZA PREDSJEDANJE EU Oko 2000 političara osiguravat će stotine policajaca, specijalaca i snajperista

 REUTERS/John MACDOUGALL / Bruno Konjević/CROPIX

Donald Tusk, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća, bit će novi predsjednik Europske pučke stranke. Tusk je, kako je EPP objavio na svojim stranicama, jedini kandidat za novog šefa na Izbornom kongresu EPP-a koji počinje sutra u Zagrebu, te traje do 21. studenoga.

Tusk će na tom mjestu zamijeniti Josepha Daula koji je na funkciji bio od 2013. Na izbornom kongresu očekuje se oko 2000 sudionika iz 40 zemalja, a na skup stiže niz šefova europskih država i vlada te najviši dužnosnici Europske unije, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, dosadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, nova predsjednica EK Ursula von der Leyen... Trebali bi doći i Silvio Berlusconi, Vitalij Kličko...

Glavni tajnik i rizničar

Na Kongresu će biti izabrano i deset potpredsjednika, glavni tajnik i rizničar, a HDZ nije nikoga kandidirao. Kongres pučana održava se u zagrebačkoj Areni, a dio sastanaka bit će održan i u hotelu Sheraton, pa tako i sutrašnja sjednica Predsjedništva EPP-a koja počinje u 15 sati, a poslije će se održati i Skupština. Nakon toga slijedi druženje i večera u palači Dverce.

Prema ranijim planovima neki sastanci, uključujući i sastanak Predsjedništva, trebali su se održati u Velikoj vijećnici u Saboru. Pučani su za iznajmljivanje Sabora trebali platiti oko 70 tisuća kuna, a iz HDZ-a su na početku poručivali kako to nije neuobičajeno jer su se slični sastanci održavali i u parlamentima Danske i Finske. No, nakon što je, zbog najave iznajmljivanja parlamenta, uslijedio niz kritika od strane oporbe od toga se na kraju odustalo, a iz HDZ-a su poručili kako je do promjene došlo jer ne žele da takve priče zasjene ovaj veliki skup. Sastanci EPP-ovaca potom su premješteni u hotel Sheraton.

Burne reakcije od dijela oporbe, a posebno braniteljskih udruga uslijedile su i zbog najave da na kongres dolazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka pridružena članica EPP-a. Vučićev dolazak bio je najavljen na internetskim stranicama EPP-a, a potvrda njegova dolaska u Zagreb danima se nije mogla dobiti. Vučić je na kraju prošli tjedan objavio da neće doći na Kongres, a umjesto njega, ispred SNS-a trebala bi doći ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

U srijedu u 14 sati pozdravnim govorom sudionicima Kongresa u Areni obratit će se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, a u srijedu navečer, iza 19 sati, govore bi trebale održati Angela Merkel, Ursula von der Leyen i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Negdje oko 20 sati, nakon objave rezultata, očekuje se govor Donalda Tuska. Slijedi svečana večera, s domaćim specijalitetima, u Muzeju suvremene umjetnosti, čiji je domaćin HDZ, a u MSU-u održat će se i EPP summit.

Drugi dan kongresa uvodno će otvoriti glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora Gordan Jandroković, a taj dan održat će se i panel-rasprava o klimatskim promjenama, te će se o tome usvojiti i posebna rezolucija. Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković za vrijeme kongresa održat će dvadesetak bilateralnih sastanaka.

Helikopteri i dronovi

Osiguranje 26. kongresa europskih pučana (EPP) koji će se održati u Zagrebu, izazov je i u sigurnosnom smislu, ali na izvjestan način i velika generalka hrvatske policije za predsjedanje EU u prvoj polovini sljedeće godine. Prema običaju, policija ne otkriva broj policajaca koji će sudjelovati u osiguranju, ali taj broj će sasvim sigurno biti nekoliko stotina “plavaca”, policajaca u civilu, specijalaca i interventnih policajaca, uključujući snajperiste, ekipe za posebne zadaće, pripadnike zrakoplovne jedinice s helikopterima, dronove, antidron puške, obavještajne službe i sve sastavnice sigurnosnog sustava. Prije svega jer će na kongresu biti i njemačka kancelarka Angela Merkel i najviši europski dužnosnici iz redova EPP-a, te odlazeći predsjednik i nova predsjednica EK-a, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen.

Snajperisti na krovu Westina i ograničeno kretanje u zoni hotela, blokade prometnica kojima će prolaziti europske VIP osobe samo su neke od vidljivih mjera osiguranja.

Policiji je svakako olakšanje što na skup ne dolazi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, jer bi u trenutku zategnutih političkih odnosa rizičnosti cijelog skupa davalo viši stupanj, iako je i to za službe osiguranja praktički rutinski posao. Kad je odlučeno da se skup održi u Areni, za policiju je to značilo samo prilagođavanje i mijenjanje planova osiguranja, ali to nije nešto na što u policiji nisu navikli i čemu se u hodu nisu u stanju prilagoditi.

U svakom slučaju, prema masovnosti sudionika osiguranje kongresa europskih pučana je jedan od zahtjevnijih skupova, ali sigurno ne na takvoj razini kao što su posjete Svetog oca, američkog, ruskog, kineskog ili izraelskog državnog vrha, koji se smatraju najzahtjevnijim osiguranjima. A sve su takve zadaće od strane hrvatske policije do sada odrađivane na najvišoj razini.

Europski čelnici

Ono što je manje vidljivo i manje poznato je da sigurnosna priprema dvodnevnog skupa u zagrebačkoj Areni traje već mjesecima, i da u tome hrvatska policija i sigurnosne službe surađuju sa svim državama članicama čiji sudionici se očekuju na skupu. S njemačkim službama odrađen je dio oko osiguranja Angele Merkel, kao i s ljudima zaduženima za sigurnost drugih europskih čelnika koji stižu na skup.

Izrađene su i posebne akreditacije, policija ima popis svih sudionika, provjereni su svi hoteli, osoblje koje će raditi u organizaciji skupa. Poseban dio priprema se odrađuje i sa zaštitarskim službama koje osiguravaju Arenu, hotele. Dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku, osiguranje je provelo vježbu u slučaju atentata na visokog državnog dužnosnika. Sve to samo je dio priprema koje spadaju u dio redovnih priprema policije za osiguranje VIP dužnosnika koji stižu na skup europskih pučana, ali i koji će naredne godine tijekom predsjedanja EU često biti domaćini. Zagrepčani se sutra moraju navikavati na činjenicu da će zvuk policijskih sirena i VIP kolona biti nešto što će vrlo brzo postati svakodnevica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:48