RASPRAVA VIJEĆNIKA

SKUPŠTINA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE 'Kod imenovanja bivšeg pročelnika za kulturu nisu utvrđeni elementi za prekršajni ili kazneni postupak'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Primorsko-goranska Županijska skupština u četvrtak je raspravljala o imenovanju bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurešića te je većinom glasova zaključila da su natječajnu dokumentaciju razmatrale mjerodavne institucije i da nije utvrđeno da ima elemenata za pokretanje prekršajnoga ili kaznenog postupka.

Utvrđuje se da je cjelokupna natječajna dokumentacija vezana uz provođenje javnog natječaja za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu bila predmet razmatranja mjerodavnih državnih institucija (Ministarstvo uprave, Upravna inspekcija, Upravni sud u Rijeci, Visoki upravni sud RH, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, MUP, primorsko-goranska Policijska uprava…) i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te da nisu utvrđeni elementi za pokretanje prekršajnoga ili kaznenog postupka u predmetu imenovanja Valerija Jurešića pročelnikom Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, stoji u zaključku.

Vijećnici su u raspravi navodili da je riječ o nepotizmu, da je netko bio dobio posao zbog stranačke iskaznice, tada HNS-ove, te kako je neshvatljivo da je natječajno povjerenstvo pogriješilo dva puta. Neki smatraju da bi se ako su bile podnesene prijave svim mjerodavnim tijelima, a ona nisu reagirala, Jurešiću trebalo ispričati i pozvati ga da ponovno radi u županiji.

Pročelnica za opće poslove Branka Ivandić je rekla da je Jurešić imao odgovarajuću stručnu spremu te da je jedini sporno, prema sudovima, bilo radno iskustvo, tj. razlika između radnog staža i iskustva koje se stječe radom na odgovarajućim poslovima. Jurešiću se pri zapošljavanju uzelo u obzir da je imao radno iskustvo na poslovima visoke stručne spreme, a nalazom inspekcije utvrđen je nedostatak radnog staža na tim poslovima koji se upisuje u radnu knjižicu.

Dinko Beaković (HNS) je istaknuo da Jurešić, kad je imenovan, nije imao ni dana radnog staža na odgovarajućim poslovima visoke stručne spreme i da natječajna komisija nije smjela prihvatiti njegovu molbu. Zatražio je da se dostavi potvrda da je Jurešić imao potreban radni staž i pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima visoke stručne spreme. Dodao je da je, prema dokumentaciji, Jurešić bio zaposlen na poslovima isključivo niže i srednje stručne spreme te kako je u tom slučaju više riječ o županu Zlatku Komadini, koji je sve to poticao i odobravao.

Župan Komadina (SDP) je rekao da bi svatko trebao počistiti pred svojim pragom.

"Mislili smo da je sve u redu i tako smo postupali, radili smo u dobroj vjeri. Na bazi papira koje smo imali sudili smo da je u redu, a na nalaz inspekcije, koja je potom pregledala i druge dokumente, smo i postupili", istaknuo je.

Tadašnjemu županijskom pročelniku za kulturu Valeriju Jurešiću u svibnju 2018., na temelju sudske presude, prestao je radni odnos u Primorsko-goranskoj županiji. Iz županije su tada naveli da mu je presudom Visokog upravnog suda odbijena žalba te je potvrđena presuda Upravnog suda u Rijeci i da je donošenjem pravomoćne odluke u upravnom sporu izvršeno županovo rješenje o ukidanju rješenja o imenovanju Valerija Jurešića.

Jurešić je imenovan 2013. nakon lokalnih izbora. Ministarstvo uprave poništilo je 2014. javni natječaj na kojemu je izabran, a župan Komadina ga je razriješio dužnosti. Jurešić je nakon toga na novom natječaju ponovno izabran za pročelnika za kulturu, Ministarstvo uprave je ponovno poništilo natječaj, a on je smijenjen. No, Jurešić je tužio županiju i župana jer su postupili po rješenju tog ministarstva, a Upravni sud je odredio odgodni učinak tužbe pa je nastavio obavljati dužnost pročelnika za kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:38