NAJTEŽI PROBLEM

Škverani, stigao je i taj dan: I da hoće, Kosor vam više ne smije dati ni lipe! Zabranila EU!

U EU kažu da se od Hrvatske ne traži ništa što same države članice Unije nisu učinile

Kao što se i očekivalo, ispunjavanje mjerila Europske Unije za zatvaranje pristupnih pregovora postalo je politički najosjetljivije upravo u pitanju restrukturiranja brodogradilišta.

U EU navode da su svjesni osjetljivosti tog pitanja za hrvatsku javnost, ali i upozoravaju da problem nije u zahtjevima EU, nego u dugogodišnjem izbjegavanju Hrvatske da riješi probleme tih škverova koji su godinama primali državne potpore. Takve potpore sada krše pravila tržišnog natjecanja, stoga su neprihvatljive za Uniju.

Hrvatska je dogovorila s EU modalitete prema kojima će se rješavati taj problem. Hrvatska Vlada pristala je pokušati privatizirati brodogradilišta. U slučaju neuspjeha za neka će brodogradilišta početi stečajni postupak, a za neka čak i likvidacija. Sve planove za restrukturiranje brodogradilišta morat će najprije prihvatiti Hrvatska agencija za tržišno natjecanje, a zatim Europska komisija.

Dok se pitanje restrukturiranja ne riješi, Hrvatska ne smije više brodogradilištima davati jamstva za kredite za bilo kakve nove narudžbe, a škverovi ne smiju primati nove narudžbe.

Hrvatska je željela završiti pregovore s EU u svim poglavljima još prije kraja ove godine. No, upravo zbog težine problema restrukturiranja brodogradilišta te izazova iz poglavlja o pravosuđu, na završetak pregovora morat će se pričekati malo dulje, najranije do proljeća sljedeće godine.

6 brodogradilišta

9000 radnika

6000 kooperanata

9000 zaposlenih u tvrtkama dobavljačima

8 milijardi kn gubici u 5 brodogradilišta

1 brodogradilište, Uljanik, posluje u plusu

3 kupca za 3 škvera:

austrijski A-tec za 3.maj

Samoborski DIV za Brodosplit

Končar, Jadranska ulaganja za Brodotrogir

440 milijuna eura obećana ulaganja novih vlasnika

6 milijardi kuna duga mora otplatiti država

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:18