ZAPOVJEDNIŠTVO SPECIJALNIH SNAGA

SKUPNIK JOSIP BRIŠKI BIO JE ČLAN NAJELITNIJE POSTROJBE HV-a Prošao je nemilosrdnu 'obuku ratnika' kakvu uspije završiti 300 najizdržljivijih

 
U krugu: Josip Briški
 Jure Mišković / CROPIX

Skupnik Josip Briški, 27-godišnji pripadnik hrvatske vojske koji je poginuo nakon terorističkog napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, bio je član Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), najelitnije borbene postrojbe Hrvatske vojske, koja broji oko 300 pripadnika.

Njihovi identiteti se kriju, a zadaće u pravilu ostaju tajne. Da bi netko postao njihov pripadnik, mora proći iznimno rigoroznu obuku. No, da bi se uopće mogli prijaviti u tu postrojbu, moraju imati najmanje devet mjeseci vojne službe na dan prijave, prvu razinu dočasničke izobrazbe te najviše 28 godina.

Nakon toga prolaze obuku za specijalna djelovanja koja je podijeljena u pet faza i provodi se u Delnicama. Kninu, Divuljama i na Udbini.

Prva faza obuke je dvotjedna faza socijalizacije i na njoj se podižu fizički. Sljedeća dvotjedna faza je eliminacijska i u tom vremenu se provode testiranja izdržljivosti fizičke mogućnosti kandidata. Kandidat mora u odori preplivati 300 metara za manje od šest minuta, preroniti 25 metara, slijedi commando marš od osam kilometara sa 10 kilograma tereta i punom opremom za manje od 60 minuta. Na testu aerofobije penju se na toranj visine 18 metara i šetaju njegovim rubom.

Onima koji prođu testiranje slijedi svakodnevni vojnički dril u trajanju od 16 do 18 sati - tjelesne vježbe, dugotrajno hodanje, trčanje, vojnička znanja. Dril je nemilosrdan i u toj fazi otpada najviše kandidata. Posljednji tjedan četvrte faze “pakleni je tjedan”. Prva tri dana polaznici spavaju po četiri sata, a onda slijedi finiš - 80 sati bez sna. Višekilometarske ophodnje, gađanje iz svih vrsta naoružanja, konstantne uzbune. Nakon neprekidnog 80-satnog drila slijede četverosatne vježbe fizičke izdržljivosti. Oni koji prođu nagrađuju se sa sedam sati neprekidnog sna i ulaskom u posljednju fazu - commando obuku.

Najzahtjevniji dio obuke je provođenje stalne operacije te zarobljavanje i ispitivanje.

Jedna grupa kandidata je tri tjedna na terenu, a druga je grupa iskusnih vojnika pokušava pronaći. Potom slijede tri dana zarobljavanja i ispitivanja. Scenarij rade vojni obavještajci. Tri dana su zavezani s povezom preko očiju. Ponekad im potapaju glavu u vodu i slično. Oni koji sve izdrže polažu zakletvu, dobivaju zelenu beretku i postaju commando. No, to je tek ulaznica za ulazak u ZSS.

Nakon toga slijedi dvogodišnja obuka. Tek kad to završe, spremni su za operativne akcije.

Moraju znati funkcionirati pod stresom, postati vođe. Ovo nije obuka vojnika, nego obuka ratnika, tvrde njihovi instruktori. A njihove zadaće su ubacivanje u dubinu neprijateljskog teritorija, borba protiv terorista, operacije u urbanim područjima, ali i obučavanje pripadnika savezničkih snaga. Upravo to danas u Afganistanu rade 23 pripadnika ZSS-a. Osim u Afganistanu, pripadnici postrojbe bili su u Čadu. Sjedište postrojbe je u Delnicama, a zapovjednik postrojbe je general Perica Turalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48